Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pif paf - czy ktoś strzela???

dziuba

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie strzelam, choc kiedys to robiłem często i gęsto. A frajda przezajefajna. Zaczynałem od 7,62mm. Później przyszedł czas na 12mm; 14,5 ( tu już nie było śmiesznie). Zabawa się kończyła jak przyszedł czas na kaliber 22mm. Niestety z racji zacofania technicznego niektórych maszyn musiałem pominąc kaliber 75 i 80mm. Najwięcej puf zrobiłem na 100mm. Zdażało się i 125mm, choć rzadziej. Moim marzeniem było walnąć z 155, a szczytem niedoścignionym z 203mm.

w kolejności:

1 kałach

2 nsw

3 kpw

4 wkład opl

5 t34

6 JS

7 t55 i t55am

8 t72

9 dana

10 goździk

byłem rusznikarzem :o ;) :lol:

Zawsze ciekaiło mnie zaawisko. Myśliwi strzelają tylko w ramach selekcji, a wiszą u nich najpiękniejsze poroża . ?

Poważnie zastanawiam się nad pozowoleniem na broń.

Kurcze ja też o tym myślę... :lol:

Tak mi się chce postrzelać z broni palnej...

Nie wiem chyba bym musiał do jakiegoś klubu z tym uderzyć??

Ciekawe ile takie strzelanko kosztuje??

A co do pozwolenia...to nie wiem, czy samo to mogłoby ci zezwalać na strzelnie poza miejscami specjalnie do tego wyznaczonymi??

Witam

Na strzelanie z wiatrówek nie trzeba pozwolenia.

Jeżeli chodzi o sportową broń ostrą tj. kulową to musisz:

- przynależeć do Klubu Strzeleckiego

- uzyskac patent strzelecki (jednorazowo min 1000 zł - egzamin i kurs)

- przynależeć do PZSS (Polskiego Związku Strzelectwa Sportowego legitymacja ok 60 zł/rok)

- uzyskać licencję sportową z PZSS ( jednorazowo ok 50 zł)

- brać udział w zawodach strzeleckich organizowanych przez Kluby Strzeleckie z licencją PZSS na organizowanie zawodów sportowych ( co najmniej 6 razy w roku - min ok 1000 zł z kosztami wyjazdu)

O pozwolenie możesz się ubiegać co najmniej po roku kiedy zaliczysz pełen rok zawodów.

Takie są przynajmniej warunki podstawowe. Ponadto pozwolenia wydaje Policja i mimo spełnienia powyższych warunków nie masz gwarancji że dostaniesz decyzję pozytywną z Policji (do wniosku o pozwolenie na broń należy dołaczyć szereg innych dokumentów m.in zaśw. o niekaralności).

Wierz mi jest to droga przez mękę (przynajmniej na terenie woj. mazowieckiego, kosztowna i czasochłonna) - wiem to z autopsji gdyz kilku kolegów z mojego klubu dostało zgody ale po licznych odwołaniach i trwało to co najmniej rok chodzenia przy tym.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Witam

Na strzelanie z wiatrówek nie trzeba pozwolenia.

Jeżeli chodzi o sportową broń ostrą tj. kulową to musisz:

- przynależeć do Klubu Strzeleckiego

- uzyskac patent strzelecki (jednorazowo min 1000 zł - egzamin i kurs)

- przynależeć do PZSS (Polskiego Związku Strzelectwa Sportowego legitymacja ok 60 zł/rok)

- uzyskać licencję sportową z PZSS ( jednorazowo ok 50 zł)

- brać udział w zawodach strzeleckich organizowanych przez Kluby Strzeleckie z licencją PZSS na organizowanie zawodów sportowych ( co najmniej 6 razy w roku - min ok 1000 zł z kosztami wyjazdu)

O pozwolenie możesz się ubiegać co najmniej po roku kiedy zaliczysz pełen rok zawodów.

Takie są przynajmniej warunki podstawowe. Ponadto pozwolenia wydaje Policja i mimo spełnienia powyższych warunków nie masz gwarancji że dostaniesz decyzję pozytywną z Policji (do wniosku o pozwolenie na broń należy dołaczyć szereg innych dokumentów m.in zaśw. o niekaralności).

Wierz mi jest to droga przez mękę (przynajmniej na terenie woj. mazowieckiego, kosztowna i czasochłonna) - wiem to z autopsji gdyz kilku kolegów z mojego klubu dostało zgody ale po licznych odwołaniach i trwało to co najmniej rok chodzenia przy tym. Wszystko sie zgadza z tym ze za patent w Plocku 1500pln

Pozdrawiam i życzę powodzenia.