Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przylacze elek. napowietrzne czy "ziemne"

zender

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie kotra wersje lepiej wybrac. Po przeciwnej stronie dorgi wiejskiej aswaltowej JEST slup elektyrczny. I teraz mam dylemat czy wykonac slup na mojej stornie i do domu od slua poaicgac przylace ziemne. Czy tez odrazu od owego slupa po drugiej stornie jezdni ciaganac przylacze ziemia.

Mysile aby na czas budowy odrazu wykona podlaczenie 1 i 3 fazowe ?

ZE zasadniczo pozostawia mi wolny wybor jak chce aby oni podlaczyli sie do domu,dzialki. Nie bardzo chce mi sie prosic sasiada - to strasi ludzie i we wszystkim widza podstep.

Pozdr.

jak asfaltowa to pewnie droga publiczna, zrobiłbym napowietrzne izolowane. Nośna stalówka i na niej przewody w izolacji. Sprowadziłbym do parteru po elewacji, kablem do płota, tu skrzynka i z powrotem do domu, tym razem do rozdzielnicy.

Będzie mniej uzgodnień i użerania sięz zajmowanie drogi, a potem jak ktoś będzie rowy poprawiał, lub coś innego kopał, to przynajmniej mało prawdopodone, żeby w kabek przywalił.

mysile ze dobry pomysl jezeli idzie o przylacze na powietrze ale pozniej jednak bym chcial na swojej posesji miec juz kable w ziemi. Nie chce szpeci budynku.Pozatym droga jest gminna zas ZE twierdzi ze oni biora ja na siebie.Jezeli mowa o koszta to slup okolo 1600 zas ziemia 2100zl

Ale jednak przekonuje mnie ze dobrze by bylo aby byl slup gdzy kiedy bedzie robiony gaz lub poszerzana dorga i moze dosc do uszkodzenia lini.

dzieki za odp

Ja bym robił przyłącz ziemią. Przynajmniej żadna dziwna rzecz (czyt. słup) nie będzie mi stała przed domem. Jeśli chodzi o sprawę uszkodzenia kabla to Ty będziesz chyba wiedział gdzie jest położony, więc przy pracach prowadzonych przez Ciebie myślę że nikt go nie uszkodzi. Natomiast w przypadku uszkodzenia przez kogoś innego to problem pomiędzy ZE a tym który uszkodził. Nadmieniam że ZE ma określony czas (dość krótki) na usunięcie w takim przypadku uszkodzenia.

Poza tym ryzyko takiego uszkodzenia jest mało prawdopodobne. Tak więc pozostałbym przy kablu ziemnym. :p

Ja też miałem podobną sytuację i wybrałem przyłącze ziemne koszt w zasadzie podobny a w twoim przypadku nie będziesz miał jakiegoś badziewia na swojej działce. Może się okazać kiedyś że słup bezie Ci przeszkadzał a zabranie lub przesunięcie takiego słupa to koszt niemały a jeszcze ile trzeba się oprosić żeby łaskawie go zabrali.

Witam,

Podpinam sie do wątku bo mam następujący problem.

W WZ mam okreslone przylaczenie do sieci energetycznej linią napowietrzną. Zdecydowanie chcialbym przylacze ziemią. Projektant przylacza mowi mi ze mozna to zmienic w Pozwoleniu na budowę ale juz po jego wydaniu. I bede musial zaplacic drugi raz za projekt bo teraz zrobi mi linią napowietrzną (wg zapisu w WZ) potrzebne do pozwolenia na budowę, a jak dostanę pozowolenie to mam napisac wniosek o zmianę na linię naziemną do starastwa.

Czy ktos z Was rozwiązał ten problem - nie placąc dodatkowo za drugi projekt przylacza?? Slup mam na mojej dzialce.

Please - HELP!

Pozdrawiam

Witam,

Podpinam sie do wątku bo mam następujący problem.

W WZ mam okreslone przylaczenie do sieci energetycznej linią napowietrzną. Zdecydowanie chcialbym przylacze ziemią. Projektant przylacza mowi mi ze mozna to zmienic w Pozwoleniu na budowę ale juz po jego wydaniu. I bede musial zaplacic drugi raz za projekt bo teraz zrobi mi linią napowietrzną (wg zapisu w WZ) potrzebne do pozwolenia na budowę, a jak dostanę pozowolenie to mam napisac wniosek o zmianę na linię naziemną do starastwa.

Czy ktos z Was rozwiązał ten problem - nie placąc dodatkowo za drugi projekt przylacza?? Slup mam na mojej dzialce.

Please - HELP!

Pozdrawiam

Przyłącze musisz mieć wykonane zgodnie z WZ - więc najpierw postaraj się aby w ZE zmienili Ci te warunki i wpisali, że może być kablowe

a co do projektanta - no cóż - chce dwa razy zarobić....

aha - zapytaj w ZE o termin realizacji przyłącza bo realizacja kablowego może trwać duuużo dłużej niż napowietrznego.

powodzenia

po ostatnich wypowiedzial zadzwonilem do ZE gdzy do celow WZ pan w ZE przyjal przylacze napowietrzne. I dowiedzialem sie ze w ich odpowiedzie bedzie iz oni sa w stanie wykonac przylacze elektry (bez okreslenia rodzaju) dla danej dzialki xxx o mocy na 16kW i to wszystko. Jakie bedzie przylacze to juz sami okreslimy jak bedziemy chcieli aby je ZE wykonal. uuuffff

pzodr