Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe, podłogówka a panele

go

Recommended Posts

• 9 months później...
  • Odpowiedzi 703
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poruszyłem ten temat w nowym poście celowo, gdyż był on poruszany szczątkowo w wielu postach ale tak naprawdę pozostawiony bez odpowiedzi.

Zachęcam więc wszystkich użytkowników paneli podłogowych, położonych na ogrzewaniu podłogowym, do nawiązania dyskusji i podzielenia się opiniami na temat użytkowania.

Interesuje mnie jaki rodzaj paneli wybraliście, czy kładliście je sami czy nie, na co trzeba zwracać uwagę przy ich kładzeniu, czyli generalnie wszystko co dotyczy paneli na podłogówce.

Pozdrawiam

• 4 months później...
  • 4 months później...
  • 3 months później...

Cześć

Chciałabym wszystkich forowiczów ;-) zapytać czy możeliwe jest ogrzewanie podłogowe elektryczne a panele podłogowe. Słyszałam już parę przeciwstawnych opinii na ten temat i nie wiem czy mogę rozważać taką opcję. Jeżeli możliwe jest ułożenie paneli to czy są to jakieś ekstra panele czy zwykłe? Na co należy zwracać uwagę????? za odpowiedzi z góry dziękuję.

Pytając o to sprzedawcę Kronopola usłyszałem pytanie - JAKIE ogrzewanie podłogowe - wodne TAK elektryczne NIE. A związane jest to z prędkością zmian temperatury. Wodne rozgrzewa podłogę wolniej i równie wolno stygnie. Elektryczne daje szybkie zmiany temperatury co powoduje szkody w panelach.

Pozdrawiam

KaiM

Pytając o to sprzedawcę Kronopola usłyszałem pytanie - JAKIE ogrzewanie podłogowe - wodne TAK elektryczne NIE. A związane jest to z prędkością zmian temperatury. Wodne rozgrzewa podłogę wolniej i równie wolno stygnie. Elektryczne daje szybkie zmiany temperatury co powoduje szkody w panelach.

Pozdrawiam

KaiM

To nie ta przyczyna. Wodne ogrzewanie nie da wyższej temperatury podłogi niż temperatura wody (max 55 stopni), natomiast elektryczne- szczególnie przykryte grubym dywanem lub meblem jest "nieobliczalne" tzn. potrafi podgrzać podłogę do temperatury np. 80 albo i więcej stopni a tego już panele nie wytrzymają...

• 2 weeks później...

Witam

Czy ktos widzial moze jakas sensowna informacje na temat spodziewanych strat w ogrzewaniu po zastosowaniu paneli do podlogowki wodnej zamiast wzorcowych przy tym ogrzewaniu kafli?

Wstepnie zdecydowalem ze w salonie bede mial panele bo nie chce tam kafli, kamienia itp... ktos zna inna niz panel alternatywe dla kafelek przy podlogowce?

Przemek

Witam

Czy ktos widzial moze jakas sensowna informacje na temat spodziewanych strat w ogrzewaniu po zastosowaniu paneli do podlogowki wodnej zamiast wzorcowych przy tym ogrzewaniu kafli?

Wstepnie zdecydowalem ze w salonie bede mial panele bo nie chce tam kafli, kamienia itp... ktos zna inna niz panel alternatywe dla kafelek przy podlogowce?

Przemek

Niestety nie znam. Ale osobiście, na wszelki wypadek nie dawałem wiary w info typu "Panele do podłogówki". Wszystko co nie jest kamieniem/stalą to raczej bardziej izolator niż przewodnik. Ale z twoimi założeniami to chyba dzisiejsza technologia wiele niestety jeszcze nie oferuje...

Więc albo panele i ryzyko, że nie będzie grzać "tak jak myślałeś"....albo grzejniki...

Sam mam doświadczenia z podłogówką i gresem.

senser, a dlaczego przy panelach ma nie grzać :o

jak podłogówka będzie zrobiona, zgodnie ze sztuką to musi grzać

Wyrwałeś moją wypowiedź z kontekstu.

Mam wielkie wątpliwości co do skuteczności ogrzewania podłogowego przykrytego jakimkolwiek izolatorem a takim jest/będzie każdy panel.

Grzać będzie. Tylko czy ogrzeje. A nawet jeśli ogrzeje, to czy będzie kogoś stać finansowo na pokonanie tak dużego oporu...

A żebyś wiedział, poszukam. I chcę się przekonać, że każdą deską można przykryć taką podłogówkę (a ja będe miał 23 mm).

pewnie jakbys przykryl to 5cm styropianem takze by jakos grzalo (przeciez jak masz 10cm pod wylewka to cieplo szybciej przejdzie przez 5cm..ale pytanie jakim to idzie kosztem

- zwiekszenie bezwladnosci

- wieksze rachunki?

Przemek

Gość 1950
A żebyś wiedział, poszukam. I chcę się przekonać, że każdą deską można przykryć taką podłogówkę (a ja będe miał 23 mm).

a kto powiedział że deską podłogową lub parkietem 23 mm :o

wejdź chociażby na strony Barlinka

a Ty przemek nie staraj się być złośliwy,

skoro pytasz, to znaczy że potrzebujesz odpowiedzi a jak Ci się nie podobają, to nie pytaj,

Aby uzyskać moc grzewczą podłogówki pokrytej panelami, parkietem itp.taką jak pokrytej płytkami lub okładziną kamienną trzeba zwiększyć temp. zasilania czynnika grzewczego. Aby przez to nie zwiększać kosztów ogrzewania powodowanych większymi stratami ciepła (większa różnica temp.między płytą grzewczą a np. gruntem = większa strata) należałoby zastosować znacznie grubszą warstwę izolacji termicznej pod płytą. To zaś wiąże się z większym ryzykiem osiadania materiału izolacyjnego pod ciężarem płyty itd.