Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe, podłogówka a panele

go

Recommended Posts

• Odpowiedzi 703
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

i lepiej zagęścić rurki do np. 10 cm
nieprawda najlepiej to zrobić projekt zgodny z obliczeniami na zapotrzebowanie uwzględniający panele czy tez inne pokrycie

całkowicie się z tobą zgadzam, ja nie podejmuję sie na własną rękę układać. Zlecam fachowcom.

Koniecznie spora dylatacja - min. 1,5 cm, bo pracują bardziej i kładziona na jesieni podłoga latem będzie "wstawać". Klejonych do podłoża paneli nie kładliśmy, natomiast na piance i tekturze falistej tak i jest ok. - przy zachowanej dylatacji i kładzeniu na wychłoodzonej podłodze. Panele powinny także "pomieszkać" kilka dni bez kładzenia. Natomiast trzeba uważać na niedosuszona wylekę. Przy rozpoczęciu ogrzewania odparowuje dużo wody i panele tego nie lubią. Oczywiście konieczne panele specjalne z atestem do ogrzewania podłogowego. Nie słyszałam po przypadu, że bylo zimniej w pomieszczeniu, natomiast zdarza się wstawanie paneli z powodów jak powyżej.

• 2 weeks później...

Poczytałem powyższe i nadal w temacie podkładu pod panele na ogrzewaniu podłogowym jestem zielona trawka :( :wink:

Co najlepiej połozyć pod panele??

Sprzedawca mówił że najlepiej podkład quick step'a, jest drogi ale dobry...

Poradźcie conieco... panele układam w weekend.

Panele laminat z firmy PARADOR

Ja początkowo planowałem położyć Deskę Barlienecką Badi. Po lekturze wątków nt. drewna i podłogówki, zrezygnowałem z ciężkim sercem z badi na rzecz parkietu przemysłowego doussie. Jednak ostatnio natknąłem się na FinishParkiet i tak już chyba zostanie. Konstrukcja tych paneli z poprzecznymi warstwami i drutami + klejenie powinno zminimalizować ryzyko rozsychania i niestabilności badi, poza tym odpada cyklinowanie, lakierowanie itd.

Witam,

Jestem po rozmowie z instalatorem i za 2 tyg przystepuje do wykonania ogrzewania.

Instalator twierdzi, że panele podłogowe tłumia ogrzewanie. Czytając opisy na panelach wynika z nich, że nadają sie do ogrzewania podłogowego.

Jaka jest prawda. Instalator twierdzi że jeśli w pomieszczeniu są płytki to wystarczy podłogówka jeśli są panele to i tak muszą być grzejniki.

Ma ktoś może doświadczenie w tej kwesti.

Dodam, że chciałbym użyć paneli za około 80 zł/m więc nie z tych najcieńszych.