Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 703
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

i lepiej zagęścić rurki do np. 10 cm
nieprawda najlepiej to zrobić projekt zgodny z obliczeniami na zapotrzebowanie uwzględniający panele czy tez inne pokrycie

całkowicie się z tobą zgadzam, ja nie podejmuję sie na własną rękę układać. Zlecam fachowcom.

Koniecznie spora dylatacja - min. 1,5 cm, bo pracują bardziej i kładziona na jesieni podłoga latem będzie "wstawać". Klejonych do podłoża paneli nie kładliśmy, natomiast na piance i tekturze falistej tak i jest ok. - przy zachowanej dylatacji i kładzeniu na wychłoodzonej podłodze. Panele powinny także "pomieszkać" kilka dni bez kładzenia. Natomiast trzeba uważać na niedosuszona wylekę. Przy rozpoczęciu ogrzewania odparowuje dużo wody i panele tego nie lubią. Oczywiście konieczne panele specjalne z atestem do ogrzewania podłogowego. Nie słyszałam po przypadu, że bylo zimniej w pomieszczeniu, natomiast zdarza się wstawanie paneli z powodów jak powyżej.
Generalnie przy panelach na podłogówce wszystko OK, nie zauważyłem problemów u klientów (są na tekturze i oczywićie sa dylatacje). Nie wiem jak jest z klejonymi do podłoża, ale skoro parkiet można kleić na podłogówkę, to i pewno panele też.
Nie wiem jak jest z klejonymi do podłoża, ale skoro parkiet można kleić na podłogówkę, to i pewno panele też.

Panele to inna długość niż parkiet.Wydłużenie pod wpływem temperatury też inne.Nie sądzę żeby klej pracował na przesunięciu 1-2 cm.

• 2 weeks później...

Poczytałem powyższe i nadal w temacie podkładu pod panele na ogrzewaniu podłogowym jestem zielona trawka :( :wink:

Co najlepiej połozyć pod panele??

Sprzedawca mówił że najlepiej podkład quick step'a, jest drogi ale dobry...

Poradźcie conieco... panele układam w weekend.

Panele laminat z firmy PARADOR

Ja początkowo planowałem położyć Deskę Barlienecką Badi. Po lekturze wątków nt. drewna i podłogówki, zrezygnowałem z ciężkim sercem z badi na rzecz parkietu przemysłowego doussie. Jednak ostatnio natknąłem się na FinishParkiet i tak już chyba zostanie. Konstrukcja tych paneli z poprzecznymi warstwami i drutami + klejenie powinno zminimalizować ryzyko rozsychania i niestabilności badi, poza tym odpada cyklinowanie, lakierowanie itd.

PRIMO nie mam parkietu czy podłogi derwnianej tylko panele laminowane.

DUO nie pytam czy kleić bo kleić nie będę tylko jaki podkład pod panele laminowane położyć

Witam,

Jestem po rozmowie z instalatorem i za 2 tyg przystepuje do wykonania ogrzewania.

Instalator twierdzi, że panele podłogowe tłumia ogrzewanie. Czytając opisy na panelach wynika z nich, że nadają sie do ogrzewania podłogowego.

Jaka jest prawda. Instalator twierdzi że jeśli w pomieszczeniu są płytki to wystarczy podłogówka jeśli są panele to i tak muszą być grzejniki.

Ma ktoś może doświadczenie w tej kwesti.

Dodam, że chciałbym użyć paneli za około 80 zł/m więc nie z tych najcieńszych.