Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepła

vacus

Recommended Posts

Szanowni Państwo. Jestem zainteresowany wszelkimi informacjamia na temat pomp ciepła. Planuję taki rodzaj ogrzewania w moim domu. Interesują mnie także kontakty z fachowymi firmami w tym zakresie, które Ktoś z Państwa miał okazję sprawdzić.

Szukam ponadto kontaktu z Panami: Piotrem Szymańskim z Godziska Mazowieckiego i Grzegorzem Kasprzakiem z okolic Warszawy. Pozdrawiam

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli marzy Ci się coś drogiego - zainwestuj w kocioł gazowy kondensacyjny, / o ile masz gaz / natomiast pompa ciepła tanio wychodzi tylko w teorii. I nie bujam - mam tu takie, które ogrzewają bloki, w dodatku nowej generacji / prosto ze Szwecji /

Realnie przełożenie wychodzi 1 / 3,5 KWh

Co do kosztów eksploatacyjnych - przegląd przez chłodnika dobrze zrobić raz na rok, uzupełnić "freon", dolać glikolu do wężownic dolnego źródła,przewidzieć, że najbliżej za 3 lata padnie sprężarka / już przez to przeszedłem / do tego wszystkiego coś na źródło szczytowe wypadało by mieć np kocioł elektryczny - kupowanie pompy ma całkowite zapotrzebowanie i niewykorzystywanie tego przez większość zimy nie jest zbyt korzy$$$$ tne.

Ale cóż decyzja należy do Ciebie

Zgadzam się taką opinią - to znaczy

1) Bardzo wysoki koszt inwestycji.

2) Koszt energii elektrycznej do napędzania pompki na poziomie kosztów gazu sieciowego.

3) Brak korzyści finansowych - w realnych warunkach najprawdopodobniej nigdy nie nastąpi zwrot kosztów inwestycji z oszczędności na nośniku energii.

4)Brak spokoju psychicznego - Jeśli przez resztę życia nie chcesz sobie wmawiać wynajdywać z mikroskopem jakie to są zyski orazv bałamućić się że "pompka" to dobry zakup to daruj sobie ten wynalazek i pomyśl poważnie o gazie sieciowym.

Pozdrawiam

Proponuję zainteresować się pompą ciepła, która dostała nagrodę Muratora. Jestewm po kilku rozmowach z przedstawicielem firmy i musze przyznać że jestem pod wrażeniem. Rozmawiałem też z użytkownikiem tego urządzenia i z informacji od niego uzyskanych wnoszę że to jest dobry pomysł. Jako nośnik w kolektorze gruntowym wykorzystano propan R290. Wymiana tego nośnika nie jest potrzebna, a odparowuje w ujemnej temperaturze więc problem mocy szczytowej chyba tu nie występuje.

Jasieks, czy rozmawiałeś z tym użytkownikiem jak się sprawuje pompa w obecnych temperaturach. I czy używana jest tylko do co czy też do cwu? My już prawie zdecydowaliśmy się na tę pompę (dla zainteresowanych : http://www.climakomfort.pl), ale ciągle jeszcze mamy wątpliwości i nierozwiązany problem cwu.

pozdrawiam

gaga2

[ Ta wiadomość była edytowana przez: gaga2 dnia 2002-12-13 09:10 ]

[ Ta wiadomość była edytowana przez: gaga2 dnia 2002-12-13 09:11 ]

On 2002-12-13 12:03, Roose wrote:

czy naprawdę musicie się w to pchać ?

W mojej sytuacji jest to w miarę rozsądne wyjście. Do gazociągu mam około 150m, więc pewnie te brakujące metry sam bym musiał sobie wybudować. Sam koszt wykopu już daje wiele do myślenia. Cenowo chyba wyjdzie na jedno, a na pompe ciepła mogę otrzymać niezły kredyt z BOŚu. Eksploatacja jest zdecydowanie tańsza niż inny rodzaj ogrzewania. Oglądałem pracujące urządzenie i od użytkownika mam również przybliżone informacje o kosztach eksploatacji-są kuszące.

On 2002-12-13 09:09, gaga2 wrote:

Jasieks, czy rozmawiałeś z tym użytkownikiem jak się sprawuje pompa w obecnych temperaturach. I czy używana jest tylko do co czy też do cwu? My już prawie zdecydowaliśmy się na tę pompę (dla zainteresowanych : http://www.climakomfort.pl), ale ciągle jeszcze mamy wątpliwości i nierozwiązany problem cwu.

Ja również zdecydowałem się na pompę ciepła z tej samej firmy z Grudziądza, a użytkownik mówił mi o porzedniej zimie, która też nie była łagodna. Jak rozmawialiście z Panem A.Fiałkowskim to pewnie powiedział Wam że temperatura odparowania propanu zapewnia komfort cieplny nawet przy dużych mrozach. Co do CWU to również oni oferują podgrzewacz CWU z pompą ciepła typu powietrze-woda, użytkownik z którym się widziałem ( specjalnie urządziłem wycieczkę z Lublina do Grudziądza )stwierdził że z tego podgrzewacza korzystają dwie rodziny ( budynek bliźniak więc chyba nie czarował )i nie zdarzyło sie by zabrakło ciepłej wody. Mam kontakt do tego człowieka, który jest bardzo otwarty na ludzi i jak będziecie chcieli to Wam prześlę na priva. Jak mieszkacie na północy to po wcześniejszym umówieniu możecie się z nim spotkać.

pozdrawiam

gaga2

[ Ta wiadomość była edytowana przez: gaga2 dnia 2002-12-13 09:10 ]

[ Ta wiadomość była edytowana przez: gaga2 dnia 2002-12-13 09:11 ]

JasiekS, dzięki, proszę o informację na priva. co prawda mieszkam na Śląsku, ale chyba czeka mnie wycieczka krajoznawcza do Grudziądza.

Do Roose: mam taką samą sytuację jak Jasieks, do nitki gazu 200 m. Jak mam wydać te pieniądze (wstępnie podano mi kwotę 100 zł/m, co daje 20.000zł) na wykop, to wolę je przeznaczyć na pompę. Taki kaprys.

Pozdrawiam

Gaga2