Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolumny beczkowe - najlepiej Toskańskie

remx

Recommended Posts

To, że można kupić gotowe to wiem. Wiem nawet gdzie.

A może ktoś słyszał o szalunkach - byłoby taniej.

Na ganek i tak kupię gotowe.

Ale mam jeszcze takie coś w wykuszu, spełnia to także funkcje konstrukcyjne. Jak nie znajdę szalunków (najlepiej toskańskich) to wyleję ze zwykłych rur.

kupowałem niedawno 2 kolumny toskańskie gotowe do ganku , nie znalazłem nigdzie innego sposobu , typu szalunek , mozliwość wyprofilowania tynkiem itp. kupiłem gotowe , niestety 1.800 zł. to kosztowało , ale mimo wcześniejszych rozterrek nie żałuje wyboru jednak jest bardzo ładnie i stylowo, proste kolumny nie dałyby takiego efektu.

Nie szalejcie

Za dwie Toskańskie wysokości 3m z betonu zapłaciłem 980zł w Brwinowie w tamtym roku - każda z 5 elementów : baza , rura prosta fi 35cm, rura mało zwężona, rura bardziej zwężona. Do montażu w 2 osoby. Po zmontowaniu zalewa się środek betonem. Można zamówić każde inne wymiary ale już nie znam cen. Nabyłem w Brwinowie. Zainteresowanym podeśle rysunek lub zdjęcie. Szalunków kartonowych nie znalazłem a z prostych próbowałem coś zrobić ale nic mi nie wyszło. Z Milanówka jadąc w kierunku Wa-wy za granicą Milanówka skręt w lewo w kierunku centrum Brwinowa i po około 300m po prwej stronie w dużym ogrodzie punkt sprzedaży zabawek ogrodowych - widać z ulicy. Polecam punkt.

kupowałem niedawno 2 kolumny toskańskie gotowe do ganku , nie znalazłem nigdzie innego sposobu , typu szalunek , mozliwość wyprofilowania tynkiem itp. kupiłem gotowe , niestety 1.800 zł. to kosztowało , ale mimo wcześniejszych rozterrek nie żałuje wyboru jednak jest bardzo ładnie i stylowo, proste kolumny nie dałyby takiego efektu.

Ja też kupiłem gotowe po 480 zł za sztukę - buduję " Dukat " z apa-domy

Witam!!

Mysmy mieli wykonane takie kolumny z formy drewnianej. Wykonał ją cieśla. Nie wiem czy sa toskańskie czy jakie, ale efekty można zobaczyć tu:

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=42379&q=Ludwin%F3w&k=2

wykonane byly z jednej formy wszystkie cztery, ktora byla rozbieralna, sa to kolumny konstrukcyjne, więc zazbrojono je solidnie fi 12 i zalano betonem :)

nam się szalenie podobają :)

pozdrawiam :)

mundzia

Rozumiem, że 1800 za jedną?

Bo mam taką cenę katalogową za kolumnę długości 3m 15cm

Czy kupowałeś to jako jedną kolumnę, czy też składaną z segmentów.

Jeżeli jedna całość to ile to waży - tj czy daje się zamontować samymi rękoma, bez dźwigu?[/quote

1.800 za 2 sztuki , każda z chyba 6-ciu elementów , na tyle lekkie że można je zmontować ręcznie , napewno bez dźwigu , są puste w środku i mają stosunkowo cienkie ścianki. moje kolumny miały 2,80 m.

O cholera. Gdzie te Laskowice?

Powiedz mi jak to wykańczałeś, bo podejrzewam że był to szary beton i coś z tym trzeba było jeszcze zrobic

jeszcze nie wykańczałem , bo dopiero robię dach , beton szary , ale bardzo dobrze zawibrowany i bardzo równy i gładki , wszystkie elementy niemal idealnie do siebie pasują, wydaje mi się że wystarczy przeszlifować na łączeniach , zagruntowac i pomalowac , bez dodatkowch warstw.

To samo widziałem w Brwinowie. Rzeczywiście beton wygląda na bardzo mocny. Problem, że mam zbyt szeroko rozstawione pręty i nie mieszczą mi się do środka. W tamtym roku dzwoniłem do jednego z producentów aby podał mi wymiary wewnętrzne. Upewniałem się dwukrotnie. Cóż tak jak teraz widzę to dostałem wymiar zewnętrzny. Oczywiście jakoś z tego wyjdę, Utnę dolną część - to taki kwadrat. Zagnę druty. Wyleję swój kwadrat, odegnę druty z powrotem do pionu. No i jakoś to będzie.

To samo widziałem w Brwinowie. Rzeczywiście beton wygląda na bardzo mocny. Problem, że mam zbyt szeroko rozstawione pręty i nie mieszczą mi się do środka. W tamtym roku dzwoniłem do jednego z producentów aby podał mi wymiary wewnętrzne. Upewniałem się dwukrotnie. Cóż tak jak teraz widzę to dostałem wymiar zewnętrzny. Oczywiście jakoś z tego wyjdę, Utnę dolną część - to taki kwadrat. Zagnę druty. Wyleję swój kwadrat, odegnę druty z powrotem do pionu. No i jakoś to będzie.

ja też giełem druty , bo były rozstawione za szeroko , kolumny zostały postawione na fundamencie na bloczkach betonowych , wiec było miejsce na te odgięte pręty , pozaginaliśmy , dopasowali średnicę , kilkanaście strzemionek i zalane betonem i jest ok?