Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szukam rankingu okien

Recommended Posts

nie ma czegos takiego

nawet nie ma o wiele wazniejszego rankingu - rankingu producentow :(

popytaj wsrod znajomych - od nich zacznik zbierac opinie o "okniarzach" - to chyba najlepsza metoda

I by nie byc zaskoczonym - spokojnej lekttury watku "szukam dobrych okien" zycze

po jego przeczytaniu nikt nie zeche cie zrobic "na szaro"

wiedze bedziesz mial/la lepsza od niejednego handlowca czy montazysty

Rankinigi nie zawsze mogą być użyteczne. My wybraliśmy okolicznego producenta stolarki drewnianej. Cenowo konkurencyjny do PCV, jakościowo zachwalany u tych co w okolicy mają jego wyroby. My też jesteśmy zadowoleni (okna i drzwi mamy od lata). Może się okazać, że wytypujesz gogoś z drugiego końca Polski a równie dobrego masz za płotem, ale jest na tyle lokalny, że ranking go nie obejmie. Główną zaletą takiego rozwiązania jest to, że masz blisko by dać w pysk jak coś będzie nie tak. A w przypadku oddalonego masz najczęściej 2-3 pośrednikó i monterów i odpowiedzialność zaczyna się rozmywać. NIE JEST TO OCZYWIŚCIE REGUŁĄ. Najprościej jak objedziesz okoliczne budowy i popytasz.

Jest kilku producentów o renomie krajowej, ale jeśli ci się chce trochę poszukać, to, skorzystaj z ofert lokalnych.

W moim przypadku w czasie budowy zabrakło mi samozaparcia w poszukiwaniu, stąd poszedłem na łatwiznę. Mam 3-szybowe okna z Urzędowskiego (jeszcze z czasów, gdy były one sosnowe i nielakierowane, sami z żoną zabezpieczaliśmy je drewnochronem, a potem pokrywaliśmy lakierem), a z czasów rozbudowy - też "U" ale z "merantii" i dwuszybowe.

I mam jak najgorsze doświadczenia z tych ostatnich zakupów w punkcie w Warszawie (blisko Dw. Zachodniego). Właścicielka (podobno krewna właściciela) długo rozwodziła sie nad kłopotami (własnymi), transport był oczywiście odpłatny, a klamki - w dwóch kolorach (złoty i brązowy). javascript:emoticon(':x')

javascript:emoticon(':x')

Było to kilka lat temu, ale incydent do dziś pamietam. Myślę, ze lokalny producent poświęciłby mi więcej czasu (i troski).

Niedługo zamierzam jeszcze coś zbudować - i tym razem ruszę w rajd po okolicy.

Ranking nie będzie mi potrzebny - raczej opinie użytkowników.

O które w stosownym czasie pozwolę sobie zwrócić sie na tym forum.

javascript:emoticon(':D')

javascript:emoticon(':D'):x