świercz1719500624 14.03.2007 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 mam kompakt w łazience na dole i szlag mnie trafia z czyszczeniem jego stąd pomysł z zabudowanym...tylko ta kasa może i przetarcie tamtego i owego to nie problem przy kompakcie, ale moim zdaniem efekt wizualny przy geberitachteż jest dużo korzystniejszy. a jeśli chodzi o kase - cóż... za darmo ich nie robią coś za coś... a jak tam twoje krokusy bo moje oszalały, zaczęły już kwitnąć prawie wszystkie a niektóre mają nawet po 4 -5 kwitów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 14.03.2007 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 mam kompakt w łazience na dole i szlag mnie trafia z czyszczeniem jego stąd pomysł z zabudowanym...tylko ta kasa może i przetarcie tamtego i owego to nie problem przy kompakcie, ale moim zdaniem efekt wizualny przy geberitachteż jest dużo korzystniejszy. a jeśli chodzi o kase - cóż... za darmo ich nie robią coś za coś... i efekt wizualny i czyszczenie....zapewniam Cię że że jest z tym problem także u góry na pewno będzie geberit a jak tam twoje krokusy bo moje oszalały, zaczęły już kwitnąć prawie wszystkie a niektóre mają nawet po 4 -5 kwitów [/color] kurczę...nie wiem wczoraj wróciłam do domu jak było ciemno.....muszę dziś sprawdzić...wszak jest cieplutko - może mam więcej niż 1 kwiatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 14.03.2007 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Wszystko zalezy jaki mieliscie taras w pozwoleniu na budowe. No i u was tan gazociag robi proble jesli juz ci tak powiedzieli w wydziale architektury to juz po ptakach. Ja mialam od razu taras bez fundametu - po prostu kostka na gruncie i nikt sie tym tarasem nie interesowal Ja teraz tez mam kompakt, a sprztalam pare lat w domu, gdzie byly same geberity i osobiscie nie widze roznicy- ale ja moze dziwna jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 14.03.2007 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 jesion, jesion, jesion !!! jestem za jesionem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 14.03.2007 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Ivonesca, jestem za tym, by na podłogach położyć to co się podoba , oczywiście w rozsądnych cenach . W końcu na podłgę będziesz patrzeć przez najbliższe kilka , jeśli nie kilkadziesiąt lat . A węc tak szybko jej nie zmienisz. Lepiej zrezygnować z innych rzeczy , a na podłogę "odżałować" te tysiączki i się "szarpnąć" . Projekt tarasu zrób sobie sama i z gotowym idź do projektanta, by Ci go wyrysował i podpisał. Będzie z pewnością taniej P.S. Jesion superowy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 15.03.2007 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Wszystko zalezy jaki mieliscie taras w pozwoleniu na budowe. No i u was tan gazociag robi proble jesli juz ci tak powiedzieli w wydziale architektury to juz po ptakach. Ja mialam od razu taras bez fundametu - po prostu kostka na gruncie i nikt sie tym tarasem nie interesowal w pozwoleniu na budowę nie było w ogóle tarasu, było tylko wyjście na ogród.... Ja teraz tez mam kompakt, a sprztalam pare lat w domu, gdzie byly same geberity i osobiscie nie widze roznicy- ale ja moze dziwna jestem a może to ten mój kompakt jakiś dziwny jest, z zakamarkami które kurzą się okrutnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 15.03.2007 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Ivonesca Deska barlinecka??! ty burżujko! no ale co tu dużo mówić jest extra! bardzo mi sie podoba! ...a jakieś foty z poddasza bedą? ps. no i bier nie za ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 15.03.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Wszystko zalezy jaki mieliscie taras w pozwoleniu na budowe. No i u was tan gazociag robi proble jesli juz ci tak powiedzieli w wydziale architektury to juz po ptakach. Ja mialam od razu taras bez fundametu - po prostu kostka na gruncie i nikt sie tym tarasem nie interesowal w pozwoleniu na budowę nie było w ogóle tarasu, było tylko wyjście na ogród.... Nie powiem ci dokladnie jak to jest przez ten gazociag. Ale wg mnie taras, ktory nie ma lanego fundametu - ale taki np. z drewna na legarach, czy z kostki = a wiec latwo rozbieralny - nie wymaga pozwolenia na budowe, czy jego zmiany. Podlega tylko zgloszeniu zamiaru budowy. A odleglosci od granicy nia maja tu znaczenia - to nie jest budowla, czy budynek, wiec nie musi byc 3-4m od granicy. W ten sposob sciezki komunkacyjnej w ogrodzie z kostki tez nie mozna by bylo bez zgody sasiada wybodowac. Do takiego zgloszenia dopisuje sie lub dolacza rysunek - ale nie musi byc wykonany przez projektanta. Tego typu prac dotyczyla liberalizacja przepisow prawa budowlanego, ktora weszla w zyciue w zeszlym roku. Musisz szuzkac pod haslem, co nie wymaga pozwolenia na budowe. A najlepiej zapytaj sie u ciebie w urbanistyce, zeby powiedziali na jaki konkretnie przypis powoluja sie - kazac ci dostarczyc projekt etc. Moze sie cos wyjasni Ja teraz tez mam kompakt, a sprztalam pare lat w domu, gdzie byly same geberity i osobiscie nie widze roznicy- ale ja moze dziwna jestem a może to ten mój kompakt jakiś dziwny jest, z zakamarkami które kurzą się okrutnie No moze cos w tym jest. Ja wybieralam do siebie teraz kompakty tak, zeby nie bylo widac zadnych mocowan, oraz zeby zdnych zaglebien nie bylo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 15.03.2007 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Wszystko zalezy jaki mieliscie taras w pozwoleniu na budowe. No i u was tan gazociag robi proble jesli juz ci tak powiedzieli w wydziale architektury to juz po ptakach. Ja mialam od razu taras bez fundametu - po prostu kostka na gruncie i nikt sie tym tarasem nie interesowal w pozwoleniu na budowę nie było w ogóle tarasu, było tylko wyjście na ogród.... Nie powiem ci dokladnie jak to jest przez ten gazociag. Ale wg mnie taras, ktory nie ma lanego fundametu - ale taki np. z drewna na legarach, czy z kostki = a wiec latwo rozbieralny - nie wymaga pozwolenia na budowe, czy jego zmiany. Podlega tylko zgloszeniu zamiaru budowy. A odleglosci od granicy nia maja tu znaczenia - to nie jest budowla, czy budynek, wiec nie musi byc 3-4m od granicy. W ten sposob sciezki komunkacyjnej w ogrodzie z kostki tez nie mozna by bylo bez zgody sasiada wybodowac. Do takiego zgloszenia dopisuje sie lub dolacza rysunek - ale nie musi byc wykonany przez projektanta. Tego typu prac dotyczyla liberalizacja przepisow prawa budowlanego, ktora weszla w zyciue w zeszlym roku. Musisz szuzkac pod haslem, co nie wymaga pozwolenia na budowe. A najlepiej zapytaj sie u ciebie w urbanistyce, zeby powiedziali na jaki konkretnie przypis powoluja sie - kazac ci dostarczyc projekt etc. Moze sie cos wyjasni odległości chyba mają znaczenie: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadaç budynki i ich usytuowanie. " (...) Okapy i gzymsy nie mogą pomniejszać wymaganych w ust. 3, 6 i 7 odległości od granicy działki budowlanej o więcej niż 0,5 m, natomiast takie elementy jak balkony, galerie, werandy, tarasy lub schody zewnętrzne — o więcej niż 1 m." ta odległość to 4 m, a my zmniejszamy ją do 2 m, a z racji tego że mamy czepialskiego sąsiada postanowilismy mieć "podkładkę" urzędową że mogliśmy zmniejszyć tę odległość....no i chyba nieżle sie wkopaliśmy ale będę szukać w tych przepisach jeszcze .... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 15.03.2007 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Ivonesca Deska barlinecka??! ty burżujko! oby się udało ją położyć ....przeżyję "burżujkę" Ivonesca ...a jakieś foty z poddasza bedą? ps. no i bier nie za ogród będą...jak skończy sie film w aparacie a z ogrodem - po wczorajszej inspekcji donoszę że kwitną krokusy - szt. 2 na żółto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 15.03.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Sama widzisz- tarasy sa wymenione w grupie odleglosci 1m od granicy a nie 4m. Tak tez mi sie kojarzylo, ze ta odleglosc jest inna. Tak wiec na moje oko- zgoda sasiada na 2m nie jest wam potrzebna, skoro przepisy dopuszczaja 1m. Tu najwiekszy zgryz jest chyba z ta siecia gazowa - ale zazwyczaj tzw. strefa technologiczna (ochronna - wyznaczana przez wlasciciela sieci) wynoci ok 0,5m na boki. ALe moze byc tez mniejsza- u nas zaakceptowano tylko 20cm od miejskiego cieplika- ale to dotyczylo naszego wodociagu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 15.03.2007 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Sama widzisz- tarasy sa wymenione w grupie odleglosci 1m od granicy a nie 4m. Tak tez mi sie kojarzylo, ze ta odleglosc jest inna. Tak wiec na moje oko- zgoda sasiada na 2m nie jest wam potrzebna, skoro przepisy dopuszczaja 1m. Tu najwiekszy zgryz jest chyba z ta siecia gazowa - ale zazwyczaj tzw. strefa technologiczna (ochronna - wyznaczana przez wlasciciela sieci) wynoci ok 0,5m na boki. ALe moze byc tez mniejsza- u nas zaakceptowano tylko 20cm od miejskiego cieplika- ale to dotyczylo naszego wodociagu. 1 m tylko moga pomniejszać odległość 4 m, czyli musielibyśmy mieć 3...a mamy 2....nie wiem czy dobrze to interpretuję ....ale tak samo powiedzieli mi w starostwie w wydziale architektury... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 15.03.2007 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Nawet dzis czytalam w jakim muratorze. Taras rowny z powierzchnia gruntu, lub nieznacznie wystajacy (jak sciezki z kostki) jest traktowany jako utwardzona nawierzchnia gruntu. Odleglosci sa wyznaczane tylko dla naziemnych czesci budynkow - wobec czego w takim przypadku przepisy ich nie dotycza i taras moze sie znalezc nawet tuz na granicy.[Murator nr 3 / 2007] Jesli planujecie taras podwyzszony to faktycznie trzeba juz sie stosowac do przespisow. A wszystko zalezy od interpetacji. Tars pomniejsza odleglosci o 1m. Skoro sciana bez okna moze byc w odleglosci 3m. od granicy, a taras nie ma scian a wiec i okien - wiec pomniejszajac odleglosc o 1. wychodza wam wasze 2m. Troche to naciagana interpetacja - ale chyba doklanie w ustawie nie wymeniono jaka w danym przypadku odleglosc umniejszamy o 1. - czy te 3 czy 4m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 16.03.2007 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 iguś - dzięki Ci bardzo za wszystkie wyjaśnienia ....niestety nasz taras ma być podwyższony (70cm) .....ale i tak będę jeszcze drążyć temat co by sie nie wpakowac w jakieś nie wiadomo jakie koszty pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 19.03.2007 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 a jakie jasne płytki podłogowe dobrałaś do tego? zastanawiam sie czy u nas nie będzie za ciemno z takim brązowymi płytkami. widziałam pomarańcz do tego - ładnie pasował, ale moja połowinka stwierdziła ze wystarczy jedna pomarańczowa podłoga (mamy taką w dolnej łazience) ja jeszcze nie rozrysowałam całości....a właściwie to powinnam sie pospieszyć a szerokie listwy bierzesz jasne czy ciemne? zastnawiam sie też nad tymi kaflami tłoczonymi biorę ciemne listwy szerokie, tłoczone kafle też - będą przy umywalce - tzn. na ścianie za umywalką, w nich bedzie wbudowane lustro, a z brzegów (po obu stronach) będą listwy właśnie. Tylko nie wiem jeszcze czy od samej podłogi, czy od wysokości umywalki - ja mam dużo czasu na zastanowienie, bo łazienkę górną będziemy robić gdzieś w lecie (mam nadzieję). Podłogi jeszce nie wybrałam, porównywałam jakieś kafle z innych kolekcji, i nie powinno być większego problemu. Pomarańczowych na pewno nie weźmiemy. P.S. Podałam ceny baterii w komentarzach do mojego dziennika, bo się pytałaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 19.03.2007 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 a jakie jasne płytki podłogowe dobrałaś do tego? zastanawiam sie czy u nas nie będzie za ciemno z takim brązowymi płytkami. widziałam pomarańcz do tego - ładnie pasował, ale moja połowinka stwierdziła ze wystarczy jedna pomarańczowa podłoga (mamy taką w dolnej łazience) ja jeszcze nie rozrysowałam całości....a właściwie to powinnam sie pospieszyć a szerokie listwy bierzesz jasne czy ciemne? zastnawiam sie też nad tymi kaflami tłoczonymi biorę ciemne listwy szerokie, tłoczone kafle też - będą przy umywalce - tzn. na ścianie za umywalką, w nich bedzie wbudowane lustro, a z brzegów (po obu stronach) będą listwy właśnie. Tylko nie wiem jeszcze czy od samej podłogi, czy od wysokości umywalki - ja mam dużo czasu na zastanowienie, bo łazienkę górną będziemy robić gdzieś w lecie (mam nadzieję). Podłogi jeszce nie wybrałam, porównywałam jakieś kafle z innych kolekcji, i nie powinno być większego problemu. Pomarańczowych na pewno nie weźmiemy. P.S. Podałam ceny baterii w komentarzach do mojego dziennika, bo się pytałaś dzięki za ceny baterii - właśnie znalazłam w Twoich komentarzach co do kafli - podobają mi się te tłoczone...ale nie wiem jeszcze gdzie je dac miałam myślec na weekend....ale tak jakoś zeszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 19.03.2007 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 A do kiedy musisz się zdecydować? Kiedy bedziecie robić łazienkę? Może wrzuć jakiś rysunek łazienki, albo coś takiego, to pomyślimy wszyscy A w weekend co robiłaś? Hulałaś? i dlatego tak zeszło.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 20.03.2007 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 A do kiedy musisz się zdecydować? Kiedy bedziecie robić łazienkę? jeśli dziś podpiszemy umowę w banku i dostaniemy kaskę to łazienka ma być robiona w kwietniu Może wrzuć jakiś rysunek łazienki, albo coś takiego, to pomyślimy wszyscy OK, spróbuję....wczora znalazłam na forum u kiwala łazienkę z Inverno i z Calle - i ta druga nawet bardziej mi się podobała A w weekend co robiłaś? Hulałaś? i dlatego tak zeszło.... żebym to choć hulała w weekend to bym wiedziała czemu tak zleciał w sobotę targi budowlane, w niedzielę lenistwo PIT-a miałam rozliczać i też nic z tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 20.03.2007 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Ivonesca, u Was łazienka ma być robiona w kwietniu - u nas też . Podobnie jak Ty waham się jak ułożyć kafle. Wciąż poszukuję, choć do niedawna myślałam, że już nic nie zmienię . Dlatego też jeszcze nie zamówiłam swoich kafli, bo nie wiem ile i jakich mi potrzeba A Ty masz już swoje ? O jakich sanitariatach myślisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 20.03.2007 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Ivonesca, u Was łazienka ma być robiona w kwietniu - u nas też . Podobnie jak Ty waham się jak ułożyć kafle. Wciąż poszukuję, choć do niedawna myślałam, że już nic nie zmienię . Dlatego też jeszcze nie zamówiłam swoich kafli, bo nie wiem ile i jakich mi potrzeba A Ty masz już swoje ? O jakich sanitariatach myślisz ? nie mam jeszcze bo nie wiem w dalszym ciągu ile jakich kupić z sanitariatów to wiem tylko tyle że umywalka musi być 50cm najprawdopodobniej jakaś z Cersanitu - nie kwadratowa tylko jakas obła, jak President np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts