Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kubików desek do deskowania przypada na 1 m kw dachu ?

Gość

Recommended Posts

Wg norm KNR zużycie desek "calówek" na 1 m2 deskowania połaci dachu wynosi 0,028m3 co daje jakieś 10% zapasu na ew. straty - zamówiłam deski wg tej normy i zostało mi jakieś parę sztuk (dostawca przywiózł ciut więcej niż zamawiałam).

Ale uważam, że to zależy także od kształtu dachu - u nas był dosyć skomplikowany, co naturalnie skutkuje większą ilością odpadów.

Wg norm KNR zużycie desek "calówek" na 1 m2 deskowania połaci dachu wynosi 0,028m3 co daje jakieś 10% zapasu na ew. straty - zamówiłam deski wg tej normy i zostało mi jakieś parę sztuk (dostawca przywiózł ciut więcej niż zamawiałam).

Ale uważam, że to zależy także od kształtu dachu - u nas był dosyć skomplikowany, co naturalnie skutkuje większą ilością odpadów.

przedmówcy nie dodali ze chodzi o tzw. tarcice gr 25mm obrzynana przy zastosowaniu nie obrzynanej zuzycie wzrosnie o okolo 30% no i sa to deski pełno wymiarowe zgodne z norma o długosci 2.2mtr d0 6 mtr. podobna sytuacja bedzie jak zastosijemy deski tzw krociaki w/g norm od 0,8-2.2mtr zuzycie wrosnie nawet o50-70 %

• 17 years później...

Witam

Może ja testem głupi ,ale to nie moja dziedzina . Mógł bym prosić o pomoc mam belki 10x10x300 cm. Ile to jest sztuk belek w 1kubiku ? Jedna belka to 0,03 kubika tak ?

Pozdrawiam i niech pan @mdzalewscy się nie wypowiada i nie nabija postów :)

Może inaczej czy to jest 10 sztuk na m3 ? Czy dobrze policzyłem ?

Edytowane przez Maciej1978