Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy bednarka może być podłączona do siatki ogrodzeniowej

Recommended Posts

Elekryk-"fachowiec" :evil: podłączając prąd do domu nie położył w wykopie bednarki. I teraz pojawił się problem. Nie chce mi sie wszystkiego odkopywać od nowa więc wymyśliłem sobie, że bednarkę podłączę do siatki ogrodzeniowej, która jest naturalnie metalowa i niepowlekana. Czy takie rozwiązanie jest dopuszczalne i czy siatka (na metalowych słupkach) będzie się do tego nadawała?

Elekryk-"fachowiec" :evil: podłączając prąd do domu nie położył w wykopie bednarki. I teraz pojawił się problem. Nie chce mi sie wszystkiego odkopywać od nowa więc wymyśliłem sobie, że bednarkę podłączę do siatki ogrodzeniowej, która jest naturalnie metalowa i niepowlekana. Czy takie rozwiązanie jest dopuszczalne i czy siatka (na metalowych słupkach) będzie się do tego nadawała?

Moje zdanie jest takie. Nie kombinuj a zrob jak nalezy. Z tymi sprawami nie ma zartow.

Na samym początku powiem, że się na tym nie znam, ale na zdrowy rozum bednarka powinna być podłączona do prętu w ziemi. Jak masz płot bardzo długi i zbrojenie było łączone to czemu nie?? Jednak ja bym położyła bednarke tak jak idzie kabel. To przecież jeden dzień roboty. Mój mąż sam kopał rów, a elektryk podkopał się do ławy znalazł zbrojenie i się do niego dospawał. Potem wszystko podmurował i po bólu.

Jak tego tak nie zrobisz to będzie problem przy odbiorze. Koszt zrobienia uziomu bednarki (jak zwał tak zwał) jest o wiele wyższy jak będziesz musiał kupić szpile i je wbić w ziemię. Przerabiałam ten temat i u mnie zastosowany sposób był najtańszy.

Jeszcze zastanawiam się jak zrobić odgrom i do czego wpiąć :roll:

mario nie idzie o to czy siatka jezt metalowa i powlekana czy nie. Idzie o tzw. rezystancję uziemienia.

Na chłopski rozum idzie o opór jaki musi pokonać prąd zamin spłynie do ziemi.

Opór ten (rezystancja) musi być stały i mały. Często zależy od wilgotności ziemi, dlatego kopie sięotoki i inne takie dość głębokie rowy, że by dotzreć do warstw zapewniajacych stabilne warynki, a bednarkę rozwija się, żeby w tych stabilnych warunkach opór przejścia z bednarki do ziemi był mały w związku z tym odpowiednio duża powierzchnia. Moga być jeszcze igły, ale to stosunkowo drogie ustrojstwo.

Ciekawe jak chcesz zapewnić odpowiedznią powierzchnię zestyku ziemia/instalacja i mała rezystancję dla czasami dużych prądów. Czyżbyś zasilał chatkę przekrojem drutu prłotowego?

Rób jak chcesz, ale gdy się okarze, że opór przez siatkę jest większy niż przez kanalizację odpłuwy kuchennego jak małżonka bęzie gary zmywać to możesz zostać wdowcem. Jeżeli na tym ci zależy to proszę bardzo. Tylko nie zapomnij, że w zastępstwie to ty możesz kiedyś gary myć, że o dzieciach nie wspomnę.

A może planyjesz wannę z hydromasażem do gotowania nieproszonych gości?

Jak nie chce ci się kopać, a ziemi nie masz kamienistej, to możesz pokusić się o igłę. Zagłębia się toto za pomocą udaru, przykręca i fabryka gra.

Betka, jak ten sam elektryk wymyśli, że odgrom też dołoży Wam do zbrojenia fundamentów to weź go po prostu wypier....

Dlaczego, bo jak trafi Wam w chadkę piorun, to pół fundamentu może Wam wyrwać.

I co proponujesz? Dwa uziemienia? Ciekawe? Ciekawe? Proponuje oszczedzic tego elektryka. Biedaczek moze pasc ofiara niewiedzy.