Oldswan 23.09.2005 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 Czy ktos przerabiał taką sytuację? Sprzedałem mieszkanie i sie wymeldowałem (co oczywiste), ale nie moge sie zameldowac w nowym domu, bo nie było oficjalnego odbioru. Częściowego nie chce robić, bo sie bardziej czepiają. Wiec na koniec roku bede bezadresowcem bez meldunku. Gdzie składać PIT: do urzedu wg starego adresu czy do urzedu gminy gdzie postawilem dom??? A może w ogóle nie składać Pomarzyć dobra rzecz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 23.09.2005 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 Składasz NIP 3 z aktualnym adresem (tam gdzie naprawdę mieszkasz) i PITy na ten własnie adres. Adres zameldowania nie jest US-owi potrzebny pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oldswan 23.09.2005 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 Składasz NIP 3 z aktualnym adresem (tam gdzie naprawdę mieszkasz) i PITy na ten własnie adres. Adres zameldowania nie jest US-owi potrzebny pozdro Czyżby to było, az tak proste :?: hymm.. aż podejrzane wtym musi być haczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 23.09.2005 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 No nie jest aż takie proste. Robisz oczywiście tak jak to napisał zibi2 ale dla skarbowego i tak liczy sie adres zameldowania. Do mnie, mimo złożenia właśnie NIP-3 i podania adresu do korespondencji i obecnego zamieszkania, nadal US przesyła korespondencję na stary adres zameldowania. Urzędniczki w US mówią że dla nich adres zameldowania ( nawet ostatniego ) to rzecz święta i tam ślą. A ja chodzę na pocztę i co trzy m-ce składam pisemko o przekierowanie korespondencji do nowego miejsca zamieszkania. Choć ze skarbowymi jak z każdą instytucją państwową w tym kraju, prawo stanowi naczelnik danego urzędu Bezmeldunkowy już jestem 14 miesięcy, da się z tym żyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 23.09.2005 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 Ja przerabiałem. Składasz NIP3 i nie wpisujesz adresu zameldowania tylko zamieszkania (do korespondencji) i normalnie się rozliczasz. Ja mieszkałem w domu bez adresu, bo budynek nie był odenrany. Złożyłem NIPa, że niby mieszkam u rodziców (bez żadnego meldowania) i rozliczyłem zeznanie roczne. teraz już złożyłem nowego NIPa na swój dom, z datą zameldowania i datą wymiany dowodu i jest OK. Jeżeli nie chcesz, żeby Urząd skarbowy coś ci zwracał, to oni raczej się nie czepiają. A poza tym w Polsce można żyć bez adresu zameldowania - byleby tylko płacić podatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oldswan 23.09.2005 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 Bezmeldunkowy już jestem 14 miesięcy, da się z tym żyć Dzięki wszystkim za porady i informacje JM lejesz miód na me serce. Ja bezmeldunkowy jestem 3 miechy i mnie to nie rusza lae moja biedna mama wzrastająca w epoce głebokiego PRL na hasło brak meldunku sztywnieje w pozycji zasadniczej. Ot, stare nawyki trudno wyplenić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 23.09.2005 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 Teoretycznie obowiązek meldunkowy nadal istnieje. Za to pobytu do 3 dni się nie rejestruje. W razie kłopotów należy utrzymywać, że się przebywa w cyklach 3-dniowych to tu to tam (znajomi, namiot, motele, rodzina itd) Teoretycznie to my teraz jesteśmy współsprawcami, bo: § 2. Kto, będąc do tego obowiązany, nie zawiadamia właściwego organu o niedopełnieniu przez inną osobę ciążącego na niej obowiązku meldunkowego, podlega karze grzywny albo karze nagany. Rety, co za kraj.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 24.09.2005 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 Ja jestem teoretycznie bezdomny od jakichś 12 lat. PITy składam w US zgodnym z miejscem ZAMIESZKANIA (nie zameldowania) w dniu 31.12 roku którego dotyczy zeznanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts