pionan 10.01.2013 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Witam Kłade panele na ogrzewanie podłogowe pod nimi tektura 2mm. Wiem ze producenci paneli rzadaja jeszcze pod tektura folie paraizolacyjna . jesli jej nie bedzie nie uwzglednia gwarancji. Czy folia jest zbedna tzn zatrzymuje ciepło? Dawać ja czy nie? Co uwazacie. ja nie dawałem. Ale nie dawałem również tektury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekoheat 10.01.2013 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 z tymi kosztami nie przesadzałbym, ze sprzedaje podłogówkę to wiemy, ale obiektywizmu trochę by nie zaszkodziło, bo zakładam, że z takich narzędzi jak audytor OZC korzysta i zdaje sobie sprawę, że żeby ogrzać dany budynek o danych parametrach potrzebujemy danej ilości energii? ni tak bardzo zależnie od tego czym ją w tym domu umieścimy? i nie napisał ze grzejniki tak szybko jak stygną tak sie nagrzewają a podłogówka tak długo jak oddaje ciepło bez zasilania jej tym "piecem" (czyż nie kotłem?) tak długo trzeba potem ten akumulator ładować? i ze optymalnie to jest utrzymywać w miarę stałe, kontrolowanie regulowane parametry pracy podłogówki a nie cyklicznie ją rozgrzewać i wychładzać? Jeśli chodzi o koszty eksploatacji sprawdziliśmy doświadczalnie, oszczędności wynikają między innymi z innej charakterystyki cieplnej tych systemów - można dostarczyć mniej energii do pomieszczenia przy użyciu podłogówki, zachowując komfort cieplny (inaczej odczuwa się 22oC w wypadku kaloryferów niż w wypadku OP) = oszczędności w porównaniu do kaloryferów, po drugie czynnik grzewczy dla podłogówki ma znacznie niższą temperaturę = mniejsze straty w transporcie energii do pomieszczeń i w większości wypadków również przy źródle ciepła, no i finalnie z użyciem dobrego sterowania poszczególnymi pomieszczeniami można sobie fajnie zoptymalizować transport energii, biorąc pod uwagę bezwładność podłogówki wykorzystując np. taryfy dzienną i nocną jeśli chodzi o elektrykę (jeśli użytkownik dysponuje), odpowiednio nagrzewając poszczególne pomieszczenia przed korzystaniem z nich - zachęcam do przetestowania, jeżeli ktoś ma ochotę się pobawić, bo działa. Mam tu na myśli na przykład niezależne sterowanie np. salonem i sypialniami, no chyba, że ktoś lubi posiedzieć w dzień w sypialni. Dobowe wahania temperatury w pomieszczeniach są maksymalnie na poziomie 4oC, ale nie grzejemy wszystkiego na raz - na przykład domy inteligentne wykorzystują tego typu metodę, aby generować oszczędności. W wypadku standardowych kaloryferów można oczywiście codziennie zakręcać i odkręcać kurek , ale jeżeli urządzenie robi to za człowieka automatycznie i każdy dzień można sobie indywidualnie zaprogramować, to jest na prawdę przyjemne urozmaicenie, które dodatkowo generuje oszczędności i nie trzeba o tym pamiętać. Reasumując, mamy swoją filozofię, ale to nie oznacza, że inne są gorsze. Jedni wolą góry, inni morze . Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 11.01.2013 03:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 @EkoheatCzy mozesz mi powiedziec czy jest jakas instrukcja regulacji podlogowkiJestem totalnym laikiem w temacie a chcialbym ja wyregulowactzn. chcialbym osiagnac temp np 22*C w salonie a w sypialni 20*CRozumiem ze na rotametrach ale czy mozna zalozyc jakis przeplywczy moze poprostu metoda prob i bledow tzn. dzisiaj jeden obrot i czakamy co sie stanie jesli mozna to prosze o wytlumaczenie tego jak krowie przy rowie:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekoheat 11.01.2013 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 @Ekoheat Czy mozesz mi powiedziec czy jest jakas instrukcja regulacji podlogowki Jestem totalnym laikiem w temacie a chcialbym ja wyregulowac tzn. chcialbym osiagnac temp np 22*C w salonie a w sypialni 20*C Rozumiem ze na rotametrach ale czy mozna zalozyc jakis przeplyw czy moze poprostu metoda prob i bledow tzn. dzisiaj jeden obrot i czakamy co sie stanie jesli mozna to prosze o wytlumaczenie tego jak krowie przy rowie:-) Witam. Nie mam dziś po długim tygodniu weny do opisów, wyślę Ci nr tel na priv. Zadzwoń jutro to omówimy temat . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki007 15.01.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 ja dalem pod panele w jednym pomieszczeniu pianke "przezroczysta" z dziurkami - dedykowana do ogrzewania podlogowegow drugim pomieszczeniu zielona z dziurkami taka lamiliwa - dydykowana do ogrzewania podlogowego.wnioski:przy -4 wpuszczam 32 stopnie jednak tak gdzie mam plytki, te obiegi mam prawie zamkniete - minimalny przeplyw 0,5 lrozkrecone na maksa przeplywy gdzie sa panele okolo 2 lpomiedzy mata przezroczysta a zielona 1 C roznicy tyle w temacie paneli i podkladow, moze komus sie przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki007 15.01.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 zapomnialem dopisac , gdyz bez tego wypowiedz traci sens we wszystkich pokojach temp taka sama z wyjatkiem tego gdzie jest podklad zielony, tam jest nizsza o 1 Cpompa CO na 1 biegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matita 19.01.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 21.01.2013 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Dobowe wahania temperatury w pomieszczeniach są maksymalnie na poziomie 4oC Maksymalne dobowe? Chyba na syberii, w nowoczesnym domu, a nawet domu spełniającym WT2008 nie ma mowy o takim spadku temperatury. Ja odradzam zaawansowane sterowania poszczególnych pomieszczeń (sterownik, czujniki w każdym pomieszczeniu, siłowniki, kable lub antenki), gdyż wiąże się to ze znacznymi kosztami, które nie zwrócą się w 20 lat. Ponadto podłogówka jest samosterowna - sama dopasuje moc grzewczą do zmian temperatury powietrza bez stosowania żadnego czujnika i siłownika. Czary? Nie fizyka. W wypadku standardowych kaloryferów można oczywiście codziennie zakręcać i odkręcać kurek albo kupić programowalną głowicę za 100 zł http://allegro.pl/listing.php/search?string=g%C5%82owica+termostatyczna+elektroniczna&category=0&sg=0 dziś w dobie techniki zautomatyzować można i kaloryfer Odnośnie połączenia podłogówki z kotłem na paliwo stałe - ten "problem" rozwiązałem w bardzo prosty sposób - należy zastosować akumulator cieplny w postaci zasobnika wody (koszt bańki około 600 zł i naprawdę nie potrzeba wydawać więcej) i działa to u mnie w domu znakomicie. Absolutnie nie polecam rozwiązania jakie przedstawia firma Ekoheat -tj nagrzewania posadzek i korzystania z ich akumulacyjności. Takie rozwiązanie prowadzi do dyskomfortu gdyż po przegrzanej posadzce raz nieprzyjemnie się chodzi, dwa nogi puchną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 21.01.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 (edytowane) zapomnialem dopisac , gdyz bez tego wypowiedz traci sens we wszystkich pokojach temp taka sama z wyjatkiem tego gdzie jest podklad zielony, tam jest nizsza o 1 C pompa CO na 1 biegu pierwsze pytanie - czy zapotrzebowanie na ciepło tych pomieszczeń jest takie samo? drugie pytanie - czy długości rurek w tych pomieszczeniach są takie same? Niestety nie masz wyregulowanej instalacji, NIE MOŻNA ODKRĘCIĆ na maksa wszystkich przepływów. To jest błąd. Tylko jedna pętla na rozdzielaczu może (i powinna) być rozkręcona. Która - wynika z obliczeń hydraulicznych - ta z największym oporem przepływu. To do niej dopasowujesz resztę instalacji. To że akurat z zieloną pianką wyszło minus jeden stopień może wynikać z wielu czynników. OZC, złej regulacji, różnej długości pętli a nawet wychłodzenia czynnika po drodze do pomieszczenia z czego nie każdy zdaje sobie sprawę. Aby takie porównanie było właściwe, pomieszczenia musiałyby być identyczne o takim samym kształcie, zapotrzebowaniu na ciepło i w tej samej odległości od rozdzielacza. Edytowane 21 Stycznia 2013 przez Foczki ort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.01.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 (edytowane) Maksymalne dobowe? Chyba na syberii, . :lol2: dobry tekst z ta Syberią :lol2: Edytowane 21 Stycznia 2013 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 21.01.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 pierwsze pytanie - czy zapotrzebowanie na ciepło tych pomieszczeń jest takie samo? drugie pytanie - czy długości rurek w tych pomieszczeniach są takie same? Niestety nie masz wyregulowanej instalacji, NIE MOŻNA ODKRĘCIĆ na maksa wszystkich przepływów. To jest błąd. Tylko jedna pętla na rozdzielaczu może (i powinna) być rozkręcona. Która - wynika z obliczeń hydraulicznych - ta z największym oporem przepływu. To do niej dopasowujesz resztę instalacji. To że akurat z zieloną pianką wyszło minus jeden stopień może wynikać z wielu czynników. OZC, złej regulacji, różnej długości pętli a nawet wychłodzenia czynnika po drodze do pomieszczenia z czego nie każdy zdaje sobie sprawę. Aby takie porównanie było właściwe, pomieszczenia musiałyby być identyczne o takim samym kształcie, zapotrzebowaniu na ciepło i w tej samej odległości od rozdzielacza. do tego jeszcze podam argument ze przegrzewanie wylewek i okladzin posadzkowych nie sluzy ani stawom ani drewnu jest wrecz wykluczone.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 22.01.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 ghost34Oczywiście, drewno też ale drewno ma jeszcze zapas bezpieczeństwa parę stopni wyżej niż dyskomfort dla stóp i aż tak ekoheat chyba nie chciał przegrzać. Zrobienie z posadzki akumulatora jest możliwe tylko przez jej odpowiednią grubość i łącznie z drewnem, drewno mimo że jest izolatorem charakteryzuje się wysoką pojemnością cieplną (nawet do 2,3 J/g•K). Grube drewno jednak tylko dla wysoko energooszczędnych budynków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki007 24.01.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 pierwsze pytanie - czy zapotrzebowanie na ciepło tych pomieszczeń jest takie samo? drugie pytanie - czy długości rurek w tych pomieszczeniach są takie same? Niestety nie masz wyregulowanej instalacji, NIE MOŻNA ODKRĘCIĆ na maksa wszystkich przepływów. To jest błąd. Tylko jedna pętla na rozdzielaczu może (i powinna) być rozkręcona. Która - wynika z obliczeń hydraulicznych - ta z największym oporem przepływu. To do niej dopasowujesz resztę instalacji. To że akurat z zieloną pianką wyszło minus jeden stopień może wynikać z wielu czynników. OZC, złej regulacji, różnej długości pętli a nawet wychłodzenia czynnika po drodze do pomieszczenia z czego nie każdy zdaje sobie sprawę. Aby takie porównanie było właściwe, pomieszczenia musiałyby być identyczne o takim samym kształcie, zapotrzebowaniu na ciepło i w tej samej odległości od rozdzielacza. pomieszczenia sa porownywalne wielkosciowo, z zielona pianka wieksze o 2 m2 , w takiej samej odleglosci od rozdzielacza. Czyli warunki porownywalne. To w takim razie jak wyregulowac podlogowke.?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 25.01.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Nie tylko wielkość pomieszczenia jest brana do zapotrzebowania, ale także ilość i wielkość okien, sąsiadujące pomieszczenia (np. 24° Łazienka lub -20° brak pomieszczenia) i wiele innych drobniejszych czynników. Regulacji dokonuje się na podstawie obliczeń, oczywiście nie jest to proste dlatego są programy komputerowe wspomagające obliczenia. W wyniku obliczeń powinieneś uzyskać nastawy na rozdzielaczu. Jak nie chcesz się bawić w obliczenia to metodą prób i błędów, przykręć wszystkie pętle o pół obrotu prócz tej gdzie masz za zimno, poczekaj dwa dni, przykręć następne pół obrotu. Jak wychłodzi się jakieś pomieszczenie to wiadomo że musisz tam pętlę odkręcić. Jeden stopień to nie tragedia, widziałem gorsze tragedie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 28.01.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 pytanie do znających temat czy kładzie się folie pod paneleprzy ogrzewaniu podłogowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 28.01.2013 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 pytanie do znających temat czy kładzie się folie pod panele przy ogrzewaniu podłogowym? Tak. Praktycznie wszystkie teraz sprzedawane panele moga byc stosowane na ogrzewanie podłogowe i praktycznie wszystkie instrukcje układania paneli wymagaja zastosowania foli, często warunkiem uwzględnienia ewentualnej reklamacji jest zastosowanie sie do wszystkich punktów instrukcji montażu. Sprawdź warunki gwarancji wybranych przez siebie paneli. Warto sprawdzić czy posadzka ma odpowiednią wilgotność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 28.01.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 tylko mocno kombinuj aby tego nie zaizolowac jakas folia budowlana czy czyms w tym stylu...potem ludzie mocno narzekaja na panele ze nie grzeją.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 28.01.2013 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Tak. Praktycznie wszystkie teraz sprzedawane panele moga byc stosowane na ogrzewanie podłogowe i praktycznie wszystkie instrukcje układania paneli wymagaja zastosowania foli, często warunkiem uwzględnienia ewentualnej reklamacji jest zastosowanie sie do wszystkich punktów instrukcji montażu. Sprawdź warunki gwarancji wybranych przez siebie paneli. Warto sprawdzić czy posadzka ma odpowiednią wilgotność. właśnie w instrukcji jest zapisane aby położyć folię Przy monta'u paneli na posadzke z ogrzewaniem podłogowym obowiazkowa jest folia PE o grubosci 0,2 mm układana na zakładke (10 cm). Folia PE jest obowiazkowa niezale'nie od izolacji zastosowanej w posadzce. tylko mocno kombinuj aby tego nie zaizolowac jakas folia budowlana czy czyms w tym stylu...potem ludzie mocno narzekaja na panele ze nie grzeją.. no właśnie tego boję się najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 29.01.2013 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 właśnie w instrukcji jest zapisane aby położyć folię Przy monta'u paneli na posadzke z ogrzewaniem podłogowym obowiazkowa jest folia PE o grubosci 0,2 mm układana na zakładke (10 cm). Folia PE jest obowiazkowa niezale'nie od izolacji zastosowanej w posadzce. Cytat Napisał ghost34 Zobacz post tylko mocno kombinuj aby tego nie zaizolowac jakas folia budowlana czy czyms w tym stylu...potem ludzie mocno narzekaja na panele ze nie grzeją.. no właśnie tego boję się najbardziej Że niby folia budowlana nie będzie dobra? Ja mam żółtą folie paroizolacyjną / to taka odmiana foli budowlanej/ i całkiem dobrze mi podłoga grzeje tzn. w domu jest cieplo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 29.01.2013 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Że niby folia budowlana nie będzie dobra? Ja mam żółtą folie paroizolacyjną / to taka odmiana foli budowlanej/ i całkiem dobrze mi podłoga grzeje tzn. w domu jest cieplo. Ja tego nie napisalem narazie zbieram informacje co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts