manykes 21.09.2005 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Witam! Zastanawiam się z czego wykonać podjazd i alejki wokół domu..? Zoferowanych produktów najbardziej przypadł mi do gustu bruk drewniany ,co o tym sądzicie ,czy macie jakieś doświadczenia z tym surowcem.? Jeżeli nie to proszę o alternatywne rozwiązania..!!!!! Pozdrawiam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 21.09.2005 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 21.09.2005 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 ale osobiście nie polecam - miałem z takimi chodniczkami do czynienia przez 3 lata . Budowa - podobnie jak przy zwykłym polbruku - wybranie humusu i podsypka piaskowo-cementowa polana woda i na to ustawiane przycięte na grubośc +- 15 cm pieńki olchowe lub dębowe + wypełnienie spoin piaskiem z cementem i ubicie porządne - w tym wypadku to była maszyna do ubijania - mozna też ręcznie - ale jak i przy normalnym polbruku lepiej porządna ubijarką mechaniczną. Zalety : ładnie wygląda ( nie dla wszystkich) i ekologiczny Wady : 1.w szpilkach po tym żona nie pochodzi a i na bosaka też ciężko 2.trzeba pewnie wydać dużo pieniędzy na jakiś drewnochron ,żeby to nie zaczęło sie juz po 2-ch latach rozsypywać ( gnić , zagrzybiać itp.) -w przypadku , który znam było tylko raz pociągnięte z wierzchniej strony drewnochronem i po 2 latach zaczęły sie pieńki rozpadac , gnić a walka z grzybami rosnącymi na tym cholerstwie jest wg. mnie z góry skazana na przegraną- a pamiętaj ,że w tym wypadku drewno będzie piło farbe czy inny praparat wzdłuż słoi i diabli wiedzą ile tego potrzeba ,żeby rzeczywiście dobrze zabezpieczyć. 3.zimą masz jedno wielkie lodowisko- slisko jak diabli i będziesz chodził obok po trawie 4. w pozostałe pory roku jak jest wilgotno czy deszczowo masz podobny problem - nadal jest slisko a piaskiem przecież sypać nie będziesz ( wilgotne drewno jest bardzo sliskie i myślę ,że żaden preparat tej cechy drewna nie zmiani - ale ręki sobie uciąć nie dam ) - Przy takim vchodniczku tak czy inaczej musisz zapomnieć o instalowaniu automatycznych zraszaczy. 5. Walka z grzybami w trybie ciągłym - stosowalismy różne praparaty a te gady znowu po jakimś czasie wyłaziły "i toby było na tyle" - decyzja należy do ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 21.09.2005 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 5. Walka z grzybami w trybie ciągłym - stosowalismy różne praparaty a te gady znowu po jakimś czasie wyłaziły rml2 - czy to takie grzybki na cienkich nóżkach rosnące w zwartych koloniach? Właśnie się tego draństwa u nas namnożyło co niemiara, rozłażą się po różnych kątach w okolicy, wiążemy ich obecność właśnie z drewniano-brukowaną ścieżką w ogrodzie. Jest to olcha, tak nam doradził jeden facet, twierdząc, że nawet nie trzeba zanadto konserwować, bo olcha się dobrze czuje w wilgotnym gruncie. Pozostałe wady - zgadza się. Ale wygląda ładnie, leży już 3 lata i jeszcze się nie rozsypał, chociaż pojedyncze klocki wymagały wymiany. Nie liczymy na długowieczność powyższego, jak go szlag trafi to wymyślimy sobie coś innego. Była okazja za parę groszy, to wzięliśmy Pozdrówka - Qba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 21.09.2005 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 i na cienkich nóżkach i bez nóżek -bez liku i na dodatek kilkanaście rodzajów - to 150 metrów od Puszczy Białowieskiej i dlatego tego cholerstwa w powietrzu lata co niemiara ( tzn. nie grzybków a zarodników ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 21.09.2005 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Odradzam.Mam dwóch znajomych, którzy właśnie wymienili taki bruk.Niestety trwałość zerowa.Wymieniali po 3-4 latach.Żadne drzewo nie wytrzyma takich warunków, a dąb jest wieczny ale gdy jest cały czas w wodzie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 21.09.2005 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 O kurczę, 150m od puszczy Dobrze, że żubry nie rozmnażają sie poprzez latające zarodniki A tak na poważnie, słyszałem, że trzeba dobrze odkwasić glebę (wapno itp). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 21.09.2005 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 A ten kwas trawy i innych roslin nie wypali ? A żubry i bez tego potrafią nieźle narozrabiać i zatrzymać ruch na drodze z Białowieży do Hajnówki i podziwiac samochody stojąc na środku jezdni - takie tu uroki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 22.09.2005 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 bardzo dziękuję za cenne opinie...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek 22.09.2005 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Witam. Troszkę podciągam Z kilku różnych źródeł słyszałem, że najtrwalsza jest akacja. Jeden warunek: musi być okorowana i pozbawiona łyka. Widziałem taki parking (ma kilka lat). Jest OK. Nie był niczym konserwowany. Byłem w czasie deszczu - nie jest śliski. Pojadę zimą. Pozdrawiam, Heniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 22.09.2005 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 moze jakies drzewo egzotyczne? tak czy inaczej wydaje mi sie ze zakonserwowany dab powinien przetrwac wieceji niz 10 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wes24 23.09.2005 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 Proponuję podkłady kolejowe, można kupić od PKP sa odpowiednio zakonserwowane musiały wytrzymać dlugie lata.Wygladają narawde bardzo atrakcyjnie, na początku troche śmierdzą konserwantem,ale po jednym sezonie zapach się ulatnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts