JACUŚ1719504074 07.11.2008 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 No to jestem spokojny, bo mialem obawy czy to aby dobry pomysl. Dzieki bardzo i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 08.11.2008 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 ja powiem tak: niestety przy zakupie paneli prosiłam wykonawcę o położenie odpowiedniej podkładu na podłogówkę i co? i dupa blada... Nie powiedzieli że trzeba dopłacić ale że będzie dobrze... Dałam się przekonać i mam piankę ale nie tą niebieską i jest dużo chłodniej niż w pomieszczeniach z płytkami. Chwilowo nie mam kasy i czasu by to zmienić ale pewnie mnie to czeka lub wymiana na inną okładzinę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 08.11.2008 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 http://forum.muratordom.pl/podlogowka-i-drewno-skonczmy-z-tymi-bzdurami,t119989-60.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 08.11.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 W naszej praktyce sprawdza się dobrze. Testujemy to rozwiązanie już drugi sezon grzewczy i nie zauważam różnicy pomiędzy podłogówką pod kafelkami a tą pod panelami. Tzn. wszędzie jest tak samo ciepło. Panele też póki co się nie wypaczyły. Mamy pod panelami tylko specjalną matę (niebieska z dziurkami). Oczywiście mówimy o ogrzewaniu podłogowym wodnym. Na elektrycznym broń boże... wodne ? dzisiaj! przecież bez używania gazu płaci się tyle co za ogrzewanie domu prądem (120zł stała opłata) to bardzo drogie ogrzewanie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 08.11.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 my tez mamy panele i pod nimi cienka niebieska mate z dziurkami thermo floor (chyba) powiem szczerze ze nie zauwazam roznicy temp pomiedzy pomieszczeniami z kafelkami a tymi z panelamipozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elżbietka1719504147 08.11.2008 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Witam!Prosze o poradę - czy na posadzke z ogrzewaniem podłogowym mozna kłaść zwykłe panele? czy super jakości deski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMNK80 08.11.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Witam! Gdy rok temu wykańczaliśmy dom wykonawcy odradzali nam kładzenie jakiegokolwiek drewna na posadzkę z ogrzewaniem podłogowym ze względu na małą (niewydajną ) pracę podłogówki. Doradzali nam położenie płytek (terakoty). My jednak uparcie staliśmy za panelami. I tak też się stało. Po roku użytkowania w/w schematu utwierdzam się w przekonaniu, że była to dobra decyzja. Podłogówka spełnia swoje zadanie znakomicie. Dodam jeszcze, że mamy panele za jakieś 70 zł/metr kw. Więc powiedzmy klasa średnia. Uparliśmy się dlatego iż rzecz miała się odnośnie salonu, a my jakoś nie wyobrażaliśmy sobie salonu w terakocie (tak jakoś "zimno i nieprzytulnie"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 08.11.2008 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Panele muszą być oznaczone przez producenta że nadają się do ogrzewania podłogowego, wówczas nie ma problemów. ... Dodam jeszcze, że mamy panele za jakieś 70 zł/metr kw. Więc powiedzmy klasa średnia... Cena paneli świadczy w zasadzie o ich klasie ścieralności, im droższe tym klasa AC wyższa. Nie mówi ona nic o możliwości położenia ich na ogrzewaniu podłogowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 09.01.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 jakiej marki polecacie klej pod panele drewniane na ogrzewaniu podłogowym?był gdzieś artykuł o tym ale nie mogęznaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 09.01.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Teraz producenci każą nie kleić paneli na podłogówce tylko układać pływająco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 09.01.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 baltic flor pisze,ze mozna kleic.chcę przykleić, bo ciszej i cieplej:) znalazłem taki klej: MAXIMUS PU 501 Dwuskładnikowy klej poliuretanowo-epoksydowy Do klejenia każdego rodzaju parkietu (mozaiki, klepki, lameli, parkietu przemysłowego, kostki brukowej, desek parkietowych, parkietów warstwowych i litych lakierowanych) na podłożach cementowych, anhydrycie, drewnie, płytkach ceramicznych, kamieniu naturalnym i płytach metalowych. Zaletami są: bardzo duża siła wiązania, długi czas otwarcia, najszerszy zakres stosowania. Maximus PU 501 spełnia wymagania normy DIN 281. Nadaje się na ogrzewanie podłogowe. Do gruntowania stosować Maximus GP. Opakowanie: 9 kg + 1 kg utwardzacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 31.01.2009 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Żeby nie było już wątpliwościMoja kilkutygodniowa walka z producentami paneli podłogowych zakończyła się uzyskaniem następujących informacji.- Uśredniona wartość przewodnictwa cieplnego paneli laminowanych w/g kryterium ISO 8302-1991wynosi R=0,057m2 K/W. Zgodne z normą EN 14041- Uśredniona wartość przewodnictwa cieplnego paneli 3 warstwowych grubości 14mm 0,116m2 K/W Dla podkładu należy założyć 0,05m2 K/W Wartość przewodnictwa cieplnego wykładziny podłogowej grubości 5mm ok 0,09m2 K/W Zamieszczam te informacje na pochybel tym co to twierdzą że panele są be na podłogówkę. Przypominam że wykładzina jest uważana za jeden z lepszych materiałów na ten typ ogrzewania ze względu na zapewnienie równomiernego rozkład temperatury powierzchni podłogi (brak stref ciepłe zimne jak przy płytkach) etc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 31.01.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 potwierdzam. mam włączone ogrzewanie w dwoch pokojach ,w sumie 25m2, w obu panele drewniane 15mm, przyklejone do podłogi. i te dwa pomieszczenia nagrzały całe piętro 90m2 do 20stc. temp wody 30st. mrozy około -10stc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 04.02.2009 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Mi się wydaję że nagrzeje zawsze, tylko za ile (kaski nie czasu) Sam też będę w dwóch pokojach kładł panele na grzaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eopas 17.02.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Czy pod panele można zastosować ogrzewanie podłogowe? Czy muszą to być jakieś panele o specjalnych parametrach- czy może coś z izolacją pod panelami kombinować? Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 17.02.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Każdy panel , pod niego najlepiej tektura falista ( maja np. w castoramie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eopas 17.02.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Czyli pianki nie stosujemy? Jedynym podkładem ma być tektura falista (w celu uniknięcia bezpośredniego kontaktu panela z betonową posadzką)? Mówią, że drewno jest dobrym izolatorem cieplnym. A jak jest z panelami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sąsiad 17.02.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 zwykłe panele są OK. MOżna je kłaść też na taką zieloną pianke z rolki - są oznaczenia na opakowaniu, że się nadaje. Zastanów sie tylko, czy nie lubiłbyś mieć gresu lub terakoty zamiast paneli - myślę, że to znacznie lepsze i trwalsze rozwiązanie. Poszukaj na forum - są wątki o panelaach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 18.02.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 eopas Tego jest multum na forum-poszukaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grizzli 18.02.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Panelom nic sie nie dzieje. Jednak same panele to najcześciej porażka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts