Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe, podłogówka a panele

go

Recommended Posts

• Odpowiedzi 703
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Czy aby uzyskać taką temperaturę w salonie gdzie bedą panele nie będę musiał przegrzewać podłogi temp powyżej 27stopni?

jak rozwiązać kwestię łazienki? to znaczy - jak zrobić żeby drabinka była ciepła - jak wy to rozwiązaliście?

A co się stanie, jak ogrzejesz podlogę powyżej 27C ?

,,podobno" nie powinno sie nagrzewać podłogi powyżej tej temperatury.....

fotohobby - jak tu masz u siebie rozwiązany temeat podłogówki? jakieś siłowniki termostatyczne z termoregulacją na każde pomieszczenie ? mi zależy na tym żeby układ był w miarę prosty

drabinkę w łazience masz z grzałką elektryczną czy tylko wpiętą w obieg podłogówki?

Tak szukam , gdzie zadać to pytanie.

Kocioł elektryczny , panele na podłodze , prawie wszędzie .

Pytanie jest takie : jak byście ustawili kocioł ?, jego prace .

Kocioł wspólpracuje ze sterownikiem wewnętrznym. Praca tylko w 2 taryfie.

Z jaką histereza ma pracować kocioł ? Na jakiej temperaturze zasilania ? Nie ma czegoś takiego jak pogodówka.

Upierdliwe by bylo bieganie i przestawianie temp zasilania co chwilę

Z góry dziekuje..

Tak szukam , gdzie zadać to pytanie.

Kocioł elektryczny , panele na podłodze , prawie wszędzie .

Pytanie jest takie : jak byście ustawili kocioł ?, jego prace .

Kocioł wspólpracuje ze sterownikiem wewnętrznym. Praca tylko w 2 taryfie.

Z jaką histereza ma pracować kocioł ? Na jakiej temperaturze zasilania ? Nie ma czegoś takiego jak pogodówka.

Upierdliwe by bylo bieganie i przestawianie temp zasilania co chwilę

Z góry dziekuje..

według mnie na temperaturze zasilania najwyższej jaką planujesz (jaka w ewentualnym projekcie podłogówki, np. 35*C), szczególnie że chcesz się zapewne mieścić w taniej taryfie, więc lepiej dostarczyć więcej energii. szybciej się wyłączy, mniej pompa będzie pracować, a podłoga i tak się nie przegrzeje, bo musisz do budynku dostarczyć taką samą ilość energii, nieważne czy większa czy mniejsza temperatura zasilania (zmieni się czas grzania). Histereza jak najmniejsza, żeby sterowanie było w miarę precyzyjne. Sama podłogówka (masa wylewki) wprowadza wystarczające opóźnienie do układu.

,,podobno" nie powinno sie nagrzewać podłogi powyżej tej temperatury.....

fotohobby - jak tu masz u siebie rozwiązany temeat podłogówki? jakieś siłowniki termostatyczne z termoregulacją na każde pomieszczenie ? mi zależy na tym żeby układ był w miarę prosty

drabinkę w łazience masz z grzałką elektryczną czy tylko wpiętą w obieg podłogówki?

Nie mam żadnych silownikow,drabinka w łazience podpieta, jako osobnna pętla. Grzalka też bedzie.

• 1 month później...

Witajcie,

mam pytanie. Jak powinienem utawić parametry pieca i sterownik od ogrzewania (podłogówka w całym domu) żeby utrzymywac +/- jednolitą temperaturę w domy a zeby pogłoga była zawsze lekko ciepła? Teraz to jest tak, ze temperatura niby jest trzymana ale sama pogłoga ma takie skoki. Jak sie nagrzeje to jest ciepła, pozniej stygnia (bo temperatura nie spada) a zalezałoby mi na mniej więcej stałej tempetaturze podłogi.

Kuba

Czy ktoś grzeje podłogówką pod panelami? Jak to chodzi, więcej grzejecie, macie więcej pętli, wyższą temperaturę na piecu, czy panele się "rozchodzą", ile płacicie za gaz (ile m2 domu, jaki piec, czy wszędzie podłogówka?)

Mam mieć salon z kuchnią 75m2 - może jednak tradycyjne ogrzewanie?

Witam

Ja mam ogrzewanie podłogowe w całym domu. W większości domu mam panele o grubości 8 mm. Pod nimi mam pokład podobno dedykowany do podłogówki. Od zwykłego różni się tym, że są w nim małe dziurki, przez które ciepło ma swobodniej przepływać w górę. Mieszkam w domu już drugi rok i trzeci sezon grzewczy je ogrzewam. Powiem tak, panele mogą być na podłogówce. Jedyna różnica między panelami a płytkami ceramicznymi na podłogówce jest taka, że podłoga gdzie są panele wolniej się nagrzewa i nieco szybciej wychładza, bo drewno nie akumuluje ciepła tak dobrze jak ceramika. Poza tym nic się z nimi nie dzieje i spełniają swoją funkcję.

Aha. Ja pod panele układane na ogrzewaniu podłogowym nie dawałem folii paroizolacyjnej. Odkurzyłem podłogę, rozłożyłem podkład z pianki i na to panele. Przy ogrzewanej podłodze o wilgoci w betonie nie może być mowy więc folię sobie darowałem a dzięki temu nie mam blokady dla ciepła oddawanego przez podłogę.

W razie większej ilości pytań zapraszam na mój blog. Adres w podpisie.