ewamin 03.02.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Ja też mam jest super i zero grzejników w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolasia 11.02.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Potwierdzam, też tak mamy w dwóch pokojach i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 11.02.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Mamy podłogówkę w całym mieszkaniu i w całym mieszkaniu, prócz łazienki, panele. Wszystko działa, podłoga ciepła, zero grzejników. Na takiej podłodze mieszkamy już ponad 3,5 roku, a samo rozwiązanie ma o wiele więcej lat. Nic się nie dzieje z panelami. Jak najbardziej polecam. Nie ma żadnych przeciwskazań przeciw panelom na podłogówce i nie wiem jakie i dlaczego masz obway. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rick207 12.02.2010 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 ...Jeśli podłogówka ma działać bez zarzutu polecam wykonanie instalacji z zaworami termoelektrycznymi i termostatami pokojowymi.W razie pytań proszę o kontakt na PW Pozdrawiam Pablo Czy duża bezwładność podłogówki nie wyklucza szybkiego sterowania, jakim są głowice termostatyczne? Pozdrawiam. Rick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdallena99 12.02.2010 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 My zrezygnowaliśmy z deski barlineckiej na rzecz paneli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 13.03.2010 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Moi drodzy czy cos się pomieniało przez te lata w zakresie podkłaów pod panel na pdołogi grzane. Z tego co mi mówiono to karton ewentualnie taka mata z otworkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 13.03.2010 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Po 2 latach używania nadal jestem zadowolony. Panele + zwykła tektura z rolki (nie falista). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 13.03.2010 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Żeby nie było już wątpliwości Moja kilkutygodniowa walka z producentami paneli podłogowych zakończyła się uzyskaniem następujących informacji. - Uśredniona wartość przewodnictwa cieplnego paneli laminowanych w/g kryterium ISO 8302-1991wynosi R=0,057m2 K/W. Zgodne z normą EN 14041 - Uśredniona wartość przewodnictwa cieplnego paneli 3 warstwowych grubości 14mm 0,116m2 K/W Dla podkładu należy założyć 0,05m2 K/W Wartość przewodnictwa cieplnego wykładziny podłogowej grubości 5mm ok 0,09m2 K/W z tego wynika ,ze panel trójwarstwowy grubosci 14 mm jest 2 x lepszym przewodnikiem ciepła niż panel laminowany ( przypuszczam ,ze 8 mm) -czy ja to dobrze czytam?- pomóżcie biednej niewieście - boć fizyka już dawno temu była Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 13.03.2010 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 hm chyba lepszym izolatorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 13.03.2010 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Cytat z Wikipedii:"Przewodność cieplna, inaczej współczynnik przewodnictwa ciepła, (k lub λ), określa zdolność substancji do przewodzenia ciepła. W tych samych warunkach więcej ciepła przepłynie przez substancję o większym współczynniku przewodności cieplnej."czyli skoro panele 3 warstwowe maja k=0,116 to zdecydowanie lepiej przewodzą ciepło niż panele laminowane o k=0,057.Tylko,ze wtedy zaskakującym jest fakt -że podkład ma k=0,05 ????- to chyba nie jest wartość wyliczona przez producenta tylko "założona" przez pblochu - niekoniecznie poprawnie ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 13.03.2010 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 bo mowa jest nie o k tylko o R, czyli o oporze ciepła laminowane mają mniejszy opór czyli lepiej przewodzą ciepło, takie pomieszanie pojęć chyba nastąpiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 13.03.2010 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 też tak myślę, ale wrcajmy do tematu jak to z tymi podkładami jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 13.03.2010 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 oki- sprawdziłam po jednostkach - macie racyją - tu chodzi o opór cieplny.CZyli - tak jak chciałam - kładę panele .Teraz tylko ten podkład - mam ten sam problem. Mnie w sklepie zaproponowano taki papierowy z dziurkami- nie znam nazwy.Boje się jednak co się stanie jak ten papier zostanie kiedyś zalany wodą - a o to przecież nietrudno jak ma się małe dzieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 13.03.2010 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 oki- sprawdziłam po jednostkach - macie racyją - tu chodzi o opór cieplny.CZyli - tak jak chciałam - kładę panele .Teraz tylko ten podkład - mam ten sam problem. Mnie w sklepie zaproponowano taki papierowy z dziurkami- nie znam nazwy.Boje się jednak co się stanie jak ten papier zostanie kiedyś zalany wodą - a o to przecież nietrudno jak ma się małe dzieci Jak zalejesz wodą panele tak, że poleci przez nie do podkładu to panele też będą do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 13.03.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 oki- sprawdziłam po jednostkach - macie racyją - tu chodzi o opór cieplny.CZyli - tak jak chciałam - kładę panele .Teraz tylko ten podkład - mam ten sam problem. Mnie w sklepie zaproponowano taki papierowy z dziurkami- nie znam nazwy.Boje się jednak co się stanie jak ten papier zostanie kiedyś zalany wodą - a o to przecież nietrudno jak ma się małe dzieci Jak zalejesz wodą panele tak, że poleci przez nie do podkładu to panele też będą do wymiany Zapytam: ile litrów płynu wylewasz miesiecznie/rocznie na podłogi z paneli ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 13.03.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 oki- sprawdziłam po jednostkach - macie racyją - tu chodzi o opór cieplny.CZyli - tak jak chciałam - kładę panele .Teraz tylko ten podkład - mam ten sam problem. Mnie w sklepie zaproponowano taki papierowy z dziurkami- nie znam nazwy.Boje się jednak co się stanie jak ten papier zostanie kiedyś zalany wodą - a o to przecież nietrudno jak ma się małe dzieci Jak zalejesz wodą panele tak, że poleci przez nie do podkładu to panele też będą do wymiany Zapytam: ile litrów płynu wylewasz miesiecznie/rocznie na podłogi z paneli ???? Ja jak mi się piwo nie wyleje w drodze na taras to ani mililitra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 13.03.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Jesteście złośliwi a ja mam na prawdę problem. Mój synio -zresztą już 15-latek - notorycznie zalewa podłogę podlewając swoje ulubione kwiatki - a ma ich uwierzcie mnóstwo. Do tego ma 2 akwaria - gdzie wodę czasami zmienia - i wtedy tez rożnie bywa. Oprócz tego wielokrotnie zdarzyło mi się osobiście wylać wodę , herbatę - tudzież inne napoje ; nie mówiąc o np. wodzie po farbkach - młodszej córci. Do tego pies- z tym tez różnie bywa. Wiem -mam całą menażerię - i dobrze mi z tym - gorzej panelom . I nie mówcie - ze u was tak sterylnie- bo jeśli to prawda - to pewnie tam wcale nie mieszkacie . Ale temat nie o tym - piszcie co pod panele - zwłaszcza,ze planuję panele również w kuchni - a tam to dopiero mokro potrafi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 13.03.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Jak zalejesz wodą panele tak, że poleci przez nie do podkładu to panele też będą do wymiany Widzisz - jakoś przy tych wszystkich "wylewaniach"- moje panele za 20 złotych od 13 lat maja się dobrze.Tylko ,że pod spodem jest taka gąbka czy też pianka - w każdym razie coś sztucznego - i nie pleśniejącego. W tym domu byłoby tak samo -tylko ,ze wszędzie mam ogrzewanie podłogowe więc szukam czegoś o najmniejszym oporze cieplnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 13.03.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Jak zalejesz wodą panele tak, że poleci przez nie do podkładu to panele też będą do wymiany Widzisz - jakoś przy tych wszystkich "wylewaniach"- moje panele za 20 złotych od 13 lat maja się dobrze.Tylko ,że pod spodem jest taka gąbka czy też pianka - w każdym razie coś sztucznego - i nie pleśniejącego. W tym domu byłoby tak samo -tylko ,ze wszędzie mam ogrzewanie podłogowe więc szukam czegoś o najmniejszym oporze cieplnym Ale ja piszę serio, co więcej mam za sobą doświadczenie pęknięcia rury nad panelami. Uwierz porządne panele są na tyle szczelnie, że nie przepuszczą litra wody ot tak. Jednak jeśli woda będzie stała to spęcznieją bez względu na to co jest pod nimi. Dlatego nie obawiałbym się o karton pod panelami, jak tam się dostanie woda to i tak panele ucierpią. Tak jak pisałem wyżej, na podłogówce mam karton + panele. Tam gdzie nie ma podłogówki jest pianka + panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 13.03.2010 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Mam pytanie troszkę z innej beczki -ale może pomożecie.Otóż nie potrafię poradzić z sobie z forumowa wyszukiwarką.Od dłuższego czasu próbuje znaleźć na forum tematy dotyczące ogrzewania podłogowego i paneli. Niestety wyszukiwarka nic nie znajduje. A wpisuję tak:panele ogrzewanie podłogowe lub ogrzewanie podłogowe panele lub "ogrzewanie podłogowe" and panele co robię źle ,ze ona tego tematu też nie znalazła?Zaznaczam przy tym opcje -znajdź wszystkie słowa ( jeśli tego nie zrobię - to tematów jest kilkadziesiąt stron - tylko,ze zupełnie nie pasują do tego co szukam )Będę wdzięczna za pomoc.Może podeślecie jakieś linki w tym temacie?- bo ja nie znalazłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts