Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fetor

buba48

Recommended Posts

Może masz zatkane odpowietrzenie kanalizacji albo może któryś z syfonów nie w pełni spełnia swoja rolę ( albo gdzieś go nie ma ) - czyli nie jest do odpowiedniej wysokości zalany wodą albo w którymś może woda szybko odparowuje jak się z niego rzadko korzysta - ustal najpierw skad "wali" i potem kombinuj - może przez syfony cofac sie fetor - wtedy na bank masz schrzanione odpowietrzenie ( jak np. w kibelku lub innym zlewie od czasu do czasu masz bulgotanie ).A może coś "fachmani" zostawili po sobie na pamiatkę ( czasami są twórczy i niekoniecznie jeżeli chodzi o wykonawstwo) ?

nie napisałes gdzie Ci smierdzi....

ale jak tak piszesz, to wnioskuje ze wszedzie..

moja rada: myj sie od czasu do czasu 8)

Żarty na bok. Rada w złym tonie i nie pod moim adresem. Smrodek pojawia się w łazience. Są dni, gdy śmierdzi. U sąsiadów jest podobnie. Mówią, że to zależy od pogody. :cry:

Przydałby się nos mrówkokojada, można wtedy każdy kąt obwąchać. :wink:

U mnie było podobnie. Wywąchałem, że to spod umywalki. Doprowadzenie umywalki do pionu siedzi w uszczelce, ale widocznie była mała szczelina. A zdarza się, że w kanalizacji jest niewielkie nadciśnienie. Odpowietrzenie jest, ale może czasami wiatr dmucha w to odpowietrzenie? Może to zależy od kierunku wiatru. W każdym razie, gdy wyciągnąłem rurkę syfonu, z pionu wyraźnie dmuchało. Wystarczy niewielka szczelinka i już się czuje. Dodałem silikon i spokój. Ale najpierw trzeba wywąchać. A jak puszcza uszczelka w pionie, to już problem.

• 2 weeks później...

Rozprowadzając kanalizację, należy zainstalować "odpowietrznik" w sytuacji, gdy odległośc jednego "punktu" od drugiego jest większa niż 4 metry (punkt tj. miejsce z zlewem, ubikacją, wanną).Ale na pewno powinien być "odpowietrznik" w najwyższym punkcie domu, nawet przy zachowanych odległościach. Czasami sytuacja wymusza, by był wystawiony aż na dach! (zmiana ciśnień).

Inna przyczyną jest zła wentylacja, czyli - brak wpływu, a jest tylko wypływ powietrza ( kratki wetylacyjne ). Najczęściej zalatuje ze zlewozywaka i roznosi sie po domu.

Proponuję: - rozszczelnić okno w kuchni (będzie wpływ powietrza)- i sprawdzać czy to pomaga. W drugim przypadku: czy jest odpowietrznik.

Pozdrawiam. ALA

Ale na pewno powinien być "odpowietrznik" w najwyższym punkcie domu, nawet przy zachowanych odległościach. Czasami sytuacja wymusza, by był wystawiony aż na dach! (zmiana ciśnień).

Nie znam się jeszcze na tym kompletnie, bo ten etap jeszcze przede mną. Czy to znaczy, że odpowietrznik czasem może nie być wyprowadzony poza dach? Czy z takiego odpowietrznika nie będzie śmierdziało, jak nie będzie wyprowadzony??