Toudee 21.09.2005 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Jestem laikiem budowlanym stąd moje pytanie - czy dopuszczalne jest umieszczenie w ścianie fundamentowej cegieł. Przy wylaniu ław fundamentowych nie udało się wykonawcy do końca złapać tzw. poziomu. Mówił, że poziom przed murowaniem ściany fundamentowej wyciągnie się betonem z betoniarki. Aby trochę betonu zaoszczędzić - prawdopodobnie, w najniższych miejscach ławy podłożył pod bloczki betonowe pełne cegły. Stwierdził, że nic się nie stanie ponieważ kiedyś budowano całe fundamenty z cegieł i było dobrze - coś mi to trochę nie pasuje, ale może to hołd w stosunku do starych budowniczych - jakiś jego znak rozpoznawczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 21.09.2005 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Znacznie groźniejsze od cegieł jest niewypoziomowanie ław.W tej sytuacji będzie działać składowa siły nicisku budynku w kierunku poziomym. Nie wiem jak to wpłynie na wytrzymałość i konstrukcję budynku ale radziłbym szybką konsultację z kierownikiem/inspektorem/konstruktorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 21.09.2005 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Zadaj pytanie kierownikowi budowy z dodatkową prośbą o wpis rozwiązania w Dziennik budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.09.2005 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Zapomniał tyko dodać ,że te keidyś stosowane na fundamenty cegły były pod to specjalnie wykonywane w przeciwieństwie do "zwykłej" cegły pełnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gregmena 21.09.2005 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 oczywiście NIE MOŻE BYĆ CEGIEŁ w ławieja o to murarza przepędziłem, a mój ojciec stary murarz o mało nie umarł jak to zobaczył..........no i ławy także z tego i wielu innych powodów rozbierałem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 21.09.2005 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Jestem laikiem budowlanym stąd moje pytanie - czy dopuszczalne jest umieszczenie w ścianie fundamentowej cegieł. Przy wylaniu ław fundamentowych nie udało się wykonawcy do końca złapać tzw. poziomu. Mówił, że poziom przed murowaniem ściany fundamentowej wyciągnie się betonem z betoniarki. Aby trochę betonu zaoszczędzić - prawdopodobnie, w najniższych miejscach ławy podłożył pod bloczki betonowe pełne cegły. Stwierdził, że nic się nie stanie ponieważ kiedyś budowano całe fundamenty z cegieł i było dobrze - coś mi to trochę nie pasuje, ale może to hołd w stosunku do starych budowniczych - jakiś jego znak rozpoznawczy . Jeśli chodzi o wykonywanie ław i stóp fundamentowych z ceramiki to jest dopuszczalne stosowanie cegieł ceramicznych pełnych o wytrzymałości min. 7,5 MPa. Cegły musza być dobrze wypalone, nienasiąkliwe i bez domieszek marglu, mozna stosować również cegły klinkierowe. Jeśli chodzi o to co wyprawia Twój majster to jest to karygodne. Co oznacza, że "nie złapał poziomu"? Jak on chce "wyciągać betonem z betoniarki"? Mieszanie różnych materiałów, w tym przypadku może prowadzić do katastrofy! Bez zastanowienia wywaliłbym go na zbity pysk i do tego długo nie złapałby nie tylko poziomu ale również pionu. Aż strach pomyśleć, że tacy ludzie budują. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 22.09.2005 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Jak wykonawca nie może "złapać" poziomu to proponuję kupić sztucer i go ustrzelić Tak na serio to widzę,że to jakiś kolejmy master-majster znający się na rzeczy - szkoda gadać kto w Polsce zajmuje się budownictwem i oczywiście panująca opinia ,że całą budowlanka to bułka z masłem - tylko skąd tyle reklamacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toudee 22.09.2005 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Dzisiaj rzuciłem temat kierownikowi budowy, w trybie pilnym uda się na działkę i sporawdzi co "fachowcy" wyrabiają. Chcę dodatkowo wyjaśnić ponieważ wkradło się kilka nieporozumień do postów powyżej wynikających być może z używania przeze mnie złego nazewnictwa np. oczywiście NIE MOŻE BYĆ CEGIEŁ w ławie ja o to murarza przepędziłem, a mój ojciec stary murarz o mało nie umarł jak to zobaczył.......... no i ławy także z tego i wielu innych powodów rozbierałem..... Zbrojona ława została wylana w całości z betonu B-15, jednak jak twierdzą "majstry" gruszka źle im wylała beton i nie zdąrzyli go rozgarnąć tak aby została ona wypoziomowana "na cacy". Po stwardnieniu ławy wyciągnęli z bloczków narożniki dopiero przy ich murowaniu łapiąc poziom. Doprowadziło to do tego, że w miejscach gdzie ława była "wklęsła" początkowo mówili, że nadleją jej brak z betoniarki do uzyskania poziomu i na tym będą murowac ścianę fundamentową. Prawdopodobnie jednak nie chciało im się tego zrobić i w miejscach gdzie ława była najniższa pod pierwszą warstwę bloczków podłożyli cegły, resztę poziomu wyciągali dając pod bloczki więcej zaprawy - w miejscach gdzie pod bloczki nie mieściły im sie już cegły. To tyle - kurde już na początku człowieka stresują, a co będzie później... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 22.09.2005 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 czyli po prostu poczatek scian fundamentowych wymurowali z cegly a nie z bloczkow ?? to wg mnie jest OK .ja mam cale sciany fundamentowe z cegly i nie ma w tym nic zlego i dziwnego Inna sprawa czemu nie udalo im sie poziomu zlapac .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 22.09.2005 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Tez mialem taka sytuacje. O ile lawy pod domem zostaly wylane rowno, o tyle nadwyzka betonu poszla na lawy pod garaz (na innym poziomie). Poniewaz ta lawa byla lana w ziemi (a nie w szalunkach jak cala reszta), "nie zlapali poziomu" i potem wyrownywali pod bloczki ceglami. Ale to juz byla sciana fundamentowa, a nie lawa i kierownik nawet o tym nie wspominal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 22.09.2005 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Tez mialem taka sytuacje. O ile lawy pod domem zostaly wylane rowno, o tyle nadwyzka betonu poszla na lawy pod garaz (na innym poziomie). Poniewaz ta lawa byla lana w ziemi (a nie w szalunkach jak cala reszta), "nie zlapali poziomu" i potem wyrownywali pod bloczki ceglami. Ale to juz byla sciana fundamentowa, a nie lawa i kierownik nawet o tym nie wspominal. Co to za róznica czy w szalunkach czy nie - dla wyznaczenia poziomu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 22.09.2005 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Toudee, a jak oni ci te ściany fundamentowe zaizolowali lub zaizolują? Bo jak do tych cegiełek dotrze woda, a nie będą one miały właściwości opisanych przez budulca to się tobie zlasują i zgadnij co się stanie, jak między łąwą fundamentów, a ścianą fundametową będziesz miał zlasowaną cegłę. Odpowiedź nieprawidłowa: Nic.Odpowiedź prawidłowa:Pynknie sciana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 22.09.2005 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Tez mialem taka sytuacje. O ile lawy pod domem zostaly wylane rowno, o tyle nadwyzka betonu poszla na lawy pod garaz (na innym poziomie). Poniewaz ta lawa byla lana w ziemi (a nie w szalunkach jak cala reszta), "nie zlapali poziomu" i potem wyrownywali pod bloczki ceglami. Ale to juz byla sciana fundamentowa, a nie lawa i kierownik nawet o tym nie wspominal. Co to za róznica czy w szalunkach czy nie - dla wyznaczenia poziomu? Poziom byl wyznaczony dla szalunkow i w lawach w ziemi tez. Ale na lawy w ziemi poziom zostal przekroczony o kilkanascie centymetrow naddatkiem betonu i poziom byl pozniej lapany "na oko" przez warstwe ziemi (jak Superman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toudee 22.09.2005 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Kroyena napisał: Toudee, a jak oni ci te ściany fundamentowe zaizolowali lub zaizolują? A więc tak. wylali ławy, a że nie było poziomu wymurowali dwie warstwy bloczków gdzieniegdzie poprzetykane od spodu cegłami, lub nadwyżką zaprawy. Nie kładli izolacji poziomej z folii bezpośrednio na ławę, tak jak to teoretycznie (z tego co wiem) powinno być - brak poziomu i dość chropowata powiarzchnia. Na wymurowane dwie warstwy bloczków położyli folię i dali kolejne 4 warstwy bloczków na to pójdzie folia oddzielająca ścianę fundamentową od ściany z betonu komórkowego. Z tego co widzę to szykują się do użycia dysperbitu ale tylko pomiędzy foliami - czyli warstwy bloczków (dwie, poprzetykane cegłami) pozostaną w glebie "niezaklajstrowane". Całe szczęście, że jeszcze nie powąchali kasy - zobaczymy co będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 22.09.2005 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 hmm czegos tu nie rozumiem ... przeciez sciany fundamentowe (a tym bardziej sciany piwnic) bardzo czesto zrobi sie cale z cegly ... zreszta sam tak mam .. i nie ma mowy zeby to rozwiazanie bylo gorsze od murowania z bloczkow (z moich zebranych opinii wynika wrecz ze jest duzo popularniejsze) ... I nikt mnie nie straszyl tym co sie stanie z moimi ceglami jesli nie dalbym izolacji ... co najwyzej wszyscy mowili o wodzie w piwnicy (izolacje oczywiscie dalem) ale przyznam ze w dolnych czesciach bez piwnicy nie jest on super idealna i kilkuwarstwowa ... tym bardziej od wewnatrz ... czy to jakis blad ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 22.09.2005 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Pytanie:Z jakiej cegły?Na to pytanie powinna odpowiedzieć faktura za materiał. Jeżeli z właściwej to nei powinno być zgrzytu, jeżeli z niewłaściwej to ta poniżej izolacji poziomen może dosć szybko dostać w tyłek. Zwłaszcza przy mroźnych bezśnieżnych zimach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 22.09.2005 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Też mam ławę na różnych poziomach. Część udało się wypoziomować dzięki schodkom, ale jest też fragment gdzie robienie kolejnego schodka było dośc karkołomne tam poziom wyrównano w ścianie fundamentowej właśnie cegłą (choć musiałam kupić droższą utwardzaną). Izolacja w takim przypadku jest na kilku poziomach. Jeden poziom to folia zbrojona (tzw pod emki) na ławie, drugi poziom to zgodnie z wysokością poziomu gruntu. Trzeci poziom to bepośrednio pod ściany nośne domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 22.09.2005 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Tez mialem taka sytuacje. O ile lawy pod domem zostaly wylane rowno, o tyle nadwyzka betonu poszla na lawy pod garaz (na innym poziomie). Poniewaz ta lawa byla lana w ziemi (a nie w szalunkach jak cala reszta), "nie zlapali poziomu" i potem wyrownywali pod bloczki ceglami. Ale to juz byla sciana fundamentowa, a nie lawa i kierownik nawet o tym nie wspominal. Co to za róznica czy w szalunkach czy nie - dla wyznaczenia poziomu? Poziom byl wyznaczony dla szalunkow i w lawach w ziemi tez. Ale na lawy w ziemi poziom zostal przekroczony o kilkanascie centymetrow naddatkiem betonu i poziom byl pozniej lapany "na oko" przez warstwe ziemi (jak Superman Nic prosteszego od utrzymania poziomu nie ma byle tylko chcieć.... Jeśli zaś chodzi o użwyanie zwykłych cegieł na ścianie fundamentowej to nie najlepszy pomysł a bez izolacji zachęta na przyszłe problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 23.09.2005 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 Izolacje mam, przy piwnicy to raczej obowiazkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toudee 28.09.2005 06:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Odświeżam trochę wątek ponieważ pokusiłem się o odkopanie naprędce zasypanej przez "papraków" ściany fundamentowej do samej ławy.Z oględzin wynika, że w niektórych miejscach niemal na całej długości ściany fundamentowej wstawiono pod pierwszą jej warstwę z bloczków zwykłe pełne cegły.W sprawę zaangażowany jest już kierownik budowy, ale wstępnie chciałbym znać waszą opinię jak w tej sytuacji można sobie z tym problemem poradzić.Oczywiście wiem, ze najprościej byłoby powiedzieć - rozbierać i robić na nowo, ale może da się zastosować jakieś inne rozwiązanie.Jedna z wersji to zaizolować cegły "grubą" warstwą dysperbitu i następnie zalać opaską z betonu wokół całego domu. Trochę mi to nie pasuje ponieważ wiadomo, że w tej sytuacji opaska nie będzie powiązana z fundamentem i budynek oraz opaska nie będą "siadać" równomiernie spowoduje to, że i tak wilgoć będzie mogła przeniknąć do cegieł.Drugie z rowiązań to wytynkowanie na całej długości i wysokości ściany fundamentowej (od ławy do górnej powierzchni) zalanie - w dosłownym tego słowa znaczenia całości dysperbitem i następnie na to ocieplenie.Ale może ktoś wymyśli coś innego... z góry dzięki. Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts