rafkier 21.09.2005 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 witajcie (to moj pierwszy post ) Znalezlismy z zona super mieszkanie w okolicy, gdzie od zawsze chcielismy zamieszkac. Cenowo tez dalibysmy rade. Jedyny problem (?) jest taki, ze mieszkanie nie ma osobnej księgi wieczystej. Sprawa wyglada tak, ze grupa inwestorów przed kliku laty, chcac skorzystac z ulgi podatkowej, wspolnie sfinansowala budowe bloku (ca 50 mieszkan) z przeznaczeniem na wynajem. Jest jedna KW na grunt; kazdy z inwestorow jest wspoluzytkownikiem wieczystym gruntu . Budynek nie ma w ogole KW. Z wstepnego rozeznania wiem, ze bank na pewno nie udzieli kredytu, majac za zabezpieczenie tylko udział w nieruchomości. Nie jest to jednak w tym momencie dla nas problem - kasę na mieszkanie mielibysmy i bez banku. Nurtuje mnie jednak fakt, ze w przyszlosci, kiedy chcialbym wziac kredyt, nie bede mogl tego zrobic bedac jedynie wspolwlascicielem. Rowniez ewentualna sprzedaz takiego mieszkania moze napotkac na problemy (np. watpliwosci potencjalnych nabywcow - takie jak moje obecnie). Zatem pytanie: Czy jest mozliwe wyodrebnienie lokalu i ustanowienia osobnej KW - /i teraz/ - bez zgody pozostalych wspolwlascicieli? (wspolwlascicieli jest ok 35 i podobno juz trzykrotnie probowano uzyskac pelnomocnictwa, aby doprowadzic do stanu, ktory mnie interesuje, jednak bez powodzenia. Nie wynikalo to ponoc ze sprzeciwu pozostalych wspolwlascicieli, a z braku woli wspoldzialania (na zasadzie - nie mam w tym interesu to mi sie nie chce)) Jezeli sie okaze, ze odp na moje pytanie nie jest twierdzaca, to raczej (kurde blade) pewnie sie nie zdecydujemy. Z gory dzieki za wszelkie rady / opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 22.09.2005 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Jeśli nie da się podpisać umowy ze wszystkimi współwłaścicielami, to pozostaje zniesienie współwłasności przez sąd. Może to trochę potrwać, ale jeśli pozostali współwłaściele nie będą czynić wstrętów, a poczta będzie pracować dobrze (doręczy pisma z sądu wszystkim uczestnikom i prześle "zwrotki" do sądu), to jest szansa na załatwienie sprawy w kilka miesięcy. Ale jeśli trafi się jakiś pieniacz, może być to bolesny i długi proces. W każdym przypadku musisz zacząć od zaświadczenia ze starostwa, że lokal spełnia warunki do ustanowienia odrębnej własności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysieK 23.09.2005 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 CześćUdaj się do notariusza, on ci powie jak to należy zrobić i za ile. Kupując od 1 współwłaściciela wydzieliśmy od razu KW na lokale mieszkalne. Na swojej mamy hipotekę, a drugi współwłaściciel (czyli obecnie nasz sąsiad) musiał zapłacić około 40 zł za wydzielenie KW na swój lokal. RysieK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 23.09.2005 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 Czy jest mozliwe wyodrebnienie lokalu i ustanowienia osobnej KW - /i teraz/ - bez zgody pozostalych wspolwlascicieli? Niestety NIE. Odrebną własność lokalu może ustanowić właścicel gruntu ( co za tym idzie właściciel budynku) a z tego wynika jasno, że w Twojej sytuacji do aktu notarialnego powinni stawić się WSZYSCY współwłaściciele. P.S Budynek ma tę samą księgę co grunt, nawet jeśli w tej księdze nie ma w Dziale I stosownego wpisu. Wynika to z tego, że Dział I nie jest objęty rękojmią wiary publicznej ksiąg wieczystych. Mówiąc "po polsku" nabywasz to co jest faktycznie a nie to co jest w Kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts