lukaszzzz 22.09.2005 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Witam!W poniedziałek rozpoczynał lanie fundamentu i mam pewne wątpliwości dot. poprawnej izolacji pionowej.Przeczytałem masę postów i nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi na mój problem. Fundament będzie monolityczny (ława+ściana) w deskowaniu, w gruncie gliniastym dosyć mokrym. Dom bez podpiwniczenia z podlogą na gruncie. I chciałbym to zrobić w następujący sposób licząc od wewnątrz ściany fund: bitumex, beton 30 cm b15, klej do styropianu, styropian fs20 10cm,siatka, klej, dysperbit, folia (nie wiem jeszcze jaka).Proszę o poradę i konstruktywną krytykę mojego rozwiązania zwłaszcza jeśli chodzi o styk betonowej ściany ze styropianem. Czy trzeba ją izolować czy wystaczy dysperbit na siatce i kleju do wys gruntu i to obłożone folią jako ostateczna izolacja. Niektórzy doradzają aby ścianę też wysmarować bitumem ale jak wtedy kleić ten styropian tak żeby nie odpadał ponad poziomem terenu i trzymały się tam płytki klinkierowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grego74 22.09.2005 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Witam Ja dałem tak: 2x dysperbit, bloczki fundamentowe, 2x dysperbit, styropian FS20 klejony na dysperbit, klej, siatka, 2x dysperbit, folia.Styropian jest klejony na dysperbit, można na górze dać 2 kołki na metr.Obok na budowie styropian kleili na klej a dysperbit dopiero potem na siatce i kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszzzz 22.09.2005 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 A czy jak kładłeś dysperbit to pierwszą warstwę (podkładową) rozcieńczałeś z wodą? Jaką ten środek ma wydajność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 22.09.2005 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 A czy jak kładłeś dysperbit to pierwszą warstwę (podkładową) rozcieńczałeś z wodą? Jaką ten środek ma wydajność? Ja malowałem dysperbitem zewnętrzną stronę ścian fundamentowych. Powierzchnia ścian = 60 m kw. Pierwsza warstwa dysperbitu rozcieńczona wodą mniej więcej 1:1. Druga warstwa bez rozcieńczenia. Nie oszczędzałem. Zużyłem 3 wiaderka po 20 kg, w ostatnim zostało mi 1/3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chechlak 23.09.2005 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 U nie tak jak uciebie glina. dałem bloczki betonowe+2x dysperbit+styropian+ klej siatka+ dysperbit 2 x. Ten ostani dysperbit to nie wiem czy będzie dobrze pod cokół kryty tynkiem mozaikowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts