Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zabezp. ocieplenie fundamentu, aby nie zjadły go myszy?

Recommended Posts

Miałem kiedyś na działce postawioną aluminiową izotermę z izolacją ze styropianu. To był taki schowek na narzędzia. Kiedy przyszedł moment jej likwidacji to zobaczyłem, że ze styropianu niewiele zostało. Został prawie całkowicie zniszczony przez myszy.

Zastanawiam się czy ocieplenie styropianowe fundamentu też może spotkac taki smutny koniec, a jeśli tak, to jak zabezpieczyć styropian przed gryzoniami. Czy siatka z PCV wystarczy, czy musi być metalowa?

Myślę że siatka i klej.

Niektórzy mówią że to nie wystarczy i tak sobie pomyślałem że jeżeli obsypać w koło fundamentu piasek lub żwir (tak gdzieś 50 cm) to myszy i inne gryzonie nie wejdą bo w piasku nie da się kopać .

Musi to być piasek rzeczny, który jest bardzo sypki.

To tylko moje myślenie.

Niektórzy mówią że izolecję powinno dawać się od wewnątrz i myszy nie wejdą ale ja jestem zwolennikiem izolacji zewnętrznej.

Powiem szczerze że mi weszła nornica w styropian ale on nie był zabezpieczony wcale i teraz go odkopałem aby go zabezpieczyć i naprawić dziurę o której nie wiedzialem bo była głęboko.

Miałem kiedyś na działce postawioną aluminiową izotermę z izolacją ze styropianu. To był taki schowek na narzędzia. Kiedy przyszedł moment jej likwidacji to zobaczyłem, że ze styropianu niewiele zostało. Został prawie całkowicie zniszczony przez myszy.

Zastanawiam się czy ocieplenie styropianowe fundamentu też może spotkac taki smutny koniec, a jeśli tak, to jak zabezpieczyć styropian przed gryzoniami. Czy siatka z PCV wystarczy, czy musi być metalowa?

hmm ... na kłopoty ... Popiel :wink:

• 7 months później...

Ja mam 10 cm styropianu, na to siatka i klej, następnie masa zabezpieczająca izoplast-kl i na koniec folia kubełkowa.

Dom stoi w W-wie Białołęka, ale wokół pola, również częściowo uprawne.

Po roku czasu nie ma śladu działalności myszy, czy innych gryzoni.

Jacek

jak myszy sa to znajda sposób

saitka klej folia kubełkowa moze opóźnic lub powtrzymac na jakis czas

ale jak sie uprą bo będa zagrożone to nic ich nie zatrzyma

okpopywałem fundamenty po 3 latach aby poprawić izolację fundamentow - nie zauwazyłem zadnych nor gryzoni - może powodem byo to ze dom obsypany jest drobnym piskiem a w nim nie da się zrobić nor i kanałów.

A u mnie na razie dali siatkę i klej , ale od spodu już nie i tak się zastanawiam czy dawać czy nie cos jeszcze, bo siatka i klej nie zabezpieczają przed niczym chyba (są podkładam pod kniker tylko). Są podobno jakieś stalowe siatki, czy warto ? Czy wykłucić się o klej i siatke od spodu styropianu ?

jeżeli obsypać w koło fundamentu piasek lub żwir (tak gdzieś 50 cm) to myszy i inne gryzonie nie wejdą bo w piasku nie da się kopać .

Musi to być piasek rzeczny, który jest bardzo sypki.

Bezpośrednio koło ściany fundamentowej nie powinno być materiału łatwo przepuszczającego wodę - w przeciwnym przypadku woda będzie ściakała na poziom ławy fundamentowej i tam się zatrzyma na glebie rodzimej. W efekcie dostajesz słup wody napierający na ścianę fundamentową.