Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Będę niedługo robił ogrodzenie. W zwiazku z tym chciałem zapytać jak "uzbroić" okolice bramy. Czy na wjeździe zrobić jakąś wylewkę i zatopić w niej szynę po której w przyszłości będzie jeździła brama? O czym jeszcze muszę pamiętać na wstępnym etapie robót? Pozdrawiam.
https://forum.murator.pl/topic/40868-jak-przygotowa%C4%87-teren-pod-bram%C4%99-na-rolkach-z-automatyk%C4%85/

Najpierw musisz wiedzieć jaką bramę będziesz stawiwiał

Później dowiedziałem bym się co mogę sam zrobić, jeżeli to ma być szyna w progu z kątownikiem określonej długości ponad dwóch bram, to możesz wykonać sam, będzie to betonowa belka zbrojona z zamocowanym kontownikiem. Warto wiedzieć jak powinien wyglądać słupek prowadzący, a jak ten z zamkiem i wprowadzenia, które zawsze bramę umieszczą w punkcie wyjścia. Na deser będzie zębatka i mechanizm i doprowadzenie przewodów możesz wykonać sam. Najlepiej to zrobić w rurce, tylko wywiedz się ile i jakich.

powodzenia

A zastanawiałeś się nad zastosowaniem bramy bez rolek, z przeciwwagą? Zaletą jest iż nie trzeba mieć równego podłoża, nie ma problemu z "brudną" lub zamarzniętą szyną. Najważniejsze jest abyś wiedział jaki napęd kupić, tam masz wszytsko podane: jakie przewody, ile ich, gdzie zasilanie itp. Pamiętaj o miejscu na fotokomórki i przewodach w słupkach i wiele jeszcze innych rzeczach .... :)