Ivonesca 08.03.2004 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 grody - co ma znaczyć ten usmiech?...śmiejesz sie z nas czy dołączasz do klubu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bikosa 08.03.2004 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Grody chodził po stronkach i wielu miejscach pozostawiał uśmieszki- tylko, bez komentarza. Chciał nam pewnikiem humorek poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 08.03.2004 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 bikosa- mam nadzieję przy święcie kobiet dobry humorek jak znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 08.03.2004 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Ivonesca, napiasałaś mi że masz kominek z płaszczem wodnym.Właśnie biję się z myślami czy kominek z rozprowadzeniem czy z płaszczem wodnym. Tak sobie myślę że z rozporowadzeniem to niestety dziurki w suficie z których trochę syfu się uwieczni wokół. Kominek z płaszczem to plus ciepłej podłogi (podłogówka), ale wolniejszy czas nagrzania, a w dodatku potrzeba prądu (prąd w pobliże kominka mam doprowadzony - miał być do turbiny, ale często nam niestety wyłączają prąd i to na długo i co wtedy?Ivonesca poradź mi, albo chociaż przedstaw swoje przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 08.03.2004 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Moira - z tego co wyczytałam na forum i widziałam u znajomych to rzeczywiście wokół wylotów powietrza robią się smugi u znajomych po 6 miesiącach palenia były widoczne i np. na piętrze było czuć przez te kratki dym Ja zdecydowałam sie na płaszcz wodny nie tylko z tego powodu - u nas nie ma na razie innego żródła ciepła i kominek potrzebny nam był zarówno do co jak również do ogrzewania wody. Teraz wygląda to tak że najpierw ogrzewa sie woda użytkowa, a przy 40 stopniach C włącza się pompa i idzie na grzejniki. Ja mam większość grzejników, ale też w kuchni i łazience podłogówkę - i to fakt - podłoga zaczyna być cieplejsza duuuzo później niż grzejnki Prąd nam wyłączyli już kilka razy jeśli na chwilę to nic się nie dzieje - ale raz to były 2 godziny - niestety w takich przypadkach przestają grzać kaloryfery - ale wody ciepłej....albo nawet gorącej to wtedy do woli Wczoraj wróciliśmy do domu po trzech dniach nieobecności - i wtedy niestety jest ten ból, że trzeba szybko palić, bo zimno i ciepłej wody brak ....przydałby się wtedy gaz aby podtrzymywac temperaturę w domu ...ale to obojętnie jaki kominek się ma.... Podsumowując - gdybym miała drugi raz wybierać wybrałabym powtórnie kominek z płaszczem wodnym pozdrawiam i daj znać co wybierzesz a, i pytaj jeśli chcesz wiedziec coś więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 08.03.2004 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Ivonesco , do tej pory nie zaglądałam do dzienników budowy, wydawało mi się, że mam na to jeszcze dużo czasu . Teraz ten czas nadszedł , i zaczęłam lekturę od Twojego dziennika . Przeczytałam od deski do deski, pooglądaliśmy z Qbkiem zdjęcia i jesteśmy pod ogromnym wrażeniem - prosta bryła i piękny detal - też chcielibyśmy osiągnąć coś takiego... (nasz domek zewnętrznie będzie bardzo podobny do Twojego w wersji parterowej). Gratulujemy i pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 09.03.2004 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Ivonesca czyli nie ma zagrożenia zagotowania się wody w instalacji jak wyłączą prąd? A instalację masz otwartą czy zamkniętą? Mam tyle pytań, ale ostatnio mam strasznie dużo pracy w pracy więc czasowo jestem ograniczona. W każdym razie zaczynam rozważać możliwość kupienia kominka z płaszczem wodnym. My w tym gospodarczym też mamy kominek (ogrzewanie prądem dużo kosztowało nas w pierwszym sezonie) i ściany a zwłaszcze sufity mamy tak osmolone, że wygląda to jak nora zaledwie po dwuch sezonach grzewczych. Fakt, że kominek robilismy sami, czyli nie ma żadnego filtra, a komin jest zewnętrzny z rury i jak w duże mrozy długo się nie pali to pierwsze rozpalenie powoduje, że dom zamienia się w wędzarnię. Więc sobie pomyślałam że może tak płaszcz wodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 09.03.2004 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Ella- dzięki bardzo za dobre słowo Ja czekam na cd twojego dziennika , pozdrawiam, równiez Qubę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 09.03.2004 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Moira - woda sie może zagotować wtedy trzeba otworzyć przepustnicę, czy jak to tam zwał, a by całośc ciepła szła "w komin", można też otworzyć całkiem drzwiczki kominka aby ciepło uciekało do środka, ew. dolac wody do zbiornika nad kominkiem aby woda się całkiem przelała. My mamy tak zrobione że mamy przelew na zewnątrz budynku. Nasz instalator powiedział że tak naprawdę nic się nie stanie jak się woda zagotuje - po prostu wyrzuci jej nadmiar (właśnie przez ten przelew na zewnątrz) a Twoja rolą będzie tylko uzupełnienie jej. Ten zbiornik ma z tego co pamietam 30l, więc całość tak szybko nie odparuje...nawet jeśli nie byłoby Cie w domu. A, i jest to instalacja otwarta - chyba tylko tak może być w przypadku kominka z płaszcaem wodnym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 10.03.2004 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Ivonesca Dzięki za dobre słowo Ja Twój dziennik czytam od dawna. I może spóźnione ale bardzo gorące gratulacje z powodu mieszkania we własnoręcznie zbudowanym domku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 11.03.2004 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 bogus - dzięki bardzo ...ale z tym własnoręcznie to przesadziłeś - większość robót, z powodu braku naszego czasu, no i przede wszystkim braku umiejętności - wykonywały jednak ekipy budowlane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 11.03.2004 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Dla mnie budowałaś dostatecznie "własnoręcznie". Czyżby jednak to wyglądało tak że pokazałaś developerowi palcem w katalogu projekt oraz miejsce na mapie gdzie chciałabyś mieszkać a po 3 miesiącach odebrała kluczyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 11.03.2004 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 bogus - OK, juz się nie spieram gdyz rzeczywiście AŻ TAK dobrze to nie było .....a dzis własnoręcznie będę malowała półeczkę .....tej farby od parapetów zostało mi mnóstwo, więc co się da to ostatnio maluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 11.03.2004 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Co do kolejności: u mnie żona maluje a ja skręcam. Więc w efekcie, ponieważ jej się nudzi czekanie na to aż skręcę, najpierw malujemy a dopiero później skręcamy. Zalety: pomalowane nawet w ciężko dostępnych miejscach, wady - trzeba mieć na czym położyć czy inaczej umocować by nie powstały np. zacieki w widocznych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 11.03.2004 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 bogus - tak własnie sobie myslę że chyba też najpierw pomaluję...tylko musi mi małzonek najpierw podocinać pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.03.2004 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Cześć Ivonesca! Zasuw w pracy mam ogromny i dlatego cicho siedzę Gratulacje z powodu forseczki z PIT-u. Ja rozliczyłam już w połowie stycznia, dobrowolnie poddałam się kontroli i oprócz podatku za poprzedni rok dostałam jeszcze decyzję na pensyjkę brutto w roku bieżącym Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 11.03.2004 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Ivonesca gratulki z powodu PIT-a Zycze udanego spotkania, a pólki pomaluj przed skręcaniem. Pozdrawiam Aga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 12.03.2004 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 dzięki dziewczny Ivette - ales była szybka z tym PIT-em ja długo czekałam na wszystkie ..więc teraz niestety będę musiała czekać trochę aż oddadzą ...i małżonek juz połozył łapę na tych pieniążkach .... ma być jakieś dojście do domu i podjazd do garażu pozdrawienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 12.03.2004 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Cóż Ivonesca tak to już jest kasy jeszcze nie ma a już wydana Dobrze chociaż że choć trochę nam oddają z tych podatków, zawsze to jakaś dodatkowa kasa nawet jak wydana Pozdrawiam Aga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 12.03.2004 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Aga - właśnie, właśnie.....kiedy o kase krucho to każda się przyda ....zrobiłam nawet rozeznanie w kostce...a dokładniej to zadzwoniłam do kuzynki, która pracuje w kamieniołomach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts