go 12.12.2002 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2002 Czy ktos moze mi poradzic? Chce dac w domu wodne ogrzewanie podlogowe, a na nie polozyc panele (panel: plyta HDF 7mm + 2mm drewna). Wiem ze drewno jest izolatorem, ale podobno do 20 mm drewna mozna dac podlogowke. Czy takie rozwiazanie ma sens?/go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 13.12.2002 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2002 Panele są stosowane przy ogrzewaniu podłogowym i, tak jak piszesz, rozsądna grubość drewna nie powinna przekraczać 2cm. Z takiej podłogi mniej da się wyciągnąć mocy cieplnej(przy założeniu stałej temperatury podkładu) a izolacja podłogi powinna być lepsza aby zachować te same proporcje strumienia cieplnego(w dół i w górę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 13.12.2002 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2002 tak jest - nie ma specjalnych przeciwskazań, aby tylko miały dopuszczenie na ogrzewanie podłogowe. Fajnie super jeśli projektant domu przewidział wszystkie warstwy stropu i ujął obciążenie od dodatkowej wylewki / min 6,5 cm /Jak bedziesz układał pętle - układaj ślimaka z /najlepiej / osobną pętlą podokienną, jak nie to najpierw mały ślimak pod oknem i od niego drugi slimaczek na pokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 13.12.2002 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2002 A co myślicie o mozajce (deszczułki 8mm). I czym je przykleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 13.12.2002 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2002 Moje pytanie z innego wątku. W jaki sposób układać panele na ogrzewaniu podłogowym?Przyklejać panele do podłoża (jeżeli tak, ta jakie kleje?) czy może tzw podłoga pływająca (panele na cienkiej gąbce, nie przyklejone do podłoża) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
go 13.12.2002 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2002 >aby tylko miały dopuszczenie na ogrzewanie podłogowe. jak sa oznaczane takie panele? Na ulotce producenta nie znalazlem zadnych oznaczen, nie podaje tez nigdzie ze sie nadaja >układaj ślimaka z /najlepiej / osobną pętlą podokienną, jak nie to najpierw mały ślimak pod oknem i od niego drugi slimaczek na pokój. Co daje takie rozwiazanie? Czy kolo okna powinno byc najwiecej zwojow, zeby bardziej gzalo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JW 18.01.2003 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2003 Czy ktoś grzeje podłogówką pod panelami? Jak to chodzi, więcej grzejecie, macie więcej pętli, wyższą temperaturę na piecu, czy panele się "rozchodzą", ile płacicie za gaz (ile m2 domu, jaki piec, czy wszędzie podłogówka?)Mam mieć salon z kuchnią 75m2 - może jednak tradycyjne ogrzewanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 18.01.2003 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2003 Pod oknem dajesz więcej zwojów, lub osobny obieg, bo tam szybsiej się wychładza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PEDROS 02.02.2003 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 Jakie panele się nadają na podłogowe elektryczne. Podobno nie wszystkie można montować. Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Możecie polecić jakieś firmy, które robią panele na zatrzask pod podłogowe elektryczne?PozdrawiamPEDROS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bela 02.02.2003 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 Witam,Ja też to przerabiałam w zeszłym roku i pomimo, iż do podłóg jeszcze mi trochę brakuje, to za namowami kolegów z forum, jednak postanowiłam zamienić panele na terakotę.Tak, tak - wiem, ja też uważałam, że to "nieprzytulne" itd... Ale będzie tak tylko w holu, salonie, kuchni, łazience, a w sypialniach - wykładzina.Niektórzy tu Ci powiedzą, że podłogówka jest niezdrowa w sypialniach, ale... każdy wybiera dla siebie.W INFORMATORZE BUDOWLANYM Muratora (tym 2 lub 3 tomowym) znajdziesz firmy robiące panele z opisem jakiej są grubości i czy są przystosowane do ogrzewania podłogowego.Generalnie chodzi o to, ze muszą być cieńsze, chyba do 0,7 cm.Pozdrawiam,Bela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 02.02.2003 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 Panele na ogrzewanie ( na pewno wodne ) w większości mogą być stosowane. Ważne aby łączny opór wylewki+paneli nie przekroczył max. R=0,15, z tego co próbowałam wyliczać to wychodzi R=0,07-0,08.Trzeba uwzględnić to przy projektowaniu podłogówki, gdyż kafle dają sporo mniejszy opór cieplny i z tego powodu inna może być temp. w pomieszczeniu. Wydajność podłogówki zależy także od temperatury w pomieszczeniu, czyli deltaT czynnika w rurkach i temp. np. w łazience.Druga sprawa to kleje, nie wszystkie się nadają. Są takie panele, które układa się bez kleju, ale ą drogie około 100zł/m2. I musisz mieć baaaardzo równą podłogę, aby "wyrównywacza" w postaci tektury było jak najmniej.My też zbieramy informacje. Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 02.02.2003 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 "Fachowy sprzedawca" paneli z Castoramy odpowiedział, że wszystkie się nadają. Jakoś mu nie uwierzyłem . Jak znajdę jakieś konkrety dam znać. Na pewno chodzi o opór cieplny, ale może też o sposób klejenie paneli, lub jakieś specjalne ułożenie warstw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 02.02.2003 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 Producent paneli gdy dopuszcza je do zastosowania w pomieszczeniu z ogrzewaniem podłogowym umieszcza specjalne oznaczenie na karcie informacyjnej która jest przy każdej paczce z panelami. Zwróć uwagę na to oznaczenie jeśli go nie ma to takich paneli nie można stosować, nawet gdyby sprzedawca mówił co innego. [ Ta wiadomość była edytowana przez: VPS dnia 2003-02-02 22:01 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PEDROS 05.02.2003 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2003 Jakiego typu są to oznaczenia. Może jakieś konkretne znacie na podłogówkę. I jaka firma?Pozdrawiam PEDROS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 05.02.2003 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2003 Wszyscy mówią, że muszą być specjalne panele z odpowiednim oznaczeniem. Oznaczenie nawet widziałem (podłoga z falującymi kreskami do góry), ale tylko w czasopiśmie... Nie spotkałem na razie paneli, które by miały takie oznaczenie na opakowaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcic 05.02.2003 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2003 Pedros - pytanie z "innej beczki".Twoje elektryczne ogrzewanie podlogowe ma tylko utrzymywac komfort cieplej podlogi, czy grzac rowniez pomieszczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 07.02.2003 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 No właśnie mam konkret, ale niepełny . Jeden ze sprzedawców niemieckiej firmy na E... (dokładnie nie pamiętam) poinformował mnie, że od kwietnia-maja firma ta wprowadza na rynek panele do podłogówki. Podobno są one jakoś inaczej laminowane?. Za 3 miesiące sprawdzę dokładnie o co chodzi. Mówił jeszcze, że inni producenci, którymi handluje, też się do tego zabierają, bo stworzył się ostatnio rynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 07.02.2003 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 Z pierwszych poszukiwań paneli na ciepłą podłogę : Classen i Wiparquet w cenach 49,9999999999... zł. Nadal się rozglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 07.02.2003 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 panele z tzw. HDF-em nadają się na ogrzewanie podłogowe, szczególnie np. do kuchni. Panele na bazie takiej płyty wiórowej raczej nie, właściwie na pewno nie.Zadaliśmy pytanie bezpośrednio do jednego z producentów, które panele nadają się do podłogówki i czy udzielają gwarancji.Owszem udzielają, ale przy zachowaniu odpowiednich warunków układania, np. odpowiednio niska wilgotność posadzki, odpowiednie uruchamianie podłogówki zaczynając temp. wody w podłogówce, gdyż o takim systemie piszę, od 20C i zwiększając co dziennie o 5C, a następnie po osiągnieciu max. obniżanie co 5C do uzyskania optimum. i jeszcze wiele innych punktów ... Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PEDROS 09.02.2003 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2003 Do tcicU mnie podłogówka będzie do ogrzewania całego domu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts