Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacje fundamentu-proszę o poradę!!!

Recommended Posts

Witam!

W poniedziałek rozpoczynał lanie fundamentu i mam pewne wątpliwości dot. poprawnej izolacji pionowej.

Przeczytałem masę postów i nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi na mój problem.

Fundament będzie monolityczny (ława+ściana) w deskowaniu, w gruncie gliniastym dosyć mokrym. Dom bez podpiwniczenia z podlogą na gruncie. I chciałbym to zrobić w następujący sposób licząc od wewnątrz ściany fund: bitumex, beton 30 cm b15, klej do styropianu, styropian fs20 10cm,siatka, klej, dysperbit, folia (nie wiem jeszcze jaka).

Proszę o poradę i konstruktywną krytykę mojego rozwiązania zwłaszcza jeśli chodzi o styk betonowej ściany ze styropianem. Czy trzeba ją izolować czy wystaczy dysperbit na siatce i kleju do wys gruntu i to obłożone folią jako ostateczna izolacja. Niektórzy doradzają aby ścianę też wysmarować bitumem ale jak wtedy kleić ten styropian tak żeby nie odpadał ponad poziomem terenu i trzymały się tam płytki klinkierowe?

Witam

Ja dałem tak: 2x dysperbit, bloczki fundamentowe, 2x dysperbit, styropian FS20 klejony na dysperbit, klej, siatka, 2x dysperbit, folia.

Styropian jest klejony na dysperbit, można na górze dać 2 kołki na metr.

Obok na budowie styropian kleili na klej a dysperbit dopiero potem na siatce i kleju.

A czy jak kładłeś dysperbit to pierwszą warstwę (podkładową) rozcieńczałeś z wodą? Jaką ten środek ma wydajność?

Ja malowałem dysperbitem zewnętrzną stronę ścian fundamentowych. Powierzchnia ścian = 60 m kw.

Pierwsza warstwa dysperbitu rozcieńczona wodą mniej więcej 1:1. Druga warstwa bez rozcieńczenia. Nie oszczędzałem. Zużyłem 3 wiaderka po 20 kg, w ostatnim zostało mi 1/3.