Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ivonesca - komentarze do dziennika budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Widzę, że i na zewnątrz roślinki ładnie rosną. Te jeżyki przy wjeździe do garażu to jak się nazywają?

na pierwszym planie goździki Diantus plumaris, na drugim taka trawa (niedźwiedzia chyba na nią mówią czy jakoś tak) - Festuca scoparia....o te jeżyki chodziło?

A ta niedziedzia trawa to duża rośnie?

na wysokość 10 -15 cm....z tego co widzę to rozrasta sie na boki bardziej niz do góry ....i jest bardzo sztywna....dla fakirów chyba by sie nadawała :lol: :lol: :lol: :lol:

i dla misiów co by się mogły podrapać :lol:

Wciorniastek ma chyba rację :roll: ( chyba napewno :oops: ),ale możesz

zawsze za 3-4 lata wyciąć słabiej rosnące egzemplarze albo przesadzić

a może sprzedać sąsiadom :lol: :wink:

http://www.dobrepole.pl/gatunki/festuca_scoparia.html

trawa dla fakirów rozrośnie się do średnicy od 30-90 cm (to z amerykańskich

źródeł, ale tam wszystko jest największe :wink: )

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: jak mi się rozrośnie tak jak wersja amerykańska ....to ją przesadzę, ew. ogłoszę na forum że mam do podzielenia się :D :D :D

pozdrawiam

http://www.dobrepole.pl/gatunki/festuca_scoparia.html

trawa dla fakirów rozrośnie się do średnicy od 30-90 cm (to z amerykańskich

źródeł, ale tam wszystko jest największe :wink: )

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: jak mi się rozrośnie tak jak wersja amerykańska ....to ją przesadzę, ew. ogłoszę na forum że mam do podzielenia się :D :D :D

pozdrawiam

Ano zgadza się i to nie tylko w hameryce u nas też jest big one. Większość z roślin które posadziłaś jeśli nie mylę gatunków osiąga średnicę ok 1m i taki trzeba brać rozstaw. Iglaki z kolei trzeba brać zapas od 1 do 2 m zależnie od końcowych rozmiarów. Chyba że żywopłot tutaj gęściej ale ja preferuję 0,5 m dla tui czy jałowców (firmy od robienia ogrodów - kasa- proponują często co 30 cm a ja potem muszę takie leczyć i ludzie płaczą, że mówię o wyrzuceniu co drugiej rośliny).

Dlatego warto zrobić większy rozstaw a do czasu rozrośnięcia się bylin wsadzać między nie rośliny jednoroczne z siewu. Obniża to koszty bo ilość mniejsza a wiele jednorocznych możesz mieć w nieskończoność zbierając z nich nasiona. I dodatkowo fajna zabawa z z własnych nasionek :wink:

[/code]

Bruk masz śliczny, niestety u mnie nici z takiego rozwiązania - po pierwsze nie podoba sie Miśkowi :evil: , po drugie - raczej nas na taki nie stać (przynajmniej na razie) :cry: .

Elewację też będziemy mieć piaskową :D

Funia - robiłam gdzieś w dzienniku dokładne wyliczenie kostki - wcale nie wyszło aż tak bardzo drogo w porównaniu z betonową....no, chyba że sie nie podoba ...to inna sprawa ;-)

jestem ciekawa jak nam wyjdzie ten piasek ;-)

pozdrawiam

Wciornastek - 1 metr :o :o :o :o o cholerka :o :o :o :.....

Ivo to jest "syndom wolnego miejsca" :lol: , mnie teściowa zawsze dosadzi

jakiegoś pomidora, albo dosieje ogórka, "bo tyle miejsca zostało",

a potem "zięciu, ale tam się to rozrosło" i zięciu ma saunę za darmo tak

jak dzisiaj :evil: :wink:

PS. Akcja odbywa się w "foliokach" :lol:

Kominek jest piękny! Elegancki, delikatny... śliczny.

A droga do domu aż zachęca, zaprasza. Oj, coś czuję, że będziecie mieć sporo takich zachęconych gości :D

dziękuję Jagna :-) zapraszam zachęconego gościa do odwiedzin jeśli pojawi się w mojej okolicy :-)

• 1 month później...
u ciebie to, co innego, cały czas coś się dzieje, to i pisać jest o czym.

a kominek masz śliczny, kurcze te rabatki też. u mnie tylko trawa i trawa i parę drzew czyli monotonnia. ale w przyszłym roku.... nie będę słuchać małża i coś z tym zrobię

buziale

cały czas się coś dzieje ...no bo oczywiście nie ma kaski żeby to tak raz a porządnie zakończyć....poddasze np. nie ruszone jeszcze w ogóle....

pozdrowionka