Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ivonesca - komentarze do dziennika budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ivo

ja po prosbie...jak zamierzasz zbudowac ten suchy murek...ja tez wpadłam na cos takiego...tzn mam kostke granitową taka płaska i chciałam wymurowac na płasko murek z jednej strony wyzszy z drugiej nizszy przy samym tarasie a w srodku skalniak....ale nie moge sie zabrac do tego :cry:

Ivo

ja po prosbie...jak zamierzasz zbudowac ten suchy murek...ja tez wpadłam na cos takiego...tzn mam kostke granitową taka płaska i chciałam wymurowac na płasko murek z jednej strony wyzszy z drugiej nizszy przy samym tarasie a w srodku skalniak....ale nie moge sie zabrac do tego :cry:

Teska

jak uda mi się zamieścić zdjęcia to będzie tam kawałek murka....moj jest bardzo niziutki więc nie miała problemu z ułożeniem na płasko, z lekkim przesunięciem tych kamieni....ale mam w domu w jakiejś gazecie opis jak to robić....poszukam wieczorem

pozdrawiam

• 1 month później...

Tesia - problem z aparacikiem :-(

muszę Ci powiedziec że też nie wiedziałam jak się za to zabrać....ale jak zaczęłam kupować ogrody zamiast muratora ;-)....jak pochodziłam kilka razy do szkółek z roślinkami....to jakoś zaczęlo mi sie porządkować w głowie.....do tego mam ogólny projekt ogrodu - na to się zdecydowałam właśnie ze względu początkowego braku pomysłu....może pogadaj z kims od projektowania ogrodów....niech tylko coś podpowie....naprowadzi Cię....

życzę skrystalizowania wizji ogrodowej i pozdrawiam

• 5 weeks później...
Ivoneska ogródek cacy ale........... :D proszę nie gniewaj się on jest cacy w tym może przyszłym roku ale już z 3 lata będziesz miała zbyt gęste nasadzenia. Dobrze by było abyś póki małe rośliny przeanalizowała jakie osiągną one rozmiary. To częsty błąd bo chcemy mieć natychmiastowy efekt (i muszę przyznać, że jak najbardziej się to Tobie udało) ale za kilka lat możesz mieć problemy bo duże zagęszczenie roślin to - większe narażenie na choroby i szkodniki; czy problemy fizjologicznie w końcu wypadanie roślin które są mniej konkurencyjne.

Ivoneska ogródek cacy ale........... :D proszę nie gniewaj się on jest cacy w tym może przyszłym roku ale już z 3 lata będziesz miała zbyt gęste nasadzenia. Dobrze by było abyś póki małe rośliny przeanalizowała jakie osiągną one rozmiary. To częsty błąd bo chcemy mieć natychmiastowy efekt (i muszę przyznać, że jak najbardziej się to Tobie udało) ale za kilka lat możesz mieć problemy bo duże zagęszczenie roślin to - większe narażenie na choroby i szkodniki; czy problemy fizjologicznie w końcu wypadanie roślin które są mniej konkurencyjne.

ależ wcale się nie gniewam :-) jestem początkującym ogrodnikiem i z chęcią wysłucham porad....szczególnie Twoich - patrząc na dopisek pod nickem :wink:

W jakiej odległości w takim razie powinny być sadzone byliny?

Roślinki wzdłuż dojścia do domu zaproponowała mi kobietka od projektowania ogrodów- łącznie z ilością...więc myślałam że będzie OK ...

Fajnie rosną Ci rośliny na ścieżce.Bardzo podoba mi sie kominek to jest jakiś kamień? czy szerokość jednego kafeleka przed kominkiem to wystarczy?

piaskowiec + trawertyn czerwony, co do szerokości to palimy od 1,5 roku - fakt że wcześniej nie było obudowy to było ciut więcej niż jeden kafelek, ale nie iwdze potrzeby by musiało byc więcej.

pozdrawiam

Jeszcze jedno pytanie, a jak masz zrobiony odpływ z rynien?do jakiegoś zbiornika czy w głąb ogrodu.

ponieważ u nas jest jeden wielki piasek to zrobiliśmy odpływy z każdej z rynien do takich dołów - studzienek chłonnych ...o tak to było - znalazłam kawałek z dziennika:

"19 lipca 2004

Dawno nie mieliśmy takiej pracowitej soboty.....

Pobudka 7.00. Nareszcie nie padało i chcielismy wreszcie zakopać te wszystkie odpływy z rynien, bo dziury były już dawno wykopane, a przez ciągle padający deszcz to zaczęły się zapadać Wcześniej mieliśmy już kupione studzienki rewizyjne, rurę drenarską, złączki...wszystko przygotowane (niby, jak się okazało )...Zgrzyt pojawił się przy podłączaniu pierwszej rury do studzienki.....Studzienka założona.....do tego kolano....do tego redukcja....i na tą redukcję 75mm miała wejść rura 80 mm....miała wejść... ale ta redukcja tak naprawdę schodziła też na 80 mm i nie dało się połączyć ...szybki wyjazd do hurtowni...zakup kolejnej złączki....no jakoś udało się złapać pion studzienki, wsypać gruzu i kamyków do studni chłonnej i wszystko zasypać ....Potem udało się zrobić 2 odpływ...przy trzecim okazało się że brak redukcji do kolejnych 3 studzienek ...nie wiem jak było liczone wcześniej ....kolejny wyjazd do hurtowni W hurtowni gość się śmiał i mówi do mnie, żebym dobrze pomyślała co chcę jeszcze bo w soboty otwarte mają tylko do 13 ...a to już za godzinę

Na szczęscie były w hurtowni te potrzebne redukcje i kolejne 3 doły zostały zasypane...teraz tylko czekać na ulewny deszcz "