Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ivonesca - komentarze do dziennika budowy

Recommended Posts

mam kompakt w łazience na dole i szlag mnie trafia z czyszczeniem jego stąd pomysł z zabudowanym...tylko ta kasa
może i przetarcie tamtego i owego to nie problem przy kompakcie, ale moim zdaniem efekt wizualny przy geberitachteż jest dużo korzystniejszy. a jeśli chodzi o kase - cóż... za darmo ich nie robią :lol: coś za coś... 8)

a jak tam twoje krokusy bo moje oszalały, zaczęły już kwitnąć prawie wszystkie a niektóre mają nawet po 4 -5 kwitów :o

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam kompakt w łazience na dole i szlag mnie trafia z czyszczeniem jego stąd pomysł z zabudowanym...tylko ta kasa
może i przetarcie tamtego i owego to nie problem przy kompakcie, ale moim zdaniem efekt wizualny przy geberitachteż jest dużo korzystniejszy. a jeśli chodzi o kase - cóż... za darmo ich nie robią :lol: coś za coś... 8)

i efekt wizualny i czyszczenie....zapewniam Cię że że jest z tym problem :roll:

także u góry na pewno będzie geberit ;-)

a jak tam twoje krokusy bo moje oszalały, zaczęły już kwitnąć prawie wszystkie a niektóre mają nawet po 4 -5 kwitów :o [/color]

kurczę...nie wiem :oops: wczoraj wróciłam do domu jak było ciemno.....muszę dziś sprawdzić...wszak jest cieplutko - może mam więcej niż 1 kwiatek :lol:

Wszystko zalezy jaki mieliscie taras w pozwoleniu na budowe. No i u was tan gazociag robi proble jesli juz ci tak powiedzieli w wydziale architektury to juz po ptakach. Ja mialam od razu taras bez fundametu - po prostu kostka na gruncie i nikt sie tym tarasem nie interesowal :roll:

Ja teraz tez mam kompakt, a sprztalam pare lat w domu, gdzie byly same geberity i osobiscie nie widze roznicy- ale ja moze dziwna jestem :wink: :roll: :lol:

Ivonesca,

jestem za tym, by na podłogach położyć to co się podoba , oczywiście w rozsądnych cenach :wink: . W końcu na podłgę będziesz patrzeć przez najbliższe kilka , jeśli nie kilkadziesiąt lat . A węc tak szybko jej nie zmienisz. Lepiej zrezygnować z innych rzeczy , a na podłogę "odżałować" te tysiączki i się "szarpnąć" 8) :wink: .

Projekt tarasu zrób sobie sama i z gotowym idź do projektanta, by Ci go wyrysował i podpisał. Będzie z pewnością taniej :wink:

P.S. Jesion superowy ! :D

Wszystko zalezy jaki mieliscie taras w pozwoleniu na budowe. No i u was tan gazociag robi proble jesli juz ci tak powiedzieli w wydziale architektury to juz po ptakach. Ja mialam od razu taras bez fundametu - po prostu kostka na gruncie i nikt sie tym tarasem nie interesowal :roll:

w pozwoleniu na budowę nie było w ogóle tarasu, było tylko wyjście na ogród....

Ja teraz tez mam kompakt, a sprztalam pare lat w domu, gdzie byly same geberity i osobiscie nie widze roznicy- ale ja moze dziwna jestem :wink: :roll: :lol:

a może to ten mój kompakt jakiś dziwny jest, z zakamarkami które kurzą się okrutnie :evil:

Nie powiem ci dokladnie jak to jest przez ten gazociag. Ale wg mnie taras, ktory nie ma lanego fundametu - ale taki np. z drewna na legarach, czy z kostki = a wiec latwo rozbieralny - nie wymaga pozwolenia na budowe, czy jego zmiany. Podlega tylko zgloszeniu zamiaru budowy. A odleglosci od granicy nia maja tu znaczenia - to nie jest budowla, czy budynek, wiec nie musi byc 3-4m od granicy. W ten sposob sciezki komunkacyjnej w ogrodzie z kostki tez nie mozna by bylo bez zgody sasiada wybodowac. Do takiego zgloszenia dopisuje sie lub dolacza rysunek - ale nie musi byc wykonany przez projektanta. Tego typu prac dotyczyla liberalizacja przepisow prawa budowlanego, ktora weszla w zyciue w zeszlym roku. Musisz szuzkac pod haslem, co nie wymaga pozwolenia na budowe. A najlepiej zapytaj sie u ciebie w urbanistyce, zeby powiedziali na jaki konkretnie przypis powoluja sie - kazac ci dostarczyc projekt etc.

