Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe, podłogówka a panele

go

Recommended Posts

• Odpowiedzi 703
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to i ja zapytam

a jaki podkład pod panele na ogrzewanie podłogowe elektryczne?? a dokładnie kable grzejne zatopione w 6 cm wylewce?

jaki podkład? jakie panele?

pomóżcie

Najpierw poszukaj producenta paneli, ktory ma w swojej ofercie panele podlogowe dedykowane do elektrycznego ogrzewania podlogowego.

Mysle ze wlasnie on bedzie mogl zaproponowac cos konkretnego.

My mamy panele BalticFloor, przeznaczone do podlogowki ale wodnej.

Pierwszym ich pytaniem bylo to czy podlogowka bedzie wodna, czy elektryczna, roznica wiec jakas musi byc.

Najpierw poszukaj producenta paneli, ktory ma w swojej ofercie panele podlogowe dedykowane do elektrycznego ogrzewania podlogowego

nam sprzedawca w jednej z sieci marketów powiedział, że nie ma czegoś takiego jak panele na ogrzewanie podłogowe, ponieważ wszystkie się nadają. Niczym się między sobą nie różnią. Różnica tylko w tym, że jeden producent da taką informację na towarze, drugi nie da.

Ale dla własnego bezpieczeństwa kupiłam panele z informacją, bo gdybyś cos się potem działo to mam zabezpieczenie, że w końcu panele były przystosowane na podłogówkę . :D

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
My mamy podklad niebieski firmy Arbiton. Specjalnie pod panele na ogrzewanie podlogowe. Panele tez specjalne na podlogowke. Po pierwszej zimie wszystko ok, nic sie nie dzieje (ale woda w podlodze dosc chlodna, 28 stopni bo pompa ciepla, co zreszta dobrze panelom robi).

Pozdrawiam

Gdybyście mieli robić jeszcze raz - to byłoby tak samo, czy są jakieś wady tego podkładu. Masz we wszystkich pomieszczeniach z podłogówką czy gdzieś jest coś innego? Pozdr.

• 2 weeks później...

Ja mam na ogrzewaniu podłogowym (wodnym) panele (kladzione bezklejowo), baltic wood i gres i wszystko działa. U nas pierwszy sezon, ale dom kupilismy gotowy i panele na podłogówce były od 2005r - też wszystko działało.

Dodam, ze nie ma zadnych dodatkowych grzejników.

Acha, pod panelemi w jednym pomieszczeniu jest gres, pod deską - też gres. No i tam gdzie gres też pod spodem gres.

W przypadku podłogówki należy uwzględnić przed montażem rodzaj okładziny podłogowej w celu wyliczenia zapotrzebowania na ciepło.Poprawne wyliczenie tych parametrów przed montażem ogrzewania będzie skutkowało komfortowym użykowaniem w przyszłości.Jeśli podłogówka ma działać bez zarzutu polecam wykonanie instalacji z zaworami termoelektrycznymi i termostatami pokojowymi.W razie pytań proszę o kontakt na PW

Pozdrawiam Pablo