Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 703
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pisałem już:

Ja dałem taki podkład soundprotect czy coś takiego. Producentem jest chyba Wirex albo Pergo.

Poza swietnym wytłumianiem ma ta miłą cechę że jest na bazie grafitu i ma bardzo mały opór cieplny - idealne do podłogówki (...) Zawsze sprawdzajcie- rządajcie od sprzedawcy parametrów przewodności cieplnej danego materiału podkładowego. O ile dobrze pamiętam, to ten podkład który mam ma o rząd wielkości mniejsze opory cieplne niż np. gąbka 2mm

am

wiecej postów na ten temat:

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=16996&highlight=soundprotect

temat był wiele razy

poszukajcie w archiwum

np:

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=19330

• 3 weeks później...

W hurtowniach i w takich marketach jak Castorama twierdzą, że na ogrzewanie podłogowe nadają się wszystkie panele podłogowe! :o

Coś mi tu nie gra, dlatego proszę o pomoc: jakie rodzaje (jaki producent) paneli można stosować na ogrzewanie podłogowe? :roll:

Praktycznie każdy producent ma w swej ofercie panele przystosowane do zakładania na ogrzewaniu podłogowym. Musisz poprostu czytac instrukcję, z pewnością producent pochwali się że dany model można stosować na ciepłej podłodze. No i co oczywiste: jesli producent jasno o tym nie pisze to lepiej nie ryzykować.

kupiłem panele z takim znaczkiem ( nie wkleję go tu ) oznaczającym możliwość położenia ich na podłogówce. Dzisiaj nie podam nazwy, małżonka się tym zajmowała a panele czekają w paczkach na budowie.

Dodatkowo są na zatrzask, czyli odpada sprawa kleju i ewentualnych oparów.

Cz.

panele generalnie nie nadaja sie na podloze ogrzewane;sa to duze elementy ukladane "plywajaco" na piance izolacyjno-tlumiacej co utrudnia przeplyw ciepla

jedyny problem z panelami ( w tym kontekście ) jest taki, że przy kaflach mialbym rozstaw rurek co 24 cm ( w jednym z pomieszczeń ) a mam c0 22cm. A problem pianki rozwiązałem tekturą falistą - sprawdź Gościu współczynniki przewodzenia tych materiałów :lol:

Cz.

na papierze czy na piance jest to bez roznicy straty beda zawsze poza tym panele sa "grube" ok 15 mm to tez izoluje ,proponuje male doswiadczenie :ustaw zelazko na 30 st C poloz na nim papier i kawalek podlogi a w drugiej probie docisnij kawalek podlogi bezposrednio do zelazka i porownaj czas nagrzewania ;jezeli chcesz parkiet to juz leoiej przykleic duo-parkiet 10mm ulozony w "jodelke"(naprezenia rozchodza sie we wszystkich kierunkach) produkowany w biadkach poczytaj tez http://www.parkiet.pl technologie
na papierze czy na piance jest to bez roznicy straty beda zawsze poza tym panele sa "grube" ok 15 mm to tez izoluje ,proponuje male doswiadczenie :ustaw zelazko na 30 st C poloz na nim papier i kawalek podlogi a w drugiej probie docisnij kawalek podlogi bezposrednio do zelazka i porownaj czas nagrzewania ;jezeli chcesz parkiet to juz leoiej przykleic duo-parkiet 10mm ulozony w "jodelke"(naprezenia rozchodza sie we wszystkich kierunkach) produkowany w biadkach poczytaj tez http://www.parkiet.pl technologie

:o :o :o

Ale autor tego wątku, Grzegorz63 pytał o panaele.

Te moje mają 8 mm !

Cz.

Grzegorz moje panele miały 7mm grubości i znaczek o którym wspomniał CZ. Nie wiem jednak jak się sprawuja na podłogówce bo takową mam tylko w łazience. acha z instrukcji pa,miętam że dopuszczali stosowanie tych paneli tylko na ogrzewaniu podłogowym-wodnym. Moje panele to najtańsze z najtańszych na zamek -bez kleju Classen. Płaciłem za nie w zeszłym roku 20 zł za metr.
A mój kumpel położył w salonie najzwyklejsze, jedne z najtańszych panele na elektryczną podłogówkę i jakoś nie narzeka. Podłoga jest ciepła, w salonie też ciepło. Może mu trochę ciepełka w dół ucieka, ale tego nie zliczy.
  • 1 month później...
Panele pergio drogie,ale spisuja sie swietnie trzy lata.Ogrzewanie elektryczne .Jako podklad wykorzystalismy jute.Swietnie tlumi a zarazem b.dobrze przepuszcza cieplo.jute mozna kupic w hurtowniach tapicerskich.Posiadamy oprocz paneli rowniez terakote na podlodze, ale nie ma miedzy nimi jakis zasadniczych roznic.Warstwa juty jedna o dosc rzadkim splocie.jestesmy zadowoleni :D