Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ivonesca - komentarze do dziennika budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

Kicia ?? żyje :p :wink: :lol:

łasi się i wskakuje na kolana...nocą śpi u nas w łóżku na kołdrze.....bawi się kulką z folii aluminiowej z Frankiem....śmiesznie chodziła po pierwszym śniegu....nocą dalej wychodzi na łowy lub do toalety ;-), bo z kuwety korzysta tylko wtedy gdy nas nie mam w domu.....i w ogóle niezły z niej wariat jak zaczepia nas do zabawy :lol: ....a....i nie chce jeść kitiketa z kukurydzą :lol: :lol: :lol:

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...
Molly jeśli to nie tajemnica, to powiedz skąd wziąść takie piękne krzaczki i czemu tak drogo? :lol:

Praktycznie w każdym punkcie z sadzonkami mają, ale ceny nie pamiętam dokładnie, ale chyba 6,-zł cała ta sadzonka co widać na zdjęciu, czyli naprawdę spora, ale głowy nie dam , że tyle kosztowała:)

• 4 weeks później...

To wychodzi średnio miesięcznie ok. 500 PLN?..a w hotelu asystenta płaciliśmy 820PLN

Ivonesco ... a czy w tym hotelu było też tyle samo metrów i taka wygoda i ogród i.... :wink: :D

Winiak (to to samo co koniak, no prawie) powstaje z destylacji nastawionego wcześniej wina (np. Brandy, Grappa, Metaxa) . Czyli robimy winko, wiesz cukier, drożdże winne, winogrona (lub inne owoce) , jak już "dojdzie" to potem przepuszczamy to prze aparaturę i na końcu przewodu mamy pyszny winiak/koniak o mocy ok 40 st.. Możemy to jeszcze trzymać w dębowej beczcce jakiś czas. Trzeba pamiętać o destylacji w temp. 72 st. C (chyba dobrze pamiętam) coby się frakcja metylowa nie "załapała" do produktu. Bo potem to już 8) i trzeba z kurami chodzić spać. :D

Pozdrawiam

To wychodzi średnio miesięcznie ok. 500 PLN?..a w hotelu asystenta płaciliśmy 820PLN

Ivonesco ... a czy w tym hotelu było też tyle samo metrów i taka wygoda i ogród i.... :wink: :D

co do wygód w hotelu asystenta to w sumie nie było tak najgorzej, bo było to mieszkanie 60m2-kuchnia, łazienka, 2 pokoje i nawet balkon ;-)...ale w bloku...i żadnego ogrodu....i żadnych bażantów i stada dzików za oknem :p :p :p ....w sumie jedno jedno jest pewne - drogo tam było jak cholera!!!! :wink:

pozdrawiam i dzięki za waidomości o winiaku ;-) ...jedna z naszych nalewek chyba będzie musiała być przerobiona :lol:

Ivonesca, ale coś mi nie pasuje z wodą. Nie chcę sugerować, że się nie myjecie :wink:, ale 170 zł to coś strasznie mało jak na roczne zużycie...

co do tego że się nie myjemy :lol: to kwota za wywóz szamba temu zaprzecza - więc co jest z tą wodą :-? ....zaraz zerkne do zestawienia....no nie chce być inaczej.....3 faktury....choć rzeczywiście powinny być 4 (co kwartał), ale mimo wszystko....na każdej z faktur jest ok.60zł......sprawdzę to raz jeszcze w domu....ile zużyliśmy wody i po ile jest u nas m3...

dzięki za czujność i pozdrawiam

To u nas jest z tym myciem chyba jeszcze gorzej :lol: :lol:

Co prawda jest nas tylko dwójka (zwierzyniec jakos nie lubi się kąpać), ale faktury za zimną wodę przychjodzące chyba raz na miesiąc albo na kwartał (nie pamiętam! :oops: ) opiewają na bajońskie sumy 15 zł! :o :lol:

no i mam wieści dokładne o wodzie ;-)

- I kwartał zużycie 22m3

- II kwartał 28 m3

- III kwartał 33m3

- IV kwartał 30m3

koszt 1 m3 to 1,92 PLN netto - co daje brutto 232,15PLN (magmi - rzeczywiście zgubiłam 1 fakturę).

Wychodzi mi na to, że na pierwsze II kwartały jak nie mieliśmy gazu i grzaliśmy ciepłą wodę tylko kominkiem, to zużywaliśmy jej mniej :o :wink: :lol:

Aniu, Ivonesco, jestem pełna podzwiu dla Waszej oszczędności. U nas wody idzie więcej (nie tylko ogólnie, ale również w przeliczeniu na jednego mieszkańca).

Ale uświadomiłam sobie dopiero przed chwilą, że moje zaskoczenie niską kwotą podaną przez Ivonescę wynikało przede wszystkim z tego, że mnie się kołatała po głowie cena w rejonie 5 zł /m3 - a to jest opłata za wodę razem z kanalizacją...