mack 22.09.2005 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 no właśnie tak powiedział mi murarz i mam teraz problem czy instalować to ustrojstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinek21 22.09.2005 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Owszem skrzypią. Trzeba od czasu do czasu (co kilka lat) wyczyścić ich z sadzy i przesmarować specjalnym smarem. To co wiem są chyba teraz z łożyskami kulkowymi. Ale pomimo tego warto coś takiego zamontować jako zakończenie przewodu koinowego od komiinka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 23.09.2005 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 Nie wiem jak rotowenty, ale mam w pracy takie coś podobnego. Jak wieje silny wiatr to się tłucze niemiłosiernie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 23.09.2005 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 Warto tylko wtedy gdy są trudności z rozpalaniem kominka (dymi w pokoju).Gdy już rozpalimy to takie wywietrzniki, czy "strażaki", są szkodliwe - wzmagają ciąg, a nam chodzi o to aby paliło się po woli, jak najdłużej.Przy powolnym spalaniu kominek oddaje więcej ciepła.Przy szybkim ciepło idzie w komin.Zatem należy tylko zadbać, aby była możliwość nałożenia wywietrznika na końcówkę komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 23.09.2005 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 U nas na osiedlu było takie ustrojstwo. Po dwu zimach zostało zdemontowane bo skrzypiało jak nieszczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asamluk 23.09.2005 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 Warto tylko wtedy gdy są trudności z rozpalaniem kominka (dymi w pokoju). Gdy już rozpalimy to takie wywietrzniki, czy "strażaki", są szkodliwe - wzmagają ciąg, a nam chodzi o to aby paliło się po woli, jak najdłużej. Przy powolnym spalaniu kominek oddaje więcej ciepła. Przy szybkim ciepło idzie w komin. Zatem należy tylko zadbać, aby była możliwość nałożenia wywietrznika na końcówkę komina. A czy w takim przypadku nie przydałby sie w kominku szyber? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asamluk 23.09.2005 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 Warto tylko wtedy gdy są trudności z rozpalaniem kominka (dymi w pokoju). Gdy już rozpalimy to takie wywietrzniki, czy "strażaki", są szkodliwe - wzmagają ciąg, a nam chodzi o to aby paliło się po woli, jak najdłużej. Przy powolnym spalaniu kominek oddaje więcej ciepła. Przy szybkim ciepło idzie w komin. Zatem należy tylko zadbać, aby była możliwość nałożenia wywietrznika na końcówkę komina. A czy w takim przypadku nie przydałby sie w kominku szyber? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 23.09.2005 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 Dobre wkłady kominkowe mają albo szyber (na wylocie spalin), albo regulacje dopływu powietrza na wlocie (n.p. Tarnava).W obu przypadkach nie można ich zamknąć całkowicie (grozi zaczadzeniem).Pozostaje zawsze szczelina bezpieczeństwa. Jeśli jest nadmierny ciąg od wywietrznika - to spalanie będzie zbyt szybkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 23.09.2005 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 mamy taki szmelc na kominie w pracy, jak wieje wiatr to odgłosy są jak na łodzi podwodnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asamluk 24.09.2005 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 Dobre wkłady kominkowe mają albo szyber (na wylocie spalin), albo regulacje dopływu powietrza na wlocie... Hmm, czyli rozumiem, że mam dobry wkład bo mam i szyber i regulacje dopływu powietrza. A jak dodam jeszcze, ze jest cału żeliwny z jednego odlewu (nie spawany)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 24.09.2005 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 wielkie dzięki forumowicze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 29.08.2006 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 mamy taki szmelc na kominie w pracy, jak wieje wiatr to odgłosy są jak na łodzi podwodnej Może trzeba popsikać WD-40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 29.08.2006 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Do kominów na paliwa stałe stosuje sie łożyska ślizgowe.Ja mam i nie skrzypi ,i nie tłucze się (Darco).Bardzo mi sie na poczatku nie podobał,ale bardzo ulatwia rozpalanie,nie ma "cofek" przy silnym wietrze,deszcz nie leje mi do wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts