Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ochrona drzew i krzewów owocowych

Recommended Posts

Jeśli już pojawiły sie mszyce to można opryskać. Do ogrodów przydomowych proponuje środki z rolnictwa ekologicznego np. mydło potasowe 2% . Teraz trzeba uważac na monilinioze na wiśniach i jeśli będzie zagrożenie wykonać zabieg w pełni kwitnienia.

Tez trzeba patrzeć na sygnalizacje na śliwach gdy zaczną opadać płatki (70% spadniętych) zazwyczaj jest juz sygnał na oprysk na robali coby śłiwy nie były nadziewane.

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 10 months później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...

O, ten wątek można przypomnieć :)

Przy okazji do wyżej podanych linków o preparatach do oprysków, dodam ten który proponuje 2 metody zwalczania chorób i szkodników: chemiczną i naturalną.

Na pewno też się przyda :)

http://podszarotka.republika.pl/index1.html?http%3A%2F%2Fpodszarotka.republika.pl%2Fochrona.html

• 1 year później...
Nie wiem czy temat wciąż żyje - zaryzykuję, a co! Pytanie od laika: skąd wiecie jaka choroba jest na drzewie, roślinie? Najpierw wypada zdiagnozować, potem leczyć. Stąd moje pytanko. Czy diagnoza Wasza wynika z obserwacji i szukaniu w necie podobieństwa? Czy nie znając choroby/ nie będąc chociąż w 75% uprawdopodobnionym, że wiemy co to jest/ można stosować jakiś środek o najszerszym działaniu z wiarą, że się trafi?

• 2 weeks później...
  • 10 months później...

Podnoszę temat.

Tak się złożyło ,że zostałem sadownikiem . :o

Kupina działka to 10 letni sad jabłoni.

Może doświadczeni sadownicy doradzą co i w jakiej kolejności robić .

W " internetowej " wiedzy wyczytałem ,że można białkować pnie , zamierzam to zrobić w najbliższą sobotę .

Wiem ,że bez oprysków niewiele co urośnie więc proszę o podpowiedź kiedy czego pilnować .

Niestety ale moje doświadczenie jest zerowe.:(

Pozdrawiam.

ps.

Podobno idzie wiosna.;)

Edytowane przez Zbigniew100