Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe, podłogówka a panele

go

Recommended Posts

Czy ktos moze mi poradzic? Chce dac w domu wodne ogrzewanie podlogowe, a na nie polozyc panele (panel: plyta HDF 7mm + 2mm drewna). Wiem ze drewno jest izolatorem, ale podobno do 20 mm drewna mozna dac podlogowke. Czy takie rozwiazanie ma sens?

/go

• Odpowiedzi 703
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panele są stosowane przy ogrzewaniu podłogowym i, tak jak piszesz, rozsądna grubość drewna nie powinna przekraczać 2cm. Z takiej podłogi mniej da się wyciągnąć mocy cieplnej(przy założeniu stałej temperatury podkładu) a izolacja podłogi powinna być lepsza aby zachować te same proporcje strumienia cieplnego(w dół i w górę).

tak jest - nie ma specjalnych przeciwskazań, aby tylko miały dopuszczenie na ogrzewanie podłogowe. Fajnie super jeśli projektant domu przewidział wszystkie warstwy stropu i ujął obciążenie od dodatkowej wylewki / min 6,5 cm /

Jak bedziesz układał pętle - układaj ślimaka z /najlepiej / osobną pętlą podokienną, jak nie to najpierw mały ślimak pod oknem i od niego drugi slimaczek na pokój.

>aby tylko miały dopuszczenie na ogrzewanie podłogowe.

jak sa oznaczane takie panele? Na ulotce producenta nie znalazlem zadnych oznaczen, nie podaje tez nigdzie ze sie nadaja :sad:

>układaj ślimaka z /najlepiej / osobną pętlą podokienną, jak nie to najpierw mały ślimak pod oknem i od niego drugi slimaczek na pokój.

Co daje takie rozwiazanie? Czy kolo okna powinno byc najwiecej zwojow, zeby bardziej gzalo?

• 1 month później...

Czy ktoś grzeje podłogówką pod panelami? Jak to chodzi, więcej grzejecie, macie więcej pętli, wyższą temperaturę na piecu, czy panele się "rozchodzą", ile płacicie za gaz (ile m2 domu, jaki piec, czy wszędzie podłogówka?)

Mam mieć salon z kuchnią 75m2 - może jednak tradycyjne ogrzewanie?

• 3 weeks później...

Witam,

Ja też to przerabiałam w zeszłym roku i pomimo, iż do podłóg jeszcze mi trochę brakuje, to za namowami kolegów z forum, jednak postanowiłam zamienić panele na terakotę.

Tak, tak - wiem, ja też uważałam, że to "nieprzytulne" itd... Ale będzie tak tylko w holu, salonie, kuchni, łazience, a w sypialniach - wykładzina.

Niektórzy tu Ci powiedzą, że podłogówka jest niezdrowa w sypialniach, ale... każdy wybiera dla siebie.

W INFORMATORZE BUDOWLANYM Muratora (tym 2 lub 3 tomowym) znajdziesz firmy robiące panele z opisem jakiej są grubości i czy są przystosowane do ogrzewania podłogowego.

Generalnie chodzi o to, ze muszą być cieńsze, chyba do 0,7 cm.

Pozdrawiam,

Bela

Panele na ogrzewanie ( na pewno wodne ) w większości mogą być stosowane. Ważne aby łączny opór wylewki+paneli nie przekroczył max. R=0,15, z tego co próbowałam wyliczać to wychodzi R=0,07-0,08.

Trzeba uwzględnić to przy projektowaniu podłogówki, gdyż kafle dają sporo mniejszy opór cieplny i z tego powodu inna może być temp. w pomieszczeniu. Wydajność podłogówki zależy także od temperatury w pomieszczeniu, czyli deltaT czynnika w rurkach i temp. np. w łazience.

Druga sprawa to kleje, nie wszystkie się nadają. Są takie panele, które układa się bez kleju, ale ą drogie około 100zł/m2. I musisz mieć baaaardzo równą podłogę, aby "wyrównywacza" w postaci tektury było jak najmniej.

My też zbieramy informacje.

Karina

Producent paneli gdy dopuszcza je do zastosowania w pomieszczeniu z ogrzewaniem podłogowym umieszcza specjalne oznaczenie na karcie informacyjnej która jest przy każdej paczce z panelami. Zwróć uwagę na to oznaczenie jeśli go nie ma to takich paneli nie można stosować, nawet gdyby sprzedawca mówił co innego.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: VPS dnia 2003-02-02 22:01 ]

No właśnie mam konkret, ale niepełny :smile:. Jeden ze sprzedawców niemieckiej firmy na E... (dokładnie nie pamiętam) poinformował mnie, że od kwietnia-maja firma ta wprowadza na rynek panele do podłogówki. Podobno są one jakoś inaczej laminowane?. Za 3 miesiące sprawdzę dokładnie o co chodzi. Mówił jeszcze, że inni producenci, którymi handluje, też się do tego zabierają, bo stworzył się ostatnio rynek :smile:

panele z tzw. HDF-em nadają się na ogrzewanie podłogowe, szczególnie np. do kuchni. Panele na bazie takiej płyty wiórowej raczej nie, właściwie na pewno nie.

Zadaliśmy pytanie bezpośrednio do jednego z producentów, które panele nadają się do podłogówki i czy udzielają gwarancji.

Owszem udzielają, ale przy zachowaniu odpowiednich warunków układania, np. odpowiednio niska wilgotność posadzki, odpowiednie uruchamianie podłogówki zaczynając temp. wody w podłogówce, gdyż o takim systemie piszę, od 20C i zwiększając co dziennie o 5C, a następnie po osiągnieciu max. obniżanie co 5C do uzyskania optimum. i jeszcze wiele innych punktów ...

Karina