Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ivonesca - komentarze do dziennika budowy

Recommended Posts

Moira - kiedyś zaczęłam mierzyc pod kafelki w łazience - jescze przed ostateczną wylewką i coś mi się nie zgadzało - pytam budowlańców a oni mówią że się przecież zgodziłam na to że podczas budowania ścian nie położą jednego bloczka betonu komórkowego. Rzeczywiście przypomniałam sobie taką sytuację, ale oni wtedy mi mówili o całkiem czymś innym - nikt nie powiedział mi wprost że przez to będę miała wysokość pomieszczeń jak w bloku :-( Ja niestety wtedy też na to nie wpadłam :-( i tym to sposobem jest jak jest.

A co do parapetów - są na wysokości 85 cm od podłogi - w kuchni szczególnie chodziło mi o to aby parapet, który jest z płytek licował z wysokością szafek.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pociesz się Ivonesca. U mnie zrobili lepszy numer. Nie zapytali się ani mnie (no prawda byłam wtedy matką karmiącą w domu) ani męża, ale zapytali się faceta, który zakładał nam wyjścia kanalizacyjne i od im doradził że jak mamy mieć podłogówkę to powinni zostawić co najmniej 20 cm. No i zostawili tylko że w głąb fundamentów. Tak więc wysokość ściany 2,7 m plus 0,2 m w głąb - przez co mam koszmarny problem z izolacją wylewek. A mogło być tak prosto jeden pustak w górę.

Pozdrowienia.

Ps.

W budynku gospodarczym, w którym teraz pomieszkujemy mam 2,5m wysokości, a pomieszczenie około 27 m2 i szczerze mówiąc dopóki nie wstawiam choinki to nie pamiętam o tym, że to wysokość blokowa.

• 2 weeks później...

ivette - tak drewniana - ładnie wygląda, prawie w kolorze okien nam wyszła, a przynajmniej w tym odcieniu :-)

Za deski zapłaciliśmy 1300PLN (63m2) + listewki, ćwierćwałki 350 PLN + impregnat Nobilesa koloryzujący- zuzyliśmy do pomalowania prawie 20l (wiadro 10 l kosztowało chyba 78PLN) + lakier 120PLN + robocizna 1000PLN

w sumie wyszło prawie 3000PLN - na początku myślałam że taka rzecz jest tańsza :-(

pozdrawiam serdecznie

Dzięki za info - my wybraliśmy do impregnacji i koloru Sidolin - taką bejcę z połyskiem - piękna ale trochę droga. No cóż nie można mieć wszystkiego tanio :(

Chodziło mi o rząd wielkości - 3 tys. łącznie to do przeżycia a 1 tys. za robociznę - to już daję miarodajną informację.

Dzięki i całuski :lol:

aka - nieuważnie czytasz ;-) w dzienniku są te informacje, a ostatnio tyle co pisałam kodiemu :

"okiennice były kupione razem z oknami w firmie Gebauer - drewno meranti, kolor afromozja, montowane jeszcze u nich do okna. Oto ceny:

okiennica na gotowo do okna 150x150cm - 1082 PLN, do drzwi tarasowych 180x236cm - 1847 PLN + 7% VAT - 15% upustu"

w sumie za okna i okiennice zapłaciłam ok. 22 000 PLN

am - może już w przyszłym tygodniu pojawi się kominek :p

moira - trochę obawiam się przeprowadzki o takiej porze roku :-? jak będzie zimno i padać :-(

Nie masz co się martwić - szczęście z przeprowadzki przysłoni ci wszystkie niedogodności pogodowe. a gdyby był mróz to jeszcze wybije ci wszelkie zarazki i roztocza z kocy, pledów i pościeli.

Ponadto ponieważ święta to czas wolny od pracy będziesz miała trochę więcej czasu niż normalnie na nacieszenie się nowym domem.

• 2 weeks później...

Moje gratulacje w związku z kredytem i choinką w domu! Skrobnij proszę jak to wygląda od strony wydatków i papierkologii.

A - i jak oszczędzasz - to sprawdź ofertę na ogrzewanie. http://www.bitermo.com.pl - Pan Rafał Biały. Teska mówiła, że do Poznania komus wiozą kotłownię ze Szczecina - na Viessmanie - i że się opłaca mimo wszystko.

Joasiu - wyglądało to tak: dokumentów oczywiście cała fura :( :

- projekt budowlany, dziennik budowy, pozwolenie na budowę, wypis z KW, zdjęcia budowy (robili sami - nie płaciliśmy za to)

- zaświadczenie o zarobkach moje i męża ze stałych miejsc pracy, PIT-y za ostatnie 2 lata, wyciągi z ROR-u i kart kredytowych za ostatnie 3 miesiące,

- dokumenty związane z prowadzeniem działalności gospodarczej - NIP, regon, potwierdzenie rozpoczecia działalności oraz niezaleganie ze składkami ZUS, niezaleganie z podatkiem, PIT-5 za ostatni miesiąc, książka przychodów i rozchodów, wyciąg z rachunku firmowego za ostatni miesiąc

- umowy kredytów które chcemy spłacic z konsolidacyjnego wraz z harmonogramem spłat i potwierdzeniem spłaty raty w ostatnim miesiącu

- wniosek o przyznanie kredytu

....ufff.....chyba wszystko, choć głowy nie dam ;-)

4 dni robocze sprawdzali te papiery i jak wydali decyzję pozytywną to:

- umowa - biorą 2% prowizji - a właściwie to nazywa się w tym banku zabezpieczenie przed utrata pracy czy jakos tam,

- ubezpieczenie budynku od pożarów i takich tam innych

-zabezpieczenie przejsciowe to weksel na czas wpisania do KW oraz 0,95% większe oprocentowanie do czasu wpisu hipoteki

- wpis do hipoteki na drugim miejscu (bo na pierwszym jest bank nr 1) - w tym przypadku trzeba wnieść opłatę sądową - ale bank zwraca cały koszt

- po złożeniu wniosku o wpis do KW i zapłaceniu podatku (tylko 19 zł za hipoteke kaucyjną) do 10 dni wypłata kredytu - z tym że jeżeli kwota kredytów tych wczesniejszych większa niż 20.000 PLN to bezpośrednio na konta banków - jeżeli niższy to na Twoje konto.

pytaj jeśli chcesz wiedzieć cos jeszcze, bo nie wiem czy opisałam to czytelnie :-?