Gość 17.06.2003 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 Czy macie może panele na ogrzewaniu podłogowym, jak się to sprawdza.Czy panele się nie odkształcają, czy jest ciepło?Będę wdzięczny za wszystkie za i przeciw.Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 17.06.2003 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 U mojego kolegi są położone panele na ogrzewaniu podłogowym. Generalnie jest dobrze. Najbardziej jednak widać niewielkie szparki do 2 mm pomiędzy panelami gdy zaczyna się sezon grzewczy. Po jakimś tygodniu wszystko wraca do normy.Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.06.2003 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Co kolega położył pod padele, zwykłą piankę, czy coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klon 18.06.2003 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 A gdzie jest sens ogrzewania podłogowego pod panelami. Przecież panele tworzą warstwę izolacyjną. Wydajność tego ogrzewania drastycznie spada. Poza tym faktycznie panel to nic innego jak sprasowane wióry, więc tak na prawdę drewno, a ono nie ludzi zmiennych warunków! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klon 18.06.2003 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Przepraszam, oczywiście nie "ludzi" tylko "lubi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 18.06.2003 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Na ogrzewanie podłogowe kładzie się panele przystosowane do ogrzewania podłowego. Kupując panele od razu dostaniesz odpowoednie materiały które kładziesz pod panele. Oczywiście cena takiego panela jest tochę wyższa (o ile niewiem), ale to działa i efekt jest dobry.Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vacus 18.06.2003 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Nie do końca zgodzę się z Klonem Sprawdziłem i jest dopuszczalne kładzenie paneli na ogrzewanie podłogowe. Panele posiadają oznakowanie, że są przystosowane do podłogówki. Ważna jest technika kładzenia odradzam kładzenie na klej. Lepiej układać panele które łączy się na tzw. gumki (od ciepła klej rozsycha się choć ponoć jest też specjalny klej). Wszystko a zwłaszcza drewno jest dobrym izolatorem, ale panel przystosowany do podłogówki nie izoluje tak dobrze. Najlepiej sprawdzić to u wybranego producenta paneli.Co do izolacjności poszczególnych materiałów to widziałem informacje na Forum - niestety nie pamiętam jaki był temat. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.06.2003 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Ja też będę kładł panele na podłogówkę. Nie położe przecież wszędzie kafli. Oczywiście muszą to być panele do takiego ogrzewania. Pytanie co to za gumki o których mowa wyżej. Czy to jest rodzaj zatrzasku.Waldek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vacus 18.06.2003 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, ale w nr 5 w Muratorze był artykuł o sposobie kładzenia paneli (str. 113). Te "gumki" to rodzaj łączenia między panelami. Jest jeszcze trzeci sposób na zatrzaski też nadaje się do podłogówki. W dalszych strzegółach niestety odpadam - moja wiedza jest jedynie poglądowa. Vacus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 18.06.2003 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 ktoś na jakimś forum napisał kiedyś, żeby pod panele na podłogóce dać zamiast gąbki fizelinę. Zastanawiam się czy gumki to dobre rozwiązanie, czy guma nie będzie wysychać i się kruszyć, no ale w sumie podłogówka nie grzeje wcale mocniej niż słońce w lecie... więc z gumkami powinno być okej. Czy chodzi o te gumki "ozdobne", które widać? Czy są jeszcze jakieś inne gumki, które nie wyzierają spomiędzy paneli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 18.06.2003 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Latem w mieszkaniu jst znacznie cieplej niz zimą, przy najlepszym nawet ogrzewaniu. Ale fizelina zamiast warstwy gąbki wyrównującej niedokładności to chyba niemożliwe(?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareko 19.06.2003 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2003 a jesli juz podlogowka to jaka macie ? elektryczna czy wodna ? i czy prawda jest ze gruba warstwa betonu w zimie zachowuje sie jak akumulator ciepla, ze wystarczy grzacz np. tylko taryfa nocna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareko 19.06.2003 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2003 Czytalem, ze na podlogowke trzeba specjalne panele. Czy ktos wie jakie? I ile kosztuja orientacyjnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 20.06.2003 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2003 Nie wiem ile kosztują, ale mają taki specjalny znaczek - falującą strzałkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.07.2003 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2003 Mam wykonane ogrzewanie podłogowe w całym budynku. Wiadomo, że teraz podłogę mogę wykończyć tylko niektórymi materiałami, między innymi będą to panele, które są dopuszczone przez producenta do ogrzewania podłogowego. Pod panele powinienem dać piankę, ale czy to nie jest izolator dla ciepła? A więc pytanie takie, czy dawać piankę , czy też nie, a jeśli nie to co?Dzięki za zainteresowanie. Waldek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareko 19.07.2003 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2003 Stoje przed identycznym wyborem. Ale ja nie mam watpliwosci ze pianke dac trzeba. Ona nie jest az tak gruba zeby izolowala cieplo. Ja sie zastanawiam czy dawac folie ? I jesli tak to jaka ? BTW : mam ogrzewanie elektryczne i na panelach Classena wyczytalem ze podlogowka wodna moze byc ale elektryczna juz nie - a co to za roznice ? Przeciez i to i tamto dziala tak samo czyli rozgrzewa beton, w ktorym jest zalane. Co o tym sadzicie ? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karo03 20.07.2003 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2003 No właśnie, planowałem ogrzewanie podłogowe i w części na nim położyć deskę barlinecką . Czy ma to sens ? Przeraża mnie podłoga ceramiczna na całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.07.2003 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2003 1.elektryczne grzeje tak czy owak, pod meblami i na środku pokoju zawsze wydzielana jest zbliżona ilość energii. ze względu na brak przepływu powietrza lokalnie ( pod meblami ) może dochodzić do wyższych temperatur. Stąd najlepiej ustawienie mebli, wanien, prysznicy najlepiej planować na etapie układania podłogowki.W przypadku wodnej podłogówki, jeśli woda nie będzie mogła oddać ciepła popłynie dalej i odda je w innym miejscu, a jeśli nie odda nigdzie to sterownik wyłączy piec w chwili gdy nadal ciepły strumień wody dotrze do czujnika.To tak obrazowo i w dużym uproszczeniu. 2.faktycznie deska barlinecka nie bardzo nadaje się do ogrzewania podłogowego, ale można położyć jej panelową imitację ( nie myślę tu o panelach za 19,90 zł brutto ). To jednak kwestia gustu.Chodzi tu o opór, który począwszy od podłogówki ( przewody ) poprzez beton, piankę bądź inny wyrównywacz + panale lub podłogę, nie może przekroczyć określonej wartości. nie pamiętam teraz jakiej, ale jeśli Ci zależy mogę to sprawdzić.Jeśli bardzo chcesz te deski to można, ale trzeba to uwzględnić w projekcie. Należy zwiększyć temp. wody w podłogówce i zmniejszyć odległosci pomiędzy rurkami. Za to w innych pomieszczeniach np. z płytkami odległości będą większe.Możę dojść do tego, że ;a) podłoga bedzie mocno pracowała,b) płytki np. w łazience będą w jednym miescu ciepłe w innym chłodniejsze.c) układ będzie trudny do wyregulowania. POLECAM w tym przypadku konsulatację z dobrym fachowcem. CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.09.2003 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 Zwracam się z prośbą do szanownych forumowiczów. Proszę powiedzcie mi ja położyć panale na podłodze z ogrzewaniem podłogowym? Normalnie kładzie się folię i na to piankę. Ale czy to nie będzie barierą dla ciepła? Czy są może jakieś specjalne pianki i folie na podłogówkę. Czy może zrezygnować z folii, ale czy to nie spowoduje zawilgocenia paneli? Waldek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.09.2003 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 Na pewno wiecie. Pomocy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts