edde 09.01.2012 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 hmm, wydaje się, ze normalnie jak to na panelach, innego podkładu nie mam to nie porównam, u rodziców w domu na jakimś podkładzie piankowym wydaje sie, ze jest podobnie, gdy coś upadnie to nie jest to "głuchy" odgłos jakiejsc pustki pod panelem a raczej odgłos samego uderzenia twardego przedmiotu w twarda laminowaną powierzchnię, nazwałbym to odgłosem powierzchniowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinn 09.01.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Witam Was, mam dokladnie takie panele na podlogowce. Nie wiem czy od tego samego sprzedawcy, kupowalam na allegro w ub. roku. Na pewno sa bez warstwy wyciszenia, maja 8 mm. Mam z firmy kronotex, dopytaj sprzedawce czy to te same (nie chce mi sie czytac calego opisu aukcji). Moje kronotex sa przeznaczone na ogrzewanie podlogowe, dlatego je kupilam. Balabym sie dac zwykle, a po roku wyrzucac... pod spodem jest nieieska gabka firmy arbiton, specjalna na podlogowke. U mnie wygladaja tak: http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rf/rg/hq0i/Kl1Ns6I2zgSpQQ85dB.jpg http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rf/rg/hq0i/ScEEUWRb5UqXfUomYX.jpg W razie pytan piszcie. Odświeżę nieco temat. Jak sie sprawują panele po nieco ponad 2 latach? Man na myśli pracę z ogrzewaniem podłogowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 11.01.2012 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 A folie paroizolacyjną dawaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wikula7 11.01.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Na podłogówkę obowiązkowa jest folia paroizolacyjna ( ew. podkład wraz z folią ) .Nie są to jakieś kosmiczne koszty a na wylewkę zawsze daje się folię - przede wszystkim jest to podstawą jakiejkolwiek gwarancji .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 11.01.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 A folie paroizolacyjną dawaliście? tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 11.01.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 tak Podłogówka jest dużo większym zagrożeniem dla bezawaryjnego użytkowania podłogi niż podłoże bez niej. Mianowicie: trzeba sprawdzić wilgotność podłoża i trzymac się wytycznych producenta paneli oraz jego wskazówek montażu. Folia paroizolacyjna nie załatwi problemu przenikania pary wodnej z podłoża, która pod ciśnieniem w sezonie grzewczym z niego się ulatnia. W efekcie może dojść do zrujnowania podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malggosia 12.02.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Witam wszystkich. Podobne pytania jak wyżej. Nie do końca rozumiem. Może to gra słów. Najbardziej jak do tej pory podoba się mi ten Pianomat 3mm. Jednak na stronach piszą przy nim , że jest pod ogrzewanie podłogowe, zamiast naogrzewanie a pod panele? Jednocześnie przy tym siwym Pianomacie pisze się , że świetnie izoluje -ma bardzo dobre właściwości izolacji cieplnej. Może mnie ktoś oświeci? Ja mam do zgubienia 3-4mm - pomiędzy terakotą i panelami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dagidagi80 21.02.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Witam wszystkich. Podobne pytania jak wyżej. Nie do końca rozumiem. Może to gra słów. Najbardziej jak do tej pory podoba się mi ten Pianomat 3mm. Jednak na stronach piszą przy nim , że jest pod ogrzewanie podłogowe, zamiast naogrzewanie a pod panele? Jednocześnie przy tym siwym Pianomacie pisze się , że świetnie izoluje -ma bardzo dobre właściwości izolacji cieplnej. Może mnie ktoś oświeci? Ja mam do zgubienia 3-4mm - pomiędzy terakotą i panelami. Odkopywanie tematu ale odpisze. Mam na parterze domu samą podłogówkę ok 80m2 w tym salon 27 metrów same panele.Podkład to siwy pianomat 3 mm i panel ac4 8 minimetrów.Podłogówka położona co 15 cm(obrzeża 10cm) w 5 cm jastrychu a pod nimi 10cm styropianu eps100.Całość wbrew moim obawom śmiga super.Ciepło aż za bardzo mimo tego na zaworze 3d mam ustawione max 38-40 stopni a spalanie kotła w normach.Pianowat mimo tego ze troche drogi(ja kupowałem za 6zł metr)warty swojej ceny,spełnia swoje zadanie.Jestem kolejną osobą która obala mit panelu na podłogówce.Podłoga przy paleniu ciagłym niczym sie nie rózni od glazury,oczywiscie ma moze 1 stopień mniej odczuwalny ale rekompensowane jest naturalną ciepłościa panelu a w temp pomieszczenia nie widać zadnej róznicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 06.03.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Nasz hydraulik zasugerował, żeby pod panele położyć tekturę. Znalazłam w necie coś takiego: http://nokautimg3.pl/p-28-f3-28f321178e467e1e1df1025a3beb30ae500x500/podklad-pod-panele-przy-ogrzewaniu-podlogowym-tekturowy.jpgWiecie czy warto wogle zawracać sobie głowę, czy po prostu brać zwykłą tekturę z rolki z Casto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 06.03.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Nasz hydraulik zasugerował, żeby pod panele położyć tekturę. Znalazłam w necie coś takiego: http://nokautimg3.pl/p-28-f3-28f321178e467e1e1df1025a3beb30ae500x500/podklad-pod-panele-przy-ogrzewaniu-podlogowym-tekturowy.jpg Wiecie czy warto wogle zawracać sobie głowę, czy po prostu brać zwykłą tekturę z rolki z Casto? tektura fakista z casto a pod nią dwie warstwy na krzyż folii 0,2mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 07.03.2012 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Dlaczego aż dwie warstwy? Dawać folie paroizolacyjna (żółtą lub zieloną) czy zwykłą czarną budowlaną Tak z ciekawości....czy folia ma jakikolwiek opór cieplny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 07.03.2012 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 tektura fakista z casto a pod nią dwie warstwy na krzyż folii 0,2mm Dziekuję za odpowiedź. 2 warstwy folii dla lepszego zabezpieczenia przed wilgocią? Tektura falista może się zgnieść w miejscach, gdzie się dużo chodzi, więc panele lekko "opadną"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 07.03.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Dlaczego aż dwie warstwy? Dawać folie paroizolacyjna (żółtą lub zieloną) czy zwykłą czarną budowlaną Tak z ciekawości....czy folia ma jakikolwiek opór cieplny? większość materiałów ma. Przy foli tej grubości nie ma znaczenia. Ma za to znaczenie, opór przenikania dyfuzyjnego folii np. wilgoci lub pochodzącej pary z tej wilgoci. Na pewno nie wiesz kiedy twoja wylewka będzie czy jest sucha. Tego nie wie też ten kto mierzy wilgotność wylewki. Pisanie o maksimum 2CM% to są nie poparte w praktyce i w fizyce budowlanej pobożne życzenia. Dlatego dwie warstwy folii. Każda wartwa iłożona na zakładkę, a zakładki dokładnie posklejane taśmą samoprzylepną. Grubosc papieru falistego jest tak nie wielka, że trudno tutaj mówic o jakiś znacznym opadnięciu. Tak się raczej dzieje pod ciężkimi meblami. Tektura dlatego, że daje najmniejsze straty cieplne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 10.03.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Ja mam specjalny korek na podlogowke, niczym specjalnym sie nie rozni od standardowego, ma tylko duzo dziurek ( tak jakby ktos dziurawil go igla)sprawdza sie znakomicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 10.03.2012 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Witam !! Czy ktoś z szanownych forumowiczów może mi doradzić jaki podkład stosować pod panele podłogowe, żeby jak najmniej ciepła blokowało. poz Proponuję link w tym temacie: http://centrum-montazu.pl/podklady_tlumiace_pod_panele_podlogowe_drewniane_lub_laminowane-art-9.html Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dell1 09.04.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Jeśli ktoś myśli o ogrzewaniu podłogowym i drewnie na nie warto przeczytać http://jpdparkett.eu/poradnik-kowalskiego/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 11.04.2012 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Jeśli ktoś myśli o ogrzewaniu podłogowym i drewnie na nie warto przeczytać http://jpdparkett.eu/poradnik-kowalskiego/ Poradnik jest spójny technicznie, natomiast dotyczy przeciętnych warunków klimatycznych a ogrzewnanie ma służyć równie dobrze kiedy jest "mróz na dworze". W związku z tym mam kilka pytań: 1 - jaką najszerszą deskę litą zalecacie na podłogę ogrzewaną? 2 - jaką najgruszą deskę litą polecacie na podłogę ogrzewaną? 3 - jaką maksymalną gęstość strumienia ciepła oraz temperaturę podłogi dopuszczacie dla swoich podłóg litych? 4 - w jakim stopniu Wasze deski są mniej kurczliwe względem klasycznych desek - proszę o konkretne dane procentowe co realnie zobrazuje walory Waszego produktu. Jeśli jest patent to powinny być wyniki mówiące o istocie tegoż patentu. Uważam, że produkt jest interesujący i warty poznania, choć poradnik jest zbyt gładki żeby do końca odzwierciedlał podłogową rzeczywistość. Czekam na rzeczowe odpowiedzi i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 11.04.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Jeśli ktoś myśli o ogrzewaniu podłogowym i drewnie na nie warto przeczytać http://jpdparkett.eu/poradnik-kowalskiego/ wszystko w porządku lecz: 1. Problemem jest przy ogrzewaniu podłogowym nie temperatura lecz suche powietrze, bezposrednio nad posadką podłogową. 2. Problemem jest nieznajomość wilgotności równoważnej podkładu ogrzewanego, bezpośrednio przed klejeniem drewna! 3. Problemem jest blokowanie nadmiernej wilgoci w ogrzewaniu podłogowym. Kiedy jest ona nadmierna, też nie wiadomo, ponieważ nie zna się patrz pkt.2 Jak widać nie ogrzewanie desek jest problemem na ogrzewaniu podłogowym, lecz zupełnie inne sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 24.04.2012 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Pytanie do Parkietkompleks troche z innej beczki.Bede lał hale sportowa w Strzegowie,pytalem sie juz parkietu nie bedzie he ale powiedz mi jak mozesz jakis dobry piasek na mixokreta np u Ciebie w Mlawie.cos czystego 0-4.jak mozesz to rzuc jakis kontakt.wielkie dzieki.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 24.04.2012 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Pytanie do Parkietkompleks troche z innej beczki.Bede lał hale sportowa w Strzegowie,pytalem sie juz parkietu nie bedzie he ale powiedz mi jak mozesz jakis dobry piasek na mixokreta np u Ciebie w Mlawie.cos czystego 0-4.jak mozesz to rzuc jakis kontakt.wielkie dzieki.pozdrawiam WITAM. Widzę, że szukasz tego co najważniejsze przy wylewkach. Nie bardzo będę mógł Ci pomóc ponieważ nie zajmuję się wylewkami w praktycznym wydaniu. Wiem, że swego czasu w Strzegowie była żwirownia, po drodze przed Strzegowem masz Aleksandrowo, Rejon Dróg w Mławie ma własne żwirownie no i Wysoka za Działdowem, na Lidzbark bardzo duża żwirownia.. Tyle mogę Ci pomóc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts