Tedii 03.07.2007 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Panele tak ale podkład musisz dać inny niż pianka.N.p. tektura falista,maty do podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 04.07.2007 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Panele tak ale podkład musisz dać inny niż pianka. N.p. tektura falista,maty do podłogówki. oj oj oj na podłogówkę tylko klejenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amor 04.07.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 i lepiej zagęścić rurki do np. 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 04.07.2007 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 i lepiej zagęścić rurki do np. 10 cm nieprawda najlepiej to zrobić projekt zgodny z obliczeniami na zapotrzebowanie uwzględniający panele czy tez inne pokrycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amor 04.07.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 i lepiej zagęścić rurki do np. 10 cm nieprawda najlepiej to zrobić projekt zgodny z obliczeniami na zapotrzebowanie uwzględniający panele czy tez inne pokrycie całkowicie się z tobą zgadzam, ja nie podejmuję sie na własną rękę układać. Zlecam fachowcom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 04.07.2007 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Koniecznie spora dylatacja - min. 1,5 cm, bo pracują bardziej i kładziona na jesieni podłoga latem będzie "wstawać". Klejonych do podłoża paneli nie kładliśmy, natomiast na piance i tekturze falistej tak i jest ok. - przy zachowanej dylatacji i kładzeniu na wychłoodzonej podłodze. Panele powinny także "pomieszkać" kilka dni bez kładzenia. Natomiast trzeba uważać na niedosuszona wylekę. Przy rozpoczęciu ogrzewania odparowuje dużo wody i panele tego nie lubią. Oczywiście konieczne panele specjalne z atestem do ogrzewania podłogowego. Nie słyszałam po przypadu, że bylo zimniej w pomieszczeniu, natomiast zdarza się wstawanie paneli z powodów jak powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 05.07.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Generalnie przy panelach na podłogówce wszystko OK, nie zauważyłem problemów u klientów (są na tekturze i oczywićie sa dylatacje). Nie wiem jak jest z klejonymi do podłoża, ale skoro parkiet można kleić na podłogówkę, to i pewno panele też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 05.07.2007 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Nie wiem jak jest z klejonymi do podłoża, ale skoro parkiet można kleić na podłogówkę, to i pewno panele też. Panele to inna długość niż parkiet.Wydłużenie pod wpływem temperatury też inne.Nie sądzę żeby klej pracował na przesunięciu 1-2 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 18.07.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Poczytałem powyższe i nadal w temacie podkładu pod panele na ogrzewaniu podłogowym jestem zielona trawka Co najlepiej połozyć pod panele?? Sprzedawca mówił że najlepiej podkład quick step'a, jest drogi ale dobry... Poradźcie conieco... panele układam w weekend. Panele laminat z firmy PARADOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 18.07.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Ja początkowo planowałem położyć Deskę Barlienecką Badi. Po lekturze wątków nt. drewna i podłogówki, zrezygnowałem z ciężkim sercem z badi na rzecz parkietu przemysłowego doussie. Jednak ostatnio natknąłem się na FinishParkiet i tak już chyba zostanie. Konstrukcja tych paneli z poprzecznymi warstwami i drutami + klejenie powinno zminimalizować ryzyko rozsychania i niestabilności badi, poza tym odpada cyklinowanie, lakierowanie itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 18.07.2007 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 No dobra a co z podkładem pod panele laminowane?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 18.07.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Ja bym kleił. Zresztą poczytaj tu: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=73593&highlight=nadaremno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 18.07.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Ja bym kleił. Zresztą poczytaj tu: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=73593&highlight=nadaremno PRIMO nie mam parkietu czy podłogi derwnianej tylko panele laminowane. DUO nie pytam czy kleić bo kleić nie będę tylko jaki podkład pod panele laminowane położyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 18.07.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=16996&highlight=soundprotect http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=19330 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=23840&highlight=panele+podk%B3ad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 18.07.2007 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Dzięki Wychodzi że tektura i folia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 18.07.2007 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Będzie Ci pukać ,jak będziesz chodził, dlatego przyklejałem . Decyzja należy do inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 18.07.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Dałem folię i tekturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honzka 18.07.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 można, mam, jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 19.07.2007 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 A po co jest folia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicwb 21.07.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Witam, Jestem po rozmowie z instalatorem i za 2 tyg przystepuje do wykonania ogrzewania. Instalator twierdzi, że panele podłogowe tłumia ogrzewanie. Czytając opisy na panelach wynika z nich, że nadają sie do ogrzewania podłogowego.Jaka jest prawda. Instalator twierdzi że jeśli w pomieszczeniu są płytki to wystarczy podłogówka jeśli są panele to i tak muszą być grzejniki. Ma ktoś może doświadczenie w tej kwesti. Dodam, że chciałbym użyć paneli za około 80 zł/m więc nie z tych najcieńszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts