kingau 06.08.2006 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Witam Wszystkich, pewnie ten temat był już maglowany z 1000 razy, ale czas nagli a ja w tym tygodniu kładę panele podłogowe /classen i krono/. Do wczoraj wszystko było Ok, ale gdy głos w sprawie podkładów pod panele zabrał kafelkarz-doradca. Ogrzewanie podłogowe mam zamontowane na parterze, a piętro ogrzewane będzie kaloryferami. Pod panele zakupiłam takie seledynowe 3 mm prostokątne płyty piankowe. Czy kładzie się coś innego /jak tak to co?/ na ogrzewanie podłogowe ? Kinga dzięki za wszystkie rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek T. 06.08.2006 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Z tego co widziałem, to przy układaniu paneli na podłogówkę, panele przyklejali bepośrednio do posadzki, niby przewodzenie ciepła ma być lepsze i koniecznie panele łączone z sobą bezklejowo. Ta zielona ata to tylko większa izolacja, ale fachowcem w ym nie jestem,poprostu widziałem jak to robili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 06.08.2006 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Paneli nie wolno przyklejać - tak mówi producent. Co do podkładu pod panele na ogrzewaniu podłogowym to ja zdecydowałem się na tekturę falistą. Jak na razie mam tak zrobiony jeden pokój, reszta to wylewka zagruntowana. Pianki wszelkiego rodzaju są świetnym izolatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 06.08.2006 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Paneli nie wolno przyklejać - tak mówi producent. Co do podkładu pod panele na ogrzewaniu podłogowym to ja zdecydowałem się na tekturę falistą. Jak na razie mam tak zrobiony jeden pokój, reszta to wylewka zagruntowana. Pianki wszelkiego rodzaju są świetnym izolatorem. Wiesz do czego służy papier, tudzież tektura na szkołach przetrwania(np)? Do izolacji termicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.08.2006 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Pod panele daje się wtedy tekturę falistą. Można ją kupić w rolkach np. w Castoramie. Mam pod panelami taką tekturę i podłoga sprawuje się dobrze. Ogrzewanie też działa jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 07.08.2006 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 Paneli nie wolno przyklejać - tak mówi producent. Co do podkładu pod panele na ogrzewaniu podłogowym to ja zdecydowałem się na tekturę falistą. Jak na razie mam tak zrobiony jeden pokój, reszta to wylewka zagruntowana. Pianki wszelkiego rodzaju są świetnym izolatorem. Wiesz do czego służy papier, tudzież tektura na szkołach przetrwania(np)? Do izolacji termicznej. Gdyby na tych szkołach przetrwania mieli wybór z pewnością wybraliby każdy inny materiał pod panele (pianki, korki itp.), a na koniec byłaby tektura falista . Trzeba wybierać mniejsze zło. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 22.10.2006 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Mam pytanie czy na ogrzewanie podłogowe można połozyć panele?jakie zagrożenia czy inne nie przewidziane sytuacje się z tym wiążą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 23.10.2006 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Mam takie panele - chociaż tam gdzie mam panele nie mam podłogówki, ale wyraźnie czuć podwyższoną temp. podłogi w okolicach rozchodzenia sie rur w podłodze przy rozdzelaczu.Panele CLASSEN, nazwy nie pamiętam - 8mm, AC4 (ale te z górnej półki CLASSENA - robione w niemczech). Jak mi brakło 1 paczki - to czekałam około miesiąca aż mi przywiozą (generalnie większa ilość na zamówienie - przynajmniej tam gdzie kupowałam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 23.10.2006 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Zagrożeń żadnych .Można przy podłogówce kłaść panele, trzeba tylko dostosować je do takiej pracy. Napewno żadnej gąbki na spodzie, panele powinno kłaśc sie tak jak parkiet czyli kleić do podłoża, nie powinny być to panele typu click, zachować odstępy (dyletację) od ścian listwy przypodlogowe nie mogą być przybijane do podłogi tylko do ściany. Panele powinny być w miarę cienkie i producent nie powinien zabraniać układania ich na podłodze ogrzewanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemoBDG 24.10.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Producenci paneli najczęściej wyróżniają te które nadają się na wodne ogrzewanie podłogowe. Oczywiście im panel cieńszy, tym więcej ciepła jest przekazywane do pomieszczenia. Jednak klejenie do posadzki nie jest koniecznością. Można wykonać "panelową posadzkę pływającą", tylko że zamiast gąbki pod panel należy dać specjalny filc (na pewno produkuje go Pergo) do podłóg z ogrzewaniem podłogowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 24.10.2006 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Zagrożeń żadnych .Można przy podłogówce kłaść panele, trzeba tylko dostosować je do takiej pracy. Napewno żadnej gąbki na spodzie, panele powinno kłaśc sie tak jak parkiet czyli kleić do podłoża, nie powinny być to panele typu click, zachować odstępy (dyletację) od ścian listwy przypodlogowe nie mogą być przybijane do podłogi tylko do ściany. Panele powinny być w miarę cienkie i producent nie powinien zabraniać układania ich na podłodze ogrzewanej. Nic bardziej mylnego, posadzka na ogrzewaniu podłogowym nie może być trwale związana z podłożem. Dlatego właśnie w zasadzie nie kładzie się na nie parkietu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 24.10.2006 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 ja mam classena i użytkuje juz dwa lata - podłoga ma temperaturę neutralną w zimie (ani zime ani ciepłe) ułożone tylko na folii i nic więcej - system Click. Nic sie z nimi nie dzieje złego powierzchnia ok 30m2. Wszystkie pokoje mam w panelach a korytarze łazienki i kuchnie w kaflach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 24.10.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Zagrożeń żadnych .Można przy podłogówce kłaść panele, trzeba tylko dostosować je do takiej pracy. Napewno żadnej gąbki na spodzie, panele powinno kłaśc sie tak jak parkiet czyli kleić do podłoża, nie powinny być to panele typu click, zachować odstępy (dyletację) od ścian listwy przypodlogowe nie mogą być przybijane do podłogi tylko do ściany. Panele powinny być w miarę cienkie i producent nie powinien zabraniać układania ich na podłodze ogrzewanej. Nic bardziej mylnego, posadzka na ogrzewaniu podłogowym nie może być trwale związana z podłożem. Dlatego właśnie w zasadzie nie kładzie się na nie parkietu. A jednak ludzie kładą parkiet i wierz mi nie przybijają go gwoździkami do podłogi. A jeśli chodzi o panele to ta propozycja z filcem to nie bardzo mi leży. Jeszcze do niedawna filc był uważany za jeden z lepszych izolatorów. Moim zdaniem to tylko dobry elastyczny klej. Może coś w tym stylu: http://www.muratorplus.pl/17046_26010.htm Lepsze to niż gwoździki Mój brat ma już 3 rok połowę salonu parkiet i jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 24.10.2006 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Ewentualnie tektura falista.Niweluje nierówności i lepiej przewodzi niż pianka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hobart 25.03.2007 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 czy ogrzewanie podłogowe ma jakiś wpływ na wybór paneli podłogowych i co z gąbka i folią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 26.03.2007 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Na panelach jest oznaczenie, czy nadają się na podłogówkę.Jak znam życie to teraz nagle "wszystkie panele się nadają".Gąbka raczej nie,bo izoluje ciepło.Folia tak.Są specjalne maty ale cenę mają też "specjalną".Ludzie dają tekturę falistą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredblasz 03.07.2007 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 czy mozna zastosowac panele podlogowe na ogrzewaniu podlogowym??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 03.07.2007 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 03.07.2007 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 można było było było było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 03.07.2007 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 można... ale nie jest to zdroworozsądkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts