Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ochrona drzew i krzewów owocowych

Recommended Posts

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czym opryskać profilaktycznie.

Peterku na śliwy najzwyklejszy Decis, Fatac itp.

Oczywiście mówimy o robaczywych śliwakch. Wtedy te paskudy składają jaja do zawiązków owoców.

Wciornastku, a co powiesz o takim środku jak Basudin 600? Mam to w domu i z opisu wynika, że działa podobnie jak Decis. Czy to nie jest jakieś dziadostwo, bo w sklepie to mi można wszystko wcisnąć :oops: jeszcze się nie znam :-?

Pozdro

Zgodnie z zaleceniami na stronie http://www.przyrodapolska.pl/styczen05/zagrozenia.htm kupiłem dziś przeciwko "rdzy gruszy" preparat Score 250 EC. Opakowanie 5 ml jest w cenie 9 zł. 5 ml wystarcza na 12,5 do 18,75 litra wody. Zalecana dawka 2 ml na 5 do 7,5 litra wody.

Witam, grusze nalezy spryskać tym preparatem czy wystarczy podlać?

Drogi Andrzeju

Czy na stronie którą podajesz oprócz pszenicy, ziemniaka, rzepaku i buraków pojawią się także informacje dotyczące drzew owocowych?

Jeżeli tak to będę czekał.

Roman przeczytaj kilka postów wyżej tam tłumaczę dlaczego nie ma wszystkich roślin. Ale jak widzę jesteś z Pozka więc popstrykaj na sąsiednie powiaty, niektórzy mają te dane - ma Kościan

Nie opryskałam wcześniej, jakoś przegapiłam. Teraz pewnie jest już za późno. Wiśnia, brzoskwinia i śliwka płatki kwiatów juz zgubiła, w pełni kwitnienia jest tylko jabłoń i grusza. Mozna jeszcze coś z tym zrobić?

Joannak proszę śledź stronkę podaną na początku tego postu i powtórzoną przez Andrzeja http://www.piorin.gov.pl/sygn/start.php

Wszystko będzie jasne. Również przeczytaj uważnie wyjaśnienia co to jest sygnalizacja i jakie są jej ograniczenia.

Czym opryskać profilaktycznie.

Peterku na śliwy najzwyklejszy Decis, Fatac itp.

Oczywiście mówimy o robaczywych śliwakch. Wtedy te paskudy składają jaja do zawiązków owoców.

Wciornastku, a co powiesz o takim środku jak Basudin 600? Mam to w domu i z opisu wynika, że działa podobnie jak Decis. Czy to nie jest jakieś dziadostwo, bo w sklepie to mi można wszystko wcisnąć :oops: jeszcze się nie znam :-?

Pozdro

Peterku każdy preparat ma ulotkę, która jest po to aby ją przeczytać :cry: . Zgodnie z zaleceniami i tym co masz na ulotce jest to przeparat owadobójczy również zalecany do stosowania na szkodniki śliw.

Tak, ale z tymi preparatami to jest tak, że czasem coś jest badrzo drogie i kiepskie za razem, albo przynajmniej takie samo. "Więc jeśli nie ma różnicy to po co przepłacać". :wink:

Takie preparaty jak fungicydy i insektycydy zazwyczaj kupujesz w małych opakowaniach i cena ich to ok. 7-8 zł. Ja osobicie (ale to tylko moje zdanie) niezbyt lubię ten praparat bo mam dziwne wrażenie że kiedyś był on w wyższej klasie toksyczności (ale pamięć jest zawodna mogę się mylić) do tego ma dość długi okres karencji. Ale w przypadku wiosennych zabiegów to nie ma znaczenia.

Dawna II klasa. Ale skoro można teraz kupić Marshall w III i Bi 58 EC takoż to widać wszystko jest możliwe. Bi nazywa się Nowy :wink:

Jasne - masz rację to była nawet II czyli jeden z bardziej trujących. A cały cyrk ze zmianą klasy toksyczności pamiętam pare lat temu. Ale cóż biznes jest biznes sorry Winetou :o :wink:

Drogi Andrzeju

Czy na stronie którą podajesz oprócz pszenicy, ziemniaka, rzepaku i buraków pojawią się także informacje dotyczące drzew owocowych?

Jeżeli tak to będę czekał.

Poszukaj w okolicznych powiatach np: http://www.piorin.gov.pl/sygn/php/wyborch.php?kod=POKSKO

Tu podadzą kiedy pryskać przeciwko nasionnicy trześniówce i jest w pobliżu Poznania.

• 2 years później...