vacus 11.12.2002 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2002 Szanowni Państwo. Jestem zainteresowany wszelkimi informacjamia na temat pomp ciepła. Planuję taki rodzaj ogrzewania w moim domu. Interesują mnie także kontakty z fachowymi firmami w tym zakresie, które Ktoś z Państwa miał okazję sprawdzić.Szukam ponadto kontaktu z Panami: Piotrem Szymańskim z Godziska Mazowieckiego i Grzegorzem Kasprzakiem z okolic Warszawy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 11.12.2002 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2002 Jeśli marzy Ci się coś drogiego - zainwestuj w kocioł gazowy kondensacyjny, / o ile masz gaz / natomiast pompa ciepła tanio wychodzi tylko w teorii. I nie bujam - mam tu takie, które ogrzewają bloki, w dodatku nowej generacji / prosto ze Szwecji /Realnie przełożenie wychodzi 1 / 3,5 KWh Co do kosztów eksploatacyjnych - przegląd przez chłodnika dobrze zrobić raz na rok, uzupełnić "freon", dolać glikolu do wężownic dolnego źródła,przewidzieć, że najbliżej za 3 lata padnie sprężarka / już przez to przeszedłem / do tego wszystkiego coś na źródło szczytowe wypadało by mieć np kocioł elektryczny - kupowanie pompy ma całkowite zapotrzebowanie i niewykorzystywanie tego przez większość zimy nie jest zbyt korzy$$$$ tne.Ale cóż decyzja należy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 11.12.2002 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2002 To bardzo ciekawy i kontrowersyjny temat, przewija się co jakiś czas na forum. Zobacz wątek: http://forum.murator.com.pl/viewtopic.php?topic=2328&forum=34&316Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyB 11.12.2002 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2002 książka: "Pompy Ciepła,....."Podstawy Teoretyczne, Przykłady obliczenioweWojciech ZalewskiWydawnictwo IPPU MASTA 2001 Dostępna w księgarniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.12.2002 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2002 Zgadzam się taką opinią - to znaczy1) Bardzo wysoki koszt inwestycji.2) Koszt energii elektrycznej do napędzania pompki na poziomie kosztów gazu sieciowego.3) Brak korzyści finansowych - w realnych warunkach najprawdopodobniej nigdy nie nastąpi zwrot kosztów inwestycji z oszczędności na nośniku energii.4)Brak spokoju psychicznego - Jeśli przez resztę życia nie chcesz sobie wmawiać wynajdywać z mikroskopem jakie to są zyski orazv bałamućić się że "pompka" to dobry zakup to daruj sobie ten wynalazek i pomyśl poważnie o gazie sieciowym.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasieks 12.12.2002 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2002 Proponuję zainteresować się pompą ciepła, która dostała nagrodę Muratora. Jestewm po kilku rozmowach z przedstawicielem firmy i musze przyznać że jestem pod wrażeniem. Rozmawiałem też z użytkownikiem tego urządzenia i z informacji od niego uzyskanych wnoszę że to jest dobry pomysł. Jako nośnik w kolektorze gruntowym wykorzystano propan R290. Wymiana tego nośnika nie jest potrzebna, a odparowuje w ujemnej temperaturze więc problem mocy szczytowej chyba tu nie występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vacus 12.12.2002 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2002 Do Jasieks Czy możesz podać nr Muratora, który pisze o tej pompie i namiar na firmę. Z góry dziękujęvacus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 12.12.2002 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2002 Pamiętaj o tym ,że gdy przewody rozprowadzisz w poziomie to duży obszar gruntu jest wyziębiony-nie bardzo rosną drzewka.W pionie zaś nie najlepiej rosną w kółku o średnicy około 5m.HEJ!Nie rób tego Matce Ziemi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 12.12.2002 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2002 ketiso,Trochę chyba przegiąłeś z ostatnim zdaniem. Zamiast miejscowego wychłodzenia (które w lecie i tak się nagrzeje) proponujesz inne nośniki energii, które o wiele bardziej "robią to Matce Ziemii". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 13.12.2002 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2002 Jasieks, czy rozmawiałeś z tym użytkownikiem jak się sprawuje pompa w obecnych temperaturach. I czy używana jest tylko do co czy też do cwu? My już prawie zdecydowaliśmy się na tę pompę (dla zainteresowanych : http://www.climakomfort.pl), ale ciągle jeszcze mamy wątpliwości i nierozwiązany problem cwu.pozdrawiamgaga2 [ Ta wiadomość była edytowana przez: gaga2 dnia 2002-12-13 09:10 ] [ Ta wiadomość była edytowana przez: gaga2 dnia 2002-12-13 09:11 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 13.12.2002 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2002 Polecam bierzący numer instalatora http://www.instalator.pl str 62 i 63. Pozdr.Wladek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 13.12.2002 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2002 Ciekawy artykuł, jest tylko jedno "ale": nic facet nie pisze nt. kosztów zakupu i instalacji pompy ciepła. Dopiero wtedy możnaby stwierdzić, że liczby nie kłamią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasieks 13.12.2002 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2002 On 2002-12-12 18:00, vacus wrote: Do Jasieks Czy możesz podać nr Muratora, który pisze o tej pompie i namiar na firmę. Z góry dziękuję vacus Adres firmy http://www.climakomfort.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 13.12.2002 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2002 czy naprawdę musicie się w to pchać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasieks 13.12.2002 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2002 Do vacusJeżeli prześlesz im odbitkę projektu tzn. rzuty kondygnacji oraz dane dotyczące technologii wykonania budynku to wykonają dla Ciebie szczegółowy projekt wraz z założeniami cenowymi. Pozdrawiam Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasieks 13.12.2002 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2002 On 2002-12-13 12:03, Roose wrote: czy naprawdę musicie się w to pchać ? W mojej sytuacji jest to w miarę rozsądne wyjście. Do gazociągu mam około 150m, więc pewnie te brakujące metry sam bym musiał sobie wybudować. Sam koszt wykopu już daje wiele do myślenia. Cenowo chyba wyjdzie na jedno, a na pompe ciepła mogę otrzymać niezły kredyt z BOŚu. Eksploatacja jest zdecydowanie tańsza niż inny rodzaj ogrzewania. Oglądałem pracujące urządzenie i od użytkownika mam również przybliżone informacje o kosztach eksploatacji-są kuszące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasieks 13.12.2002 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2002 On 2002-12-13 09:09, gaga2 wrote: Jasieks, czy rozmawiałeś z tym użytkownikiem jak się sprawuje pompa w obecnych temperaturach. I czy używana jest tylko do co czy też do cwu? My już prawie zdecydowaliśmy się na tę pompę (dla zainteresowanych : http://www.climakomfort.pl), ale ciągle jeszcze mamy wątpliwości i nierozwiązany problem cwu. Ja również zdecydowałem się na pompę ciepła z tej samej firmy z Grudziądza, a użytkownik mówił mi o porzedniej zimie, która też nie była łagodna. Jak rozmawialiście z Panem A.Fiałkowskim to pewnie powiedział Wam że temperatura odparowania propanu zapewnia komfort cieplny nawet przy dużych mrozach. Co do CWU to również oni oferują podgrzewacz CWU z pompą ciepła typu powietrze-woda, użytkownik z którym się widziałem ( specjalnie urządziłem wycieczkę z Lublina do Grudziądza )stwierdził że z tego podgrzewacza korzystają dwie rodziny ( budynek bliźniak więc chyba nie czarował )i nie zdarzyło sie by zabrakło ciepłej wody. Mam kontakt do tego człowieka, który jest bardzo otwarty na ludzi i jak będziecie chcieli to Wam prześlę na priva. Jak mieszkacie na północy to po wcześniejszym umówieniu możecie się z nim spotkać. pozdrawiam gaga2 [ Ta wiadomość była edytowana przez: gaga2 dnia 2002-12-13 09:10 ] [ Ta wiadomość była edytowana przez: gaga2 dnia 2002-12-13 09:11 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasieks 13.12.2002 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2002 Przepraszam za złą edycję wiadomościJanusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 13.12.2002 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2002 JasiekS, dzięki, proszę o informację na priva. co prawda mieszkam na Śląsku, ale chyba czeka mnie wycieczka krajoznawcza do Grudziądza.Do Roose: mam taką samą sytuację jak Jasieks, do nitki gazu 200 m. Jak mam wydać te pieniądze (wstępnie podano mi kwotę 100 zł/m, co daje 20.000zł) na wykop, to wolę je przeznaczyć na pompę. Taki kaprys.PozdrawiamGaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasieks 13.12.2002 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2002 Do WladekOpisywana w artykule pompa ciepła w kolektorze gruntowym ma zastosowany glikol, solankę lub tak jak poinformowano mnie w moim mieście borygo. Taki nośnik się starzeje i zachodzi konieczność okresowej wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts