Hani 22.09.2005 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Czy istnieje mośliwość takiej adaptacji projektu, aby dodać podpiwniczenie? Ponieważ mam projekt domu parterowego z poddaszem uzytkowym, ale bez podpiwniczenia. Dom ma być postawiony na pochyłej działce, więc będą wysokie fundamenty. Aż żal, aby je zasypać, wszyscy mówia, że piwnica się by przydała. No ale czy mogę to zrobić tak, że zostanie wybrana ziemia z między fundamentów i powstanie tam piwnica. Jak to wyglada od strony prawnej? czy to jest możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldun 22.09.2005 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 a czy liczyłeś/łaś o ile wzrosna koszty budowania podpiwniczenia? pytam się, bo sam zastanawiam się nad kupna takiej działki zes kpadem ale boję się dodatkowych kosztów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hani 22.09.2005 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Dokładnej kalkulacji kosztów nie robiłem, ale doskonale zdaję sobię sprawę, że będą wyższe. No cóż, bez względu na ich wysokość mocno przejąłem się uwagami na tym forum ludzi, którzy mają piwnicę, widać sporo zalet praktycznych. Przeciwnicy takiego rozwiązania bedą właśnie wytykać większe koszty... Powiedzmy, że dla mnie w tym momencie nie jest to takie aż istotne - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asz 23.09.2005 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 Przy projekcie gotowym, należy skontaktować się z autorem aby wyraził zgodę na doprojektowanie piwnicy. (chyba że zgoda na tego typu zmianę jest już zapisana w projekcie). A potem osoba z odpowiednimi uprawnieniami budowlanymi która będzie Ci adoptowała projekt może doprojektować podpiwniczenie, oraz wykonać obliczenia itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hani 23.09.2005 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 No dzięki za wyjaśnienia asz. Czyli taki numer jest mozliwy do zrobienia. Pozostaje tylko kwestia zgody projektanta gotowego projektu...A czy ona jest niezbędna? No i jakie to bedą w przybliżeniu koszty takiej adaptacji projekty, czyli ile weźmie dodatkowo projektant adaptujacy projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 23.09.2005 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 W wiekszości pracowni projektant wykonujący adaptacje moze bez dodatkowej zgody autora doprojektowac piwnicę. Ja za doprojektowanie piwnicy płaciłam 500+2200 za adaptację( wszystko co potrzebne do uzyskania pozwolenia na bud., łącznie z załatwianiem wszystkiego w starostwie) Działkę mam również "pochyłą" Buduję LMB 27 z piwnicą pod całym domem- ok.100m, z garażem. Jezeli chodzi o koszt stanu surowego piwnicy, to zmiesciłam sie w 25.000- geodeta, kier. bud, ławy, zaprawy, strop z płyt, izolacje, czyli wszystko. Dodam jednak, że robocizna tylko i wyłącznie własna. Jeżeli ukształtowanie terenu pozwala na budowe piwnicy, to uwazam, ze trzeba to wykorzystać. A koszt, no cóż to juz każdy musi ocenic sam. Powodzenia Hani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts