cieszynianka 13.04.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 No i koleżanka Cieszynianka odnalazała się w nowym forum i już sypie linkami - szacun... Odnalazła się, ale dowcipne, nic kurna znaleźć nie mogę , przez kilka dni nie dało się zalogować, już myślałam, że po mnie. A teraz te tematy jakoś tak porozrzucane, że nawet nie wiem gdzie zajrzeć Buuuuuuuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 13.04.2010 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 się nie martw, nie jesteś sama, niestety też mnie wkurza to rozdrobnienie forum (może jak ktoś szuka konkretnej info o konkretnym zagadnieniu to jest mu łatwiej, ale stałym czytelnikom już nie), na starym wymiana doświadczeń załatwiała wszystko a tu... miejmy nadzieję że jednak ludziki na nowej wymianie będą się udzielać zamiast na sztucznych podrozdziałach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xxsliwaxx 14.04.2010 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 a pytanie pozostało bez odp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 14.04.2010 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 a pytanie pozostało bez odp... Bardzo mi przykro, ale się nie znam na panelach, więc i doradzać nie będę. Mówisz, że w wątkach z linków nic na ten temat nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 11.05.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Ma ktoś może parkiet lity (nie warstwowy) na podłogówce? We wszystkich sklepach z podłogami mówią mi, że lity parkiet nie naddaje się na podłogówkę. Ostatnio to mi nawet powiedzieli, że już po pierwszym sezonie podłoga będzie do wymiany bo się pozsycha, popęka, .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 11.05.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Parkiet lity nadaje się na podłogówkę, przy czym trzeba wiedzieć jaki i jak to zrobić. Moja lakoniczna odpowiedż wynika ze złożoności zależności. Szczegóły ma mojej www w poradach. Jeśli będą konkretne zapytania, na pewno znajdę rzeczową odpowiedż. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 14.05.2010 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Ma ktoś może parkiet lity (nie warstwowy) na podłogówce? We wszystkich sklepach z podłogami mówią mi, że lity parkiet nie naddaje się na podłogówkę. Ostatnio to mi nawet powiedzieli, że już po pierwszym sezonie podłoga będzie do wymiany bo się pozsycha, popęka, .... Nie temperatura ale wilgotnosc jest istotna aby drewno zachowywało sie stabilnie. Ogrzewana podłoga powoduje (najczęściej), ze wilgotnosć powietrza nad parkietem osiaga wyjatkowo niski poziom. W takim środowisku również człowiek jest wysuszony. Utrzymanie odpowiedniej wilgotnosci dla zdrowia jest prorytetem w mieszkaniu. Jezeli ktos tego nie rozumie to doradza właśnie tak jak sklepikarze. Panele równiez schną przy niskiej wilgotności, także deski trójwarstwowe. Zamki trzymają ale wierzchnia warstwa drewna szlchetnego pęka, odkleja się lub tylko kurczy. Do tego zagadnienia potrzebny jest ktoś, kto potrafi zminimalizować skutki ogrzewania podłogowego. Utrzymywanie wilgotnosci w zakresie minimum 40% na poziomie podłogi daje gwarancję na dobrą jakość takiej podłogi. Oczywiście również wilgotność drewna. W tym przypadku lekko zaniżona czyli 6-8%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 14.05.2010 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Ma ktoś może parkiet lity (nie warstwowy) na podłogówce? We wszystkich sklepach z podłogami mówią mi, że lity parkiet nie naddaje się na podłogówkę. Ostatnio to mi nawet powiedzieli, że już po pierwszym sezonie podłoga będzie do wymiany bo się pozsycha, popęka, .... na stronie http://www.parpo.pl jest coś co Cię zainteresuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madia 15.08.2010 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Witam Trochę się pogubiłam, czy wystarczy, że pod panele na ogrzewaniu podłogowym wodnym zastosuje podkład tekturowy? Czy jeszcze powinna być jakaś folia ? Pytam, bo nie wiem co muszę kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madia 15.08.2010 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 już znalazłam odpowiedź odsyłam tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?t=142495 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izusiam 11.02.2011 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Witam. Czy ktoś ma założone panele w salonie a pod nimi ogrzewanie podłogowe?? Jak się spisuje takie rozwiązanie?? Proszę o wszelkie porady. Stoję przed dylematem kafle czy panel................ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 16.02.2011 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Będę wdzięczna za informacje od osób, które mają w domu ogrzewanie podłogowe i panele. nurtują mnie dwie kwestie:- jakiej firmy panele wybrać, żeby nie było problemu ( w ostatnim muratorze była informacja o panelach i kilka firm podanych i był punkt podłogówka tak/nie. niektóre miały, że ok, a inne, że nie. Wychodzi więc na to, że ma to znaczenie i nie można wybrać bez zwracania na to uwagi). Poczytałam trochę, ale najciekawsze są opinie użytkowników- czy pod panele dawaliście gąbkę? jakiej grubości? czy to ma w ogóle jakiś wpływ na wydajność ogrzewania? Ja byłam przeciwnikiem podłogówki i mocno się przed nią broniłam. nie chce mieć glazury w salonie i korytarzu, bo mi się nie podoba. Tak naprawdę na ogrzewanie podłogowe zdecydowałam się tylko dlatego, że nie mam gdzie wcisnąć kaloryferów, żeby było ładnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 16.02.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Ja dałem zwykle/tanie panele, pod nimi tektura. Wyluzuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 17.02.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 ok. Wyjaśnij pojecie tanie. Dla każdego oznacza coś innego... 30 zł/m2? 50 zł/m2? I napisz cos o tym jak długo je użytkujesz i czy coś się z nimi dzieje? Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 17.02.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Za moje panele placiłem o ile dobrze pamiętam 28 zł/m - podobał mi się kolor i to był wyznacznik. Gdyby kosztowały 20 albo 35 zł/m też bym wziął. Dom użytkuję drugą zimę, rodzice kupili jeszcze tańsze i mają ich jeszcze więcej - cały salon i jadalnia (40 m2 w jednej powierzchni). Swoją drogą na opakowaniu była informacja że nadają się na podłogówkę - producent Kronopol - ale jak już pisałem nie to bylo naszym kryterium.Nic się z nimi nie dzieje, tzn. zużywają się.... przesuwanie mebli, upadek kryształu pozostawia ślad, ale na jakim panelu nie pozostawia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 17.02.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 oto mi chodziło. A jak pytałam czy coś się dzieje to chodziło mi bardziej o deformacje, odkształcenia czy rozwarstwienia. Ale jeżeli jest ok, to mnie pocieszyłeś. Na dole chce mieć panele w salonie i holu, czyli jakieś 45 m2. I bardzo bym nie chciała musiec kupić takich po 100 zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morafa 17.02.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Ja kupowałem panele za 30 zł i po 2 latach pracy z podłogówką wyglądają identycznie jak te które na w pomieszczeniach ogrzewanych zwykłym grzejnikiem. Żadnych śladów deformacji czy innych uszkodzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzsto1 17.02.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 a mam takie pytanie jak działa te ogrzewanie podłogowe, czy trzeba nastawić wyższą temp. ponieważ wiadomo, że najlepiej oddają ciepło kamień, ceramika itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 17.02.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Pod panelami mam ten sam rozstaw rur i są zasilane taką samą temperaturą jak pod płytkami. W obliczeniach wychodziło że pod panelami powinienem dać rury 3 cm gęściej niż pod płytkami - tzn. co 30 cm.... Ostatecznie dałem co 25 oraz co 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzsto1 18.02.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 nie wiem troche nie mam zaufania do paneli nie chcę mi się do końca wierzyć że nie ma żadnych przerw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts