Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ivonesca - komentarze do dziennika budowy

Recommended Posts

No Ivonesca - gratulacje z powodu kredytu!

Zdjęcia z oknami postaram sie wstawić jak najszybciej.

Ale masz fajnie z tymi świętami i choinką...... A ja jeszcze muszę do wiosny-lata czekać....... Ale nic to - i tak jest super!

Pozdrawiam iwoniskowo!

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ivonesca, wprawdzie w dzienniku pisałaś o podbitce, ale na rysunku w projekcie jest też drewniana oblicówka na ścianach szczytowych - czy ja dobrze się domyślam, że na części elewacji masz już ją zrobioną?

Jeśli tak, napisz koniecznie czym ostatecznie potraktowaliście te deski - tylko bejcą czy jeszcze jakimś lakierem? A może jakieś zdjęcie można by zobaczyć... Bardzo mnie to interesuje, bo my też taką oblicówkę mamy w planach.

magmi - nasz domek też bez wycinanek :lol: ale w tym kierunku :) więc

oblicówka będzie pasować. Niestety jeszcze jej nie ma :cry:

Postaram się na weekend zrobić parę fotek, to będzie można zobaczyć chociaż jak wygląda podbitka. Ja zachwycam się nią :D . Na razie potraktowalismy ją impregnatem koloryzyjącym i ma przyjść jeszcze lakier, choc tak właściwie to podoba mi się taka wersja mało błyszcząca ;-)

pozdrawiam :-)

• 2 weeks później...

Ivonesca, ile kosztuje cię piec Buderusa G124 z całym osprzętem?

Z tego co wyczytałam w twoim dzienniczku też masz podłogówkę i grzejniki.

Co weszło w skład twojej kotłowni?

I podstawowe pytanie dlaczego wybrałaś Buderusa?

My sami właśnie się do niego przymierzamy i potrzebujemy dodatkowego zachwalenia tego pieca - co by mieć czyste sumienie.

Pozdrowienia.

Moira - oto wycinek mojego dziennika z kosztorysu na Buderusa:

"- kocioł wiszący Buderus Clasic U 124 20 kW z zasobnikiem 120l i pompą 5600PLN (lub alternatywa podobna lepsza dla kominka z płaszczem wodnym Buderus z kotłem żeliwnym G124X 20 kW, pompami, pogodówką 8700PLN)

- grzejniki Buderus szt.15 - 4500PLN

- materiały pomocnicze (zawory, złączki, głowice itp) - 1500PLN

- instalacja co - szafkowa, rury PP, izolacja rur, podłączenie kotła - 4000PLN

- robocizna - co, cwu, kanalizacja, cyrkulacja, ogrzewanie podłogowe (tylko w kuchni 8m2) - 3800PLN

Razem z kotłem wiszącym 19400PLN

Razem z kotłem żeliwnym 22500PLN

do tego kominek z płaszczem wodnym i wszystkimi przyłączeniami i montażem 7000PLN"

Ostatecznie pojawił się kocioł żeliwny G 124 z zasobnikiem 135l i cenowo dokładnie tak - ok. 30000PLN za to co powyżej, czyli oprócz kotła i tych wszystkich rurek wokół niego :o to jeszcze kominek z płaszczem wodnym CTM, instalacja wody zimnej i ciepłej, kanalizacja, grzejniki, podłogówka.

Jak na razie palimy w kominku drzewem niesezonowanym - po ok. 20 minutach od napalenia grzejniki są dobrze ciepłe, woda w kranie również.

A dlaczego Buderus?

Przede wszystkim chodziło nam o połączenie kominka z całą resztą tak aby było bezpieczne i wygodne w uzytkowaniu - posłuchaliśmy rad gościa który to wszystko montował.

Najprawdopodobniej już w styczniu przyłączą nam gaz ziemny - wtedy będę mogła napisać jak przy tym wszystkim sprawuje się automatyka.

magmi - na razie nie ma co fotografować.....same pudła :wink:

Ivonesca - suuuuuuuuuuuuuuuuuuuper! Gratulacje z całego serca!!!!!!!!!!!

Tak się cieszę razem z Tobą! Oby się wspaniale mieszkało przez całe długie życie!!!!!!!!!!!!!!

SZCZĘŚLIWEGO I BOGATEGO NOWEGO 2004 ROKU DLA CIEBIE I CAŁEJ TWOJEJ RODZINKI!

P.S. Też wybraliśmy Buderusa kondesacyjnego GB12 - cena 17 tys. brutto za wszystko - chyba nieźle?

Pozdrawiam i ściskam bardzo serdecznie! Ivette

witajcie w Nowym Roku :-))))))

bardzo dziękuje na miłe słowa :D :D :D na pewno się przydadzą :wink:

jeszcze trochę pudeł jest :lol: ale wychodzimy powoli na prostą...... no i dopóki nie zrobimy wielkiej szafy na nasze rzeczy to na razie garderoba w rozsypce ;-). Postaram się moze dzis cos więcej skrobnąć w dzienniku :-)

moira - chyba napisałam niewyraźnie :wink: - zestaw kominek z płaszczem wodnym i Buderus był nierozłączny - polecany przez montażystę i dlatego poszliśmy na łatwiznę - zdecydowaliśmy się od razu na Buderusa :-)