Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ludziska, Wy tyle wiecie o życiu!! 8) 8)

Gadajcie mi uprzejmie, czy ktuś ma doświadczenia z czymś takiem:

http://www.iplus.pl/

http://www.orange.pl/portal/map/map...viceId=301900#3

Bo różne opinie mi sie pałętają, a ja kce w końcu i wreszcie mieć trochę Wszechświatu na tej zapyziałej wsi...!!

:wink:

https://forum.murator.pl/topic/40889-bli%C5%BCej-forum-czyli-internet-przez-telefoni%C4%99-kom%C3%B3rkow%C4%85/

mam internet przesyłany drogą radiową ...

w stosunku do neostrady (którą miałem wczesniej) internet jest wolniejszy i bywa ze łacze zanika ... na chwile -a to istotna wada

lecz w stosunku do SDI które tez testowałem ... radiowy działa szybciej

zaleta radiowego łacza jest to ze unikam jakichkolwiek przewodów ... antena wielkości połówki ołówka w karcie radiowej i tym samym unikanie przepięć po uderzeniu pioruna i paleniu karty sieciowej ... co zdarzało sie wcześniej

pzdr

mam internet przesyłany drogą radiową ...

w stosunku do neostrady (którą miałem wczesniej) internet jest wolniejszy i bywa ze łacze zanika ... na chwile -a to istotna wada

lecz w stosunku do SDI które tez testowałem ... radiowy działa szybciej

zaleta radiowego łacza jest to ze unikam jakichkolwiek przewodów ... antena wielkości połówki ołówka w karcie radiowej i tym samym unikanie przepięć po uderzeniu pioruna i paleniu karty sieciowej ... co zdarzało sie wcześniej

pzdr

cześć Brzózko! 8) 8) kopę lat :roll:

problem w tym, że dziady od wszelkich radiowych Internetów się na mnie wypinają :x

Mam takowy internet, w śp. Idei. (pomarańcze są be... :( ) Była to taryfa Nowa Idea Optima, z dodatkiem "Web Maniak" dzięki któremu po godzinach szczytu płacę 30 groszy za 512 kB przesłanych danych.

Rzecz dobrze nadaje się do gadu-gadu i forów, w ogóle tam, gdzie jest tylko tekst. Bo przeglądanie stron z grafiką błyskawicznie nabija licznik :( Ale za to można siedzieć godzinami na gadule i chatach za (dosłownie) grosze.

Lepszy taki net niż brak netu w ogóle. Bo oprócz gadania na komunikatorach zawsze można gdzieś tam zajrzeć z domu, jak już koniecznie trzeba, czy też jakiś przelew z banku internetowego wykonać.

Ja mam taki w Idei, to się chyba nazywa Licencja GPRS. Wybrałem bo używam laptopa, a tu dają modem do PCIMCIA. Miesiecznie kosztuje ok 60 brutto+jednorazowo modem coś ok 200 PLN. U mnie hula :D . Max deklarowany transfer do użytkownika to 56kb/s (czyli 7kB/s), ale rzeczywisty to 3-4 kB/s. Jest jeszcze limit że po przekroczeniu w miesiącu 500MB danych transfer może zostać obcięty chyba do 3kB/s.

Peer to peer na tym raczej nie podziała, ale do przeglądania stronek, poczty, komunikatorów w zupełności wystarcza.

cześć Brzózko! 8) 8) kopę lat :roll:

problem w tym, że dziady od wszelkich radiowych Internetów się na mnie wypinają :x

ojj kope i to ładnych lat yemiołko...:wink::D

u mnie nie moga sie wypiąć - jest pełna dywersyfikacja dostaw :p

w kazdej chwili moge zmiednić bezpłatne łacze radiowe na neostrade, SDI czy DSL albo wejść w jedną z kilku sieci prywatnych

istotna sprawe wychwycił pik33 zdjecia bardzo spowalniaja łacze

(dlatego m.in. zmniejszyłem swój emblemat ...:D)

Yemiołko .. próbuj dalej...

pióro masz ciete .. jak szpade ... uwielbiałem Cie czytac :p

czekam z niecierpliwością ...

pozdrówka dla Ciebie i Jano

p.s. swierzbi mnie aby Cie zapytac o dalsze losy drogi... wywalczyłas droge na skrót ?

• 2 months później...
Właśnie przeglądam forum dzięki IDEA GPRS/EDGE, demon prędkości to to nie jest ale lepszy rydz niż nic !

a ja właśnie jadę na iPlusie 8) . średnio 215Kb/s. całkiem piknie się ślizga po tej wirtulandii :lol: :lol: na strychu........

EDGE to niestety oferta tylko w pobliżu dużych miast. U nas na prowincji działą TYLKO zwykły GPRS gdzie realny transfer oscyluje w granicach 3kB/s. Do prędkości maksymalnej duużo brakuje. Nie skusiłęm się na umowę, bo wiązać się na 2 lata to troszkę za długo - kupiłem kartę SIMDATA w Plusie. Koszt 100KB danych to 3 grosze czyli znośnie. EDGE może i kiedyś będzie, ale nie prędzej jak za 1,5 roku. Co prawda Panienka w Erze twierdzi, że już jest u nas, ale nikt poza nią tego nie potwierdza, w szczególności użytkownicy :wink:

A z blueconnect ktoś moze korzysta??

Oferta wydaje się dość kusząca: 50zł brutto / miesięcznie (promocyjna cena przy 24mies. umowie). Transfer w wawie i okolicach nawet do 48kB/s. Tyle ze o ile pamietam, to jest bardzo niski limit sciaganych danych po ktorym transer znaczaco spada.

A z blueconnect ktoś moze korzysta??

Oferta wydaje się dość kusząca: 50zł brutto / miesięcznie (promocyjna cena przy 24mies. umowie). Transfer w wawie i okolicach nawet do 48kB/s. Tyle ze o ile pamietam, to jest bardzo niski limit sciaganych danych po ktorym transer znaczaco spada.

Ważne jest to by być w zasięgu usługi... Sprawdź dobrze czy tak jest u ciebie. Jak już pisałęm u mnie nie jest dostępne, ale sprzedadzą Ci bez mrugnięcia okiem. W efekcie będziesz mieć zwykły GPRS przy niższym transferze niż liczyłeś...