Moze sie cos wyjasni :roll:

a może to ten mój kompakt jakiś dziwny jest, z zakamarkami które kurzą się okrutnie :evil:

No moze cos w tym jest. Ja wybieralam do siebie teraz kompakty tak, zeby nie bylo widac zadnych mocowan, oraz zeby zdnych zaglebien nie bylo. :wink:

Nie powiem ci dokladnie jak to jest przez ten gazociag. Ale wg mnie taras, ktory nie ma lanego fundametu - ale taki np. z drewna na legarach, czy z kostki = a wiec latwo rozbieralny - nie wymaga pozwolenia na budowe, czy jego zmiany. Podlega tylko zgloszeniu zamiaru budowy. A odleglosci od granicy nia maja tu znaczenia - to nie jest budowla, czy budynek, wiec nie musi byc 3-4m od granicy. W ten sposob sciezki komunkacyjnej w ogrodzie z kostki tez nie mozna by bylo bez zgody sasiada wybodowac. Do takiego zgloszenia dopisuje sie lub dolacza rysunek - ale nie musi byc wykonany przez projektanta. Tego typu prac dotyczyla liberalizacja przepisow prawa budowlanego, ktora weszla w zyciue w zeszlym roku. Musisz szuzkac pod haslem, co nie wymaga pozwolenia na budowe. A najlepiej zapytaj sie u ciebie w urbanistyce, zeby powiedziali na jaki konkretnie przypis powoluja sie - kazac ci dostarczyc projekt etc.

Moze sie cos wyjasni :roll:

odległości chyba mają znaczenie:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 12 kwietnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadaç budynki i ich usytuowanie.

" (...) Okapy i gzymsy nie mogą pomniejszać wymaganych w ust. 3, 6 i 7 odległości od granicy działki budowlanej o więcej niż 0,5 m, natomiast takie elementy jak balkony, galerie, werandy, tarasy lub schody zewnętrzne

— o więcej niż 1 m."

ta odległość to 4 m, a my zmniejszamy ją do 2 m, a z racji tego że mamy czepialskiego sąsiada :-( postanowilismy mieć "podkładkę" urzędową że mogliśmy zmniejszyć tę odległość....no i chyba nieżle sie wkopaliśmy :-(

ale będę szukać w tych przepisach jeszcze ....

pozdrawiam

Ivonesca Deska barlinecka??! ty burżujko! :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol: :lol:

oby się udało ją położyć ....przeżyję "burżujkę" :p :p :p

Ivonesca ...a jakieś foty z poddasza bedą?

ps. no i bier nie za ogród ;)

będą...jak skończy sie film w aparacie ;-)

a z ogrodem - po wczorajszej inspekcji donoszę że kwitną krokusy - szt. 2 na żółto :lol:

Sama widzisz- tarasy sa wymenione w grupie odleglosci 1m od granicy a nie 4m. Tak tez mi sie kojarzylo, ze ta odleglosc jest inna. :wink: Tak wiec na moje oko- zgoda sasiada na 2m nie jest wam potrzebna, skoro przepisy dopuszczaja 1m. Tu najwiekszy zgryz jest chyba z ta siecia gazowa - ale zazwyczaj tzw. strefa technologiczna (ochronna - wyznaczana przez wlasciciela sieci) wynoci ok 0,5m na boki. ALe moze byc tez mniejsza- u nas zaakceptowano tylko 20cm od miejskiego cieplika- ale to dotyczylo naszego wodociagu.

Sama widzisz- tarasy sa wymenione w grupie odleglosci 1m od granicy a nie 4m. Tak tez mi sie kojarzylo, ze ta odleglosc jest inna. :wink: Tak wiec na moje oko- zgoda sasiada na 2m nie jest wam potrzebna, skoro przepisy dopuszczaja 1m. Tu najwiekszy zgryz jest chyba z ta siecia gazowa - ale zazwyczaj tzw. strefa technologiczna (ochronna - wyznaczana przez wlasciciela sieci) wynoci ok 0,5m na boki. ALe moze byc tez mniejsza- u nas zaakceptowano tylko 20cm od miejskiego cieplika- ale to dotyczylo naszego wodociagu.

1 m tylko moga pomniejszać odległość 4 m, czyli musielibyśmy mieć 3...a mamy 2....nie wiem czy dobrze to interpretuję :-? ....ale tak samo powiedzieli mi w starostwie w wydziale architektury...

Nawet dzis czytalam w jakim muratorze. Taras rowny z powierzchnia gruntu, lub nieznacznie wystajacy (jak sciezki z kostki) jest traktowany jako utwardzona nawierzchnia gruntu. Odleglosci sa wyznaczane tylko dla naziemnych czesci budynkow - wobec czego w takim przypadku przepisy ich nie dotycza i taras moze sie znalezc nawet tuz na granicy.[Murator nr 3 / 2007]

Jesli planujecie taras podwyzszony to faktycznie trzeba juz sie stosowac do przespisow.

A wszystko zalezy od interpetacji. Tars pomniejsza odleglosci o 1m. Skoro sciana bez okna moze byc w odleglosci 3m. od granicy, a taras nie ma scian a wiec i okien - wiec pomniejszajac odleglosc o 1. wychodza wam wasze 2m.

Troche to naciagana interpetacja - ale chyba doklanie w ustawie nie wymeniono jaka w danym przypadku odleglosc umniejszamy o 1. - czy te 3 czy 4m :wink:

a jakie jasne płytki podłogowe dobrałaś do tego? zastanawiam sie czy u nas nie będzie za ciemno z takim brązowymi płytkami. widziałam pomarańcz do tego - ładnie pasował, ale moja połowinka stwierdziła ze wystarczy jedna pomarańczowa podłoga (mamy taką w dolnej łazience)

ja jeszcze nie rozrysowałam całości....a właściwie to powinnam sie pospieszyć :oops:

a szerokie listwy bierzesz jasne czy ciemne? zastnawiam sie też nad tymi kaflami tłoczonymi

biorę ciemne listwy szerokie, tłoczone kafle też - będą przy umywalce - tzn. na ścianie za umywalką, w nich bedzie wbudowane lustro, a z brzegów (po obu stronach) będą listwy właśnie. Tylko nie wiem jeszcze czy od samej podłogi, czy od wysokości umywalki - ja mam dużo czasu na zastanowienie, bo łazienkę górną będziemy robić gdzieś w lecie (mam nadzieję).

Podłogi jeszce nie wybrałam, porównywałam jakieś kafle z innych kolekcji, i nie powinno być większego problemu. Pomarańczowych na pewno nie weźmiemy.

P.S. Podałam ceny baterii w komentarzach do mojego dziennika, bo się pytałaś

a jakie jasne płytki podłogowe dobrałaś do tego? zastanawiam sie czy u nas nie będzie za ciemno z takim brązowymi płytkami. widziałam pomarańcz do tego - ładnie pasował, ale moja połowinka stwierdziła ze wystarczy jedna pomarańczowa podłoga (mamy taką w dolnej łazience)

ja jeszcze nie rozrysowałam całości....a właściwie to powinnam sie pospieszyć :oops:

a szerokie listwy bierzesz jasne czy ciemne? zastnawiam sie też nad tymi kaflami tłoczonymi

biorę ciemne listwy szerokie, tłoczone kafle też - będą przy umywalce - tzn. na ścianie za umywalką, w nich bedzie wbudowane lustro, a z brzegów (po obu stronach) będą listwy właśnie. Tylko nie wiem jeszcze czy od samej podłogi, czy od wysokości umywalki - ja mam dużo czasu na zastanowienie, bo łazienkę górną będziemy robić gdzieś w lecie (mam nadzieję).

Podłogi jeszce nie wybrałam, porównywałam jakieś kafle z innych kolekcji, i nie powinno być większego problemu. Pomarańczowych na pewno nie weźmiemy.

P.S. Podałam ceny baterii w komentarzach do mojego dziennika, bo się pytałaś

dzięki za ceny baterii - właśnie znalazłam w Twoich komentarzach ;-)

co do kafli - podobają mi się te tłoczone...ale nie wiem jeszcze gdzie je dac ;-)

miałam myślec na weekend....ale tak jakoś zeszło :wink: :oops: :lol:

A do kiedy musisz się zdecydować? Kiedy bedziecie robić łazienkę?

jeśli dziś podpiszemy umowę w banku i dostaniemy kaskę to łazienka ma być robiona w kwietniu

Może wrzuć jakiś rysunek łazienki, albo coś takiego, to pomyślimy wszyscy :wink:

OK, spróbuję....wczora znalazłam na forum u kiwala łazienkę z Inverno i z Calle - i ta druga nawet bardziej mi się podobała 8)

A w weekend co robiłaś? Hulałaś? i dlatego tak zeszło.... 8) :lol:

żebym to choć hulała w weekend to bym wiedziała czemu tak zleciał :lol: :lol: :lol: w sobotę targi budowlane, w niedzielę lenistwo :oops: :oops: :oops:

PIT-a miałam rozliczać i też nic z tego :-(

Ivonesca, u Was łazienka ma być robiona w kwietniu - u nas też :wink: . Podobnie jak Ty waham się jak ułożyć kafle. Wciąż poszukuję, choć do niedawna myślałam, że już nic nie zmienię 8) . Dlatego też jeszcze nie zamówiłam swoich kafli, bo nie wiem ile i jakich mi potrzeba :roll:

A Ty masz już swoje ? O jakich sanitariatach myślisz ?

Ivonesca, u Was łazienka ma być robiona w kwietniu - u nas też :wink: . Podobnie jak Ty waham się jak ułożyć kafle. Wciąż poszukuję, choć do niedawna myślałam, że już nic nie zmienię 8) . Dlatego też jeszcze nie zamówiłam swoich kafli, bo nie wiem ile i jakich mi potrzeba :roll:

A Ty masz już swoje ? O jakich sanitariatach myślisz ?

nie mam jeszcze bo nie wiem w dalszym ciągu ile jakich kupić :-?

z sanitariatów to wiem tylko tyle że umywalka musi być 50cm :lol: najprawdopodobniej jakaś z Cersanitu - nie kwadratowa tylko jakas obła, jak President np.