Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 703
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja powiem tak: niestety przy zakupie paneli prosiłam wykonawcę o położenie odpowiedniej podkładu na podłogówkę i co? i dupa blada... Nie powiedzieli że trzeba dopłacić ale że będzie dobrze... Dałam się przekonać i mam piankę ale nie tą niebieską i jest dużo chłodniej niż w pomieszczeniach z płytkami. Chwilowo nie mam kasy i czasu by to zmienić ale pewnie mnie to czeka lub wymiana na inną okładzinę...
W naszej praktyce :wink: sprawdza się dobrze. Testujemy to rozwiązanie już drugi sezon grzewczy i nie zauważam różnicy pomiędzy podłogówką pod kafelkami a tą pod panelami. Tzn. wszędzie jest tak samo ciepło. Panele też póki co się nie wypaczyły. Mamy pod panelami tylko specjalną matę (niebieska z dziurkami). Oczywiście mówimy o ogrzewaniu podłogowym wodnym. Na elektrycznym broń boże...

wodne ? dzisiaj! przecież bez używania gazu płaci się tyle co za ogrzewanie domu prądem (120zł stała opłata) to bardzo drogie ogrzewanie !

my tez mamy panele i pod nimi cienka niebieska mate z dziurkami thermo floor (chyba) powiem szczerze ze nie zauwazam roznicy temp pomiedzy pomieszczeniami z kafelkami a tymi z panelami

pozdr

Witam!

Prosze o poradę - czy na posadzke z ogrzewaniem podłogowym mozna kłaść zwykłe panele? czy super jakości deski?

Witam! Gdy rok temu wykańczaliśmy dom wykonawcy odradzali nam kładzenie jakiegokolwiek drewna na posadzkę z ogrzewaniem podłogowym ze względu na małą (niewydajną ) pracę podłogówki. Doradzali nam położenie płytek (terakoty). My jednak uparcie staliśmy za panelami. I tak też się stało. Po roku użytkowania w/w schematu utwierdzam się w przekonaniu, że była to dobra decyzja. Podłogówka spełnia swoje zadanie znakomicie. Dodam jeszcze, że mamy panele za jakieś 70 zł/metr kw. Więc powiedzmy klasa średnia. Uparliśmy się dlatego iż rzecz miała się odnośnie salonu, a my jakoś nie wyobrażaliśmy sobie salonu w terakocie (tak jakoś "zimno i nieprzytulnie").

Panele muszą być oznaczone przez producenta że nadają się do ogrzewania podłogowego, wówczas nie ma problemów.

... Dodam jeszcze, że mamy panele za jakieś 70 zł/metr kw. Więc powiedzmy klasa średnia...
Cena paneli świadczy w zasadzie o ich klasie ścieralności, im droższe tym klasa AC wyższa. Nie mówi ona nic o możliwości położenia ich na ogrzewaniu podłogowym.
  • 2 months później...

baltic flor pisze,ze mozna kleic.

chcę przykleić, bo ciszej i cieplej:)

znalazłem taki klej:

MAXIMUS PU 501

Dwuskładnikowy klej poliuretanowo-epoksydowy

Do klejenia każdego rodzaju parkietu (mozaiki, klepki, lameli, parkietu przemysłowego, kostki brukowej, desek parkietowych, parkietów warstwowych i litych lakierowanych) na podłożach cementowych, anhydrycie, drewnie, płytkach ceramicznych, kamieniu naturalnym i płytach metalowych. Zaletami są: bardzo duża siła wiązania, długi czas otwarcia, najszerszy zakres stosowania. Maximus PU 501 spełnia wymagania normy DIN 281. Nadaje się na ogrzewanie podłogowe. Do gruntowania stosować Maximus GP.

Opakowanie: 9 kg + 1 kg utwardzacz.

• 3 weeks później...

Żeby nie było już wątpliwości

Moja kilkutygodniowa walka z producentami paneli podłogowych zakończyła się uzyskaniem następujących informacji.

- Uśredniona wartość przewodnictwa cieplnego paneli laminowanych w/g kryterium ISO 8302-1991wynosi R=0,057m2 K/W. Zgodne z normą EN 14041

- Uśredniona wartość przewodnictwa cieplnego paneli 3 warstwowych grubości 14mm 0,116m2 K/W

Dla podkładu należy założyć 0,05m2 K/W

Wartość przewodnictwa cieplnego wykładziny podłogowej grubości 5mm ok 0,09m2 K/W

Zamieszczam te informacje na pochybel tym co to twierdzą że panele są be na podłogówkę. Przypominam że wykładzina jest uważana za jeden z lepszych materiałów na ten typ ogrzewania ze względu na zapewnienie równomiernego rozkład temperatury powierzchni podłogi (brak stref ciepłe zimne jak przy płytkach) etc.

Pozdrawiam

potwierdzam. mam włączone ogrzewanie w dwoch pokojach ,w sumie 25m2, w obu panele drewniane 15mm, przyklejone do podłogi.

i te dwa pomieszczenia nagrzały całe piętro 90m2 do 20stc. temp wody 30st. mrozy około -10stc.

• 2 weeks później...

Czy pod panele można zastosować ogrzewanie podłogowe?

Czy muszą to być jakieś panele o specjalnych parametrach- czy może coś z izolacją pod panelami kombinować?

Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

Czyli pianki nie stosujemy? Jedynym podkładem ma być tektura falista (w celu uniknięcia bezpośredniego kontaktu panela z betonową posadzką)? Mówią, że drewno jest dobrym izolatorem cieplnym. A jak jest z panelami?
zwykłe panele są OK. MOżna je kłaść też na taką zieloną pianke z rolki - są oznaczenia na opakowaniu, że się nadaje. Zastanów sie tylko, czy nie lubiłbyś mieć gresu lub terakoty zamiast paneli - myślę, że to znacznie lepsze i trwalsze rozwiązanie. Poszukaj na forum - są wątki o panelaach.