Ivonesca 06.10.2003 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2003 Moira - kiedyś zaczęłam mierzyc pod kafelki w łazience - jescze przed ostateczną wylewką i coś mi się nie zgadzało - pytam budowlańców a oni mówią że się przecież zgodziłam na to że podczas budowania ścian nie położą jednego bloczka betonu komórkowego. Rzeczywiście przypomniałam sobie taką sytuację, ale oni wtedy mi mówili o całkiem czymś innym - nikt nie powiedział mi wprost że przez to będę miała wysokość pomieszczeń jak w bloku Ja niestety wtedy też na to nie wpadłam i tym to sposobem jest jak jest. A co do parapetów - są na wysokości 85 cm od podłogi - w kuchni szczególnie chodziło mi o to aby parapet, który jest z płytek licował z wysokością szafek. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 06.10.2003 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2003 Pociesz się Ivonesca. U mnie zrobili lepszy numer. Nie zapytali się ani mnie (no prawda byłam wtedy matką karmiącą w domu) ani męża, ale zapytali się faceta, który zakładał nam wyjścia kanalizacyjne i od im doradził że jak mamy mieć podłogówkę to powinni zostawić co najmniej 20 cm. No i zostawili tylko że w głąb fundamentów. Tak więc wysokość ściany 2,7 m plus 0,2 m w głąb - przez co mam koszmarny problem z izolacją wylewek. A mogło być tak prosto jeden pustak w górę. Pozdrowienia.Ps. W budynku gospodarczym, w którym teraz pomieszkujemy mam 2,5m wysokości, a pomieszczenie około 27 m2 i szczerze mówiąc dopóki nie wstawiam choinki to nie pamiętam o tym, że to wysokość blokowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 06.10.2003 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2003 Moira - podoba mi się z tą choinką mam taką nadzieję ze wprowadzimy się do świąt - kupimy tylko mniejszą choinkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.10.2003 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Ivonesca - życzę tych świąt we własnym domu z piękną choinką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 09.10.2003 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 ale fajny domek, przypomina mi stylem mój, niecoNo i tak wam zazdroszczę, że już tyle macie zrobione! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 13.10.2003 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 dziękuję wszystkim za ciepłe słowa ...i dalej walczę z bankami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.10.2003 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Ivonesca - ile płacisz za podbitkę? Będzie z drewna? Pozdrowionka iwoneczkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 21.10.2003 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 ivette - tak drewniana - ładnie wygląda, prawie w kolorze okien nam wyszła, a przynajmniej w tym odcieniu Za deski zapłaciliśmy 1300PLN (63m2) + listewki, ćwierćwałki 350 PLN + impregnat Nobilesa koloryzujący- zuzyliśmy do pomalowania prawie 20l (wiadro 10 l kosztowało chyba 78PLN) + lakier 120PLN + robocizna 1000PLN w sumie wyszło prawie 3000PLN - na początku myślałam że taka rzecz jest tańsza pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.10.2003 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Dzięki za info - my wybraliśmy do impregnacji i koloru Sidolin - taką bejcę z połyskiem - piękna ale trochę droga. No cóż nie można mieć wszystkiego tanio Chodziło mi o rząd wielkości - 3 tys. łącznie to do przeżycia a 1 tys. za robociznę - to już daję miarodajną informację. Dzięki i całuski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 21.10.2003 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 to dodam tylko że to 2 ludzili to 1000PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka 24.10.2003 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Chialam sie zapytac o okna i okiennice - bo nie udalo mi sie wyłowic z tekstu dziennika - ile ksoztowaly? Marza mi sie okiennice ale podobno to drogie? Skad te wasze okiennice, od jakiej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 24.10.2003 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Gratulacje (kredyt) !!!!am Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 24.10.2003 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Ivonesca gratulacje.Przeprowadzka na choinkę to najbardziej odpowiednia pora. Te światełka, śnieg za oknem i płonący kominek i w przede wszystkim własny dom - to chyba najprzyjemniejszy prezent od mikołaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 24.10.2003 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 aka - nieuważnie czytasz w dzienniku są te informacje, a ostatnio tyle co pisałam kodiemu : "okiennice były kupione razem z oknami w firmie Gebauer - drewno meranti, kolor afromozja, montowane jeszcze u nich do okna. Oto ceny: okiennica na gotowo do okna 150x150cm - 1082 PLN, do drzwi tarasowych 180x236cm - 1847 PLN + 7% VAT - 15% upustu" w sumie za okna i okiennice zapłaciłam ok. 22 000 PLN am - może już w przyszłym tygodniu pojawi się kominek moira - trochę obawiam się przeprowadzki o takiej porze roku jak będzie zimno i padać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 24.10.2003 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Nie masz co się martwić - szczęście z przeprowadzki przysłoni ci wszystkie niedogodności pogodowe. a gdyby był mróz to jeszcze wybije ci wszelkie zarazki i roztocza z kocy, pledów i pościeli. Ponadto ponieważ święta to czas wolny od pracy będziesz miała trochę więcej czasu niż normalnie na nacieszenie się nowym domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 24.10.2003 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 moira - oby chyba jednak już nie mogę się doczekać tej chwili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia Jasia 03.11.2003 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Moje gratulacje w związku z kredytem i choinką w domu! Skrobnij proszę jak to wygląda od strony wydatków i papierkologii.A - i jak oszczędzasz - to sprawdź ofertę na ogrzewanie. http://www.bitermo.com.pl - Pan Rafał Biały. Teska mówiła, że do Poznania komus wiozą kotłownię ze Szczecina - na Viessmanie - i że się opłaca mimo wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 03.11.2003 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Joasiu - dzięki mam nadzieję że się uda interesuje Cię cała budowa czy ogrzewanie (koszty)? a co do ekipy to pozostaniemy już a tej co mamy wybraną - aby dobrze nam połączyli kominek z łaszczem wodnym z całą resztą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia Jasia 04.11.2003 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 Witaj. Interesuje mnie droga przez mękę przy kredycie konsolidacyjnym - jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 04.11.2003 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 Joasiu - wyglądało to tak: dokumentów oczywiście cała fura : - projekt budowlany, dziennik budowy, pozwolenie na budowę, wypis z KW, zdjęcia budowy (robili sami - nie płaciliśmy za to) - zaświadczenie o zarobkach moje i męża ze stałych miejsc pracy, PIT-y za ostatnie 2 lata, wyciągi z ROR-u i kart kredytowych za ostatnie 3 miesiące, - dokumenty związane z prowadzeniem działalności gospodarczej - NIP, regon, potwierdzenie rozpoczecia działalności oraz niezaleganie ze składkami ZUS, niezaleganie z podatkiem, PIT-5 za ostatni miesiąc, książka przychodów i rozchodów, wyciąg z rachunku firmowego za ostatni miesiąc - umowy kredytów które chcemy spłacic z konsolidacyjnego wraz z harmonogramem spłat i potwierdzeniem spłaty raty w ostatnim miesiącu - wniosek o przyznanie kredytu ....ufff.....chyba wszystko, choć głowy nie dam 4 dni robocze sprawdzali te papiery i jak wydali decyzję pozytywną to: - umowa - biorą 2% prowizji - a właściwie to nazywa się w tym banku zabezpieczenie przed utrata pracy czy jakos tam, - ubezpieczenie budynku od pożarów i takich tam innych -zabezpieczenie przejsciowe to weksel na czas wpisania do KW oraz 0,95% większe oprocentowanie do czasu wpisu hipoteki - wpis do hipoteki na drugim miejscu (bo na pierwszym jest bank nr 1) - w tym przypadku trzeba wnieść opłatę sądową - ale bank zwraca cały koszt - po złożeniu wniosku o wpis do KW i zapłaceniu podatku (tylko 19 zł za hipoteke kaucyjną) do 10 dni wypłata kredytu - z tym że jeżeli kwota kredytów tych wczesniejszych większa niż 20.000 PLN to bezpośrednio na konta banków - jeżeli niższy to na Twoje konto. pytaj jeśli chcesz wiedzieć cos jeszcze, bo nie wiem czy opisałam to czytelnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts