kaltam 18.03.2004 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Żadne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 12.01.2005 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Poruszyłem ten temat w nowym poście celowo, gdyż był on poruszany szczątkowo w wielu postach ale tak naprawdę pozostawiony bez odpowiedzi. Zachęcam więc wszystkich użytkowników paneli podłogowych, położonych na ogrzewaniu podłogowym, do nawiązania dyskusji i podzielenia się opiniami na temat użytkowania. Interesuje mnie jaki rodzaj paneli wybraliście, czy kładliście je sami czy nie, na co trzeba zwracać uwagę przy ich kładzeniu, czyli generalnie wszystko co dotyczy paneli na podłogówce.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 17.01.2005 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Czyżbym jako pierwszy zakładał panele na podłogówce?Nikt jeszcze tego nie robił? Nikt nie ma żadnych doświadczeń?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 17.01.2005 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 no ja mam - nie zauwazyłem niczego szczególnego, z tego są pamiętam chyba nie wszystkie rodzaje paneli nadają się do podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bullterier 18.05.2005 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 czy na ogrzewanie podłogowe można zastosować panele podłogowe laminowane i jak to się sprawdza w praktyce ? może ktoś posiada taki system i go użytkuje - proszę o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rs6000 14.10.2005 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2005 Witam Czy macie doświadczenia z panelami podłogowymi które mają certyfikat lub są dedykowane na ogrzewanie podłogowe ? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 15.10.2005 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2005 Hmm, jest kilka wątków na ten temat, ale niech tam... też szukam aqrat informacji na ten temat i dorzucam: http://www.portalbudowlany.pl/news.php?id=65&1135327716 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystyna32 17.01.2006 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Cześć Chciałabym wszystkich forowiczów zapytać czy możeliwe jest ogrzewanie podłogowe elektryczne a panele podłogowe. Słyszałam już parę przeciwstawnych opinii na ten temat i nie wiem czy mogę rozważać taką opcję. Jeżeli możliwe jest ułożenie paneli to czy są to jakieś ekstra panele czy zwykłe? Na co należy zwracać uwagę????? za odpowiedzi z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 17.01.2006 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Pytając o to sprzedawcę Kronopola usłyszałem pytanie - JAKIE ogrzewanie podłogowe - wodne TAK elektryczne NIE. A związane jest to z prędkością zmian temperatury. Wodne rozgrzewa podłogę wolniej i równie wolno stygnie. Elektryczne daje szybkie zmiany temperatury co powoduje szkody w panelach. PozdrawiamKaiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 17.01.2006 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Pytając o to sprzedawcę Kronopola usłyszałem pytanie - JAKIE ogrzewanie podłogowe - wodne TAK elektryczne NIE. A związane jest to z prędkością zmian temperatury. Wodne rozgrzewa podłogę wolniej i równie wolno stygnie. Elektryczne daje szybkie zmiany temperatury co powoduje szkody w panelach. Pozdrawiam KaiM To nie ta przyczyna. Wodne ogrzewanie nie da wyższej temperatury podłogi niż temperatura wody (max 55 stopni), natomiast elektryczne- szczególnie przykryte grubym dywanem lub meblem jest "nieobliczalne" tzn. potrafi podgrzać podłogę do temperatury np. 80 albo i więcej stopni a tego już panele nie wytrzymają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekk74 25.01.2006 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 WitamCzy ktos widzial moze jakas sensowna informacje na temat spodziewanych strat w ogrzewaniu po zastosowaniu paneli do podlogowki wodnej zamiast wzorcowych przy tym ogrzewaniu kafli?Wstepnie zdecydowalem ze w salonie bede mial panele bo nie chce tam kafli, kamienia itp... ktos zna inna niz panel alternatywe dla kafelek przy podlogowce?Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 25.01.2006 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Witam Czy ktos widzial moze jakas sensowna informacje na temat spodziewanych strat w ogrzewaniu po zastosowaniu paneli do podlogowki wodnej zamiast wzorcowych przy tym ogrzewaniu kafli? Wstepnie zdecydowalem ze w salonie bede mial panele bo nie chce tam kafli, kamienia itp... ktos zna inna niz panel alternatywe dla kafelek przy podlogowce? Przemek Niestety nie znam. Ale osobiście, na wszelki wypadek nie dawałem wiary w info typu "Panele do podłogówki". Wszystko co nie jest kamieniem/stalą to raczej bardziej izolator niż przewodnik. Ale z twoimi założeniami to chyba dzisiejsza technologia wiele niestety jeszcze nie oferuje... Więc albo panele i ryzyko, że nie będzie grzać "tak jak myślałeś"....albo grzejniki... Sam mam doświadczenia z podłogówką i gresem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 25.01.2006 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 senser, a dlaczego przy panelach ma nie grzać jak podłogówka będzie zrobiona, zgodnie ze sztuką to musi grzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 25.01.2006 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 senser, a dlaczego przy panelach ma nie grzać jak podłogówka będzie zrobiona, zgodnie ze sztuką to musi grzać Wyrwałeś moją wypowiedź z kontekstu. Mam wielkie wątpliwości co do skuteczności ogrzewania podłogowego przykrytego jakimkolwiek izolatorem a takim jest/będzie każdy panel. Grzać będzie. Tylko czy ogrzeje. A nawet jeśli ogrzeje, to czy będzie kogoś stać finansowo na pokonanie tak dużego oporu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 25.01.2006 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 powiem tak, poszukaj na forum, są ludzie którzy mają podłogi wykonczone nie tylko panelami ale i parkietem, sprawdza się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 25.01.2006 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 A żebyś wiedział, poszukam. I chcę się przekonać, że każdą deską można przykryć taką podłogówkę (a ja będe miał 23 mm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekk74 25.01.2006 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 A żebyś wiedział, poszukam. I chcę się przekonać, że każdą deską można przykryć taką podłogówkę (a ja będe miał 23 mm). pewnie jakbys przykryl to 5cm styropianem takze by jakos grzalo (przeciez jak masz 10cm pod wylewka to cieplo szybciej przejdzie przez 5cm..ale pytanie jakim to idzie kosztem - zwiekszenie bezwladnosci - wieksze rachunki? Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 25.01.2006 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 A żebyś wiedział, poszukam. I chcę się przekonać, że każdą deską można przykryć taką podłogówkę (a ja będe miał 23 mm). a kto powiedział że deską podłogową lub parkietem 23 mm wejdź chociażby na strony Barlinka a Ty przemek nie staraj się być złośliwy, skoro pytasz, to znaczy że potrzebujesz odpowiedzi a jak Ci się nie podobają, to nie pytaj, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekk74 25.01.2006 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 a Ty przemek nie staraj się być złośliwy, w ktorym miejscu bylem zlosliwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 25.01.2006 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Aby uzyskać moc grzewczą podłogówki pokrytej panelami, parkietem itp.taką jak pokrytej płytkami lub okładziną kamienną trzeba zwiększyć temp. zasilania czynnika grzewczego. Aby przez to nie zwiększać kosztów ogrzewania powodowanych większymi stratami ciepła (większa różnica temp.między płytą grzewczą a np. gruntem = większa strata) należałoby zastosować znacznie grubszą warstwę izolacji termicznej pod płytą. To zaś wiąże się z większym ryzykiem osiadania materiału izolacyjnego pod ciężarem płyty itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts