Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wykończeniem dla podłogówki może być szeroko pojęty kamień oraz mniej popularne materiały takie jak panele parkiet i wykładziny dywanowe z mała ale bardzo ważna uwaga materiały te musza posiadać atest do podłogówki i jeszcze jedna sprawa na etapie wykonywania instalacji należy już wiedzieć czym będzie wykończona podłogówka i do takiej podłogówki zrobić projekt i czasami rzeczywiście może się okazać że w niektórych pomieszczeniach gdzie ma być podłogówka na drewnie i jest dużo przeszklenia grzejnik jest konieczny ale jest to sprawa sporadyczna pomijając oczywiście łazienki bo tam zawsze oprócz podłogówki jest grzejnik
  • 4 months później...
  • Odpowiedzi 703
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ogrzewanie podłogowe wodne w całym domu. W niektórych pomieszczeniach będzie gres w pozostałych panele. Każdy ze sprzedawców zachwala posiadane produkty, a ci co mają panele różnych firm zachwalają te na których mają najwyższą marżę :evil: co wcale mnie nie dziwi :wink: .

Pytanie kieruję do tych, którzy już mają panele na podłogówce i mogą polecić producenta lub ostrzec przed jakimiś bublami.

Czy nikt nie ma paneli podłogowych w domu?

Interesują mnie zarówno opinie pozytywne jak i negatywne. Stoję przed wyborem paneli i nie bardzo wiem którą firmę wybrać. A może to wszystko jedno? :-?

Ja planuję panele drewniane (inaczej deska trójwarstwowa) -to droższy biznes niż tradycyjne -ok 120-200zł/m. Zdecydujemy się chyba na Tarkett lub Baltic Wood, wszyscy odradzają Barlinek (chociaż zdarzają się fajne wyprzedaże końcówek serii np 60zl/m i może się skusimy do jednej z sypialni). Co do "zwykłych" laminowanych paneli -to radzę przejechac się do Komfortu -mają tam tego MNÓSTWO i w rozmaitej rozpiętości cenowej. na tych na ogrzewanie jest odpowiednie oznaczenie -napewno coś wybierzesz :wink:

Acha -większośc z użytkowników zaleca przyklejenie paneli -nie jako podłoga pływająca.

ma i to wielu. pisali o tym nie raz. niuch, niuch...

Szukałem, szukałem, i znalazłem tylko jakieś wypowiedzi na temat paneli Classen z 2004r :-?

Myślę, że od tego czasu są jakieś nowe opinie. Albo źle szukam :oops: albo wyszukiwarka nie działa najlepiej. :evil:

Przeszło 100 wyświetleń tego tematu świadczy o tym, że pytanie jest trafione, tylko jakoś w tej kwestii nikt się nie che wypowiadać.

To jest ostatnia próba podniesienia tego tematu, ale coś czuję, że przyjdzie mi się uczyć na własnych błędach :-?

Widzę że nikt nie podejmuje tematu więc postaram się pomóc

Na każde ogrzewanie podłogowe można zastosować panele podłogowe laminowane bądź deskę trójwarstwową . Nie ma znaczenia marka produktu

lub producent z reguły kupujący kieruje się kolorem ,można kierować się jeszcze klasą ścieralności i wyższa tym lepsza ale nie znaczy to że panele są wieczne . Największym wrogiem jest piasek i nie pomoże tu nawet najwyższa klasa AC 5 , trzeba o nie dbać . Największą bzdurą jest przyklejenie paneli laminowanych do podłogi , nic się nie zyska a straci prawo do reklamacji

Pozdrawiam

... Nie ma znaczenia marka produktu lub producent ...

Być może to jest przyczyna braku odpowiedzi w tym temacie. Wszystkie panele są dobre i nikt nie ma uwag. :wink:

W takim razie zapingalam do sklepu zobaczyć, które mi się najbardziej spodobają. :D

Dziękuję za podjęcie tematu.

Największą bzdurą jest przyklejenie paneli laminowanych do podłogi , nic się nie zyska a straci prawo do reklamacji

Polecam niezliczone porady booorga i instrukcje producentów paneli np. Kahrs dotyczące montażu paneli na ogrzewaniu podłogowym.

ma i to wielu. pisali o tym nie raz. niuch, niuch...

Szukałem, szukałem, i znalazłem tylko jakieś wypowiedzi na temat paneli Classen z 2004r :-?

Myślę, że od tego czasu są jakieś nowe opinie. Albo źle szukam :oops: albo wyszukiwarka nie działa najlepiej. :evil:

wszystko po trochu :lol:

Poszukaj pod hasłami "Baltic wood", "finishparkiet", "kahrs" itp.

Po raz chyba 20 wklejam ten link:

http://forum.muratordom.pl/jakie-drewno-na-podlogowke,t73593.htm?highlight=nadaremno

Poszukaj też w dziale " wnętrza" , średnio co 2 tygodnie pada na forum to samo pytanie :wink:

Potwierdzam, że producenci paneli drewnianych zalecają na podłogówkę klejenie do podłoża -tak jest w Tarketcie, Kahrsie, Balticu a nawet w "nieszczęsnym" Barlinku :wink: Zresztą pytałam wielu sprzedawców podłóg i każdy tak doradzał. Po pierwsze -możliwośc renowacji (cykliniarka lub szlifierka nie sprawdzi się na podłodze pływającej -bo ta się pod nią ugina), po drugie -pod pływającą ciężko znaleźc odpowiedni podkład -odpadają np pianki i korek -bo izolują cieplnie. Jedyną alternatywą jest specjalny papier lub tektura -ale one wymagałyby wymiany po kilku latach -bo przecierają się pod wpływem obciążenia (chodzenie, meble). Dlatego u mnie panele drewniane będą klejone do podłoża :)
Dlatego u mnie panele drewniane będą klejone do podłoża :)

Po kilku zmianach koncepcji u mnie stanie chyba na klejonym do podłoża Baltic Wood. Czy ktoś może robił to samodzielnie? jakieś rady?

Amber - zrozumiałem że w ogóle negujesz klejenie paneli do podłoża. Sorry, już poprawiłem. Zresztą, może te dyskusje są niepotrzebne, patrząc po forum i znajomych, nikt się nie przejmuje i daje na podłogówkę co im się tylko podoba - i ponoć działa :D

Adamos - Kahrs, Baltic Wood, Finish Parkiet i inni mają panele przeznaczone na podłogówkę, np. w Komforcie są wystawione panele z takim oznaczeniem.

Jack - zadałem to pytanie w kilku miejscach, mam nadzieję że ktoś odpowie.

napiszcie proszę jakis klejów będzie używać?

Ja odpowiem :) barlinek (więc zapewne i Tarketowi czy balticowi "nic się nie stanie"), zaleca kleje:

REVIN AL firmy VERMEISTER oraz MK 92S firmy UZIN. Tego pierwszego nie znalazłam w inecie, z drugim się spotkałam. Wpiszcie w Google -zawsze coś wyskoczy :wink: