Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziecko w samochodzie.

RYDZU

Recommended Posts

Temat moze trochę niebudowlany, ale nigdzie nic nie mogę wygrzebac na ten temat.

Problem wygląda następująco:

- dziecko lat 6

- samochód - stary, pasy tylko na przednich siedzeniach, z tyłu brak mozliwości zamocowania fotelika.

Pytanie - jak zgodnie z przepisami przewozić w nim dziecko? Na przednim siedzeniu w pasach, czy może na tylnym bez pasów?

Ewentualnie piszcie gdzie szukać odpowiedzi.

pozdrawiam

Ja znalazłam coś takiego:

Ustawa z 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (http://www.abc.com.pl/serwis/du/1997/0602.htm):

Przewożenie dzieci:

Art. 39. 3. W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym.

4. Przepis ust. 3 nie dotyczy przewozu dziecka taksówką osobową, pojazdem pogotowia ratunkowego lub Policji.

Art. 45. 2. Kierującemu pojazdem zabrania się: (...) 3) przewożenia pasażera w sposób niezgodny z art. 39, 40 lub 63 ust. 1; 4) przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera; 5) przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego.

Problem wygląda następująco:

- dziecko lat 6

- samochód - stary, pasy tylko na przednich siedzeniach, z tyłu brak mozliwości zamocowania fotelika.

Pytanie - jak zgodnie z przepisami przewozić w nim dziecko? Na przednim siedzeniu w pasach, czy może na tylnym bez pasów?

Kiedyś też się nad tym zastanawiałem i przy okazji jakiegoś dyżuru telefonicznego policji w jakimś programie TV zadzwoniłem zapytać. Dowiedziałem się, że można w takim przypadku przewozić dziecko na przednim siedzeniu, ale tylko w foteliku ochronnym, na samym siedzisku (podwyższeniu) już nie !!! Ale jeśli tylko to możliwe to zaleca się przewożenie dziecka jednak z tyłu, a miejsce za kierowcą okazuje się statystycznie najbezpieczniejsze.

Ja przewożę 1 dziecko z przodu, nie mam tam poduszki powietrznej, jest to całkowicie zgodne z prawem. Wprawdzie policjant jak mnie zatrzymał hm... za 10 km (50 km/h miałam a zakaz do 40 był) więcej na liczniku powiedział, że bezpieczniej z tyłu przewozić, ale na krókich dystansach mi wygodniej poza tym jak jedziemy gromadą to przypada 1 dziecko na 1 rodzica. Foteliki mamy bardzo porządne a bezpieczeństwo zalezy od rodzaju katastrofy

Rydzu - może zamontować pasy?

Ja mam trochę inny problem: jak się zmieścić w trójkę w 2-osobowym samochodzie :D

Racja można domontować pasy z tyłu i Ok.

Pasco a na ile osób masz zarejestrowane auto. Bo jeśli na 4 to trudna sprawa.

Niestety, tylko na 2 :cry:

To już kompletna klapa. Dzieciaki w pakunki i do bagażnika :wink: Na Twojej fotce jest chyba jakiś cytruś albo pizgot. Tj. dwoje z przodu i bagażowka.

Rydzu - może zamontować pasy?

Ja mam trochę inny problem: jak się zmieścić w trójkę w 2-osobowym samochodzie :D

Racja można domontować pasy z tyłu i Ok.

Pasco a na ile osób masz zarejestrowane auto. Bo jeśli na 4 to trudna sprawa.

Niestety, tylko na 2 :cry:

To już kompletna klapa. Dzieciaki w pakunki i do bagażnika :wink: Na Twojej fotce jest chyba jakiś cytruś albo pizgot. Tj. dwoje z przodu i bagażowka.

Dokładniej to człapek (czyli seicento) van. Przechlapane.