Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ivonesca - komentarze do dziennika budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Agnes - byłaś na spotkaniu?

Nie. Miałam wtedy właśnie pierwsze zajęcia na zaocznych.. Gdyby to choć tydzień wcześniej było... Ale może w tym roku spotkanie forumowe wypadnie w czasie przerwy zimowej (byle nie w sesji).

Zdjęcia za to baaardzo dokładnie obejrzałam i oglądałam przekaz na żywo. :D

Ktoś tu straszył podkablowaniem (sprawa wzbogacania soków). O ile mnie pamięć nie myli to każdy może sobie w dowolnych ilościach legalnie zakupiony alkohol wlewać do czego tylko chce (a wiec może robić dowolnie dużo nalewek).

Natomiast co do produkcji winka, to obowiązują przepisy bodaj z 49 roku ubiegłego wieku pozwalające, w jednym gospodarstwie domowym na produkcję i przechowywanie wina w ilości bodajże 40 kilku litrów (liczy się każdy etap - od takich co jeszcze pracują do takich co to już w butelkach). Oczywiście przepisy nie pozwalają na handel tym - ale częstować znajomych można a nawet trzeba :)

Więc ludzie - żadnych przepisów nie łamiecie (chyba że z tego winka zaczniecie winiak pędzić).

A jeszcze, a propos winka, jak wiecie są dwa style produkcji:

1) polski (nalewa się do gąsiora do 2/3 - 3/4 pojemności i tam od początku pracuje)

2) angielski (w wiadrze się fermentuje 3-4 dni - póki burzliwa fermentacja - a później przelewa do gąsiora wypełniając go praktycznie do pełna i dalej jak w polskim stylu produkcji)

Otóż ja kiedyś połączyłem oba style - do gąsiora nalałem od razu do pełna (wino miało być porzeczkowe). Gąsior stał w pokoju w którym spałem (nic dziwnego - bo mieszkałem w kawalerce). I rano obudził mnie huk :o to korek wystrzelił (porzeczki zatkały rurkę szklaną) ! Jaki miałem ciekawy wzorek na ścianie i suficie ;)

Pozdrawiam