Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Alicjanki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jezu!

Jak fajnie jest wejść na Forum i od razu poczytać tyle miłych słów! Widoczna na zdjęciu elewacja jest ogrodowa (południowa), czyli nikt oprócz mnie nie będzie się mógł nią zachwycać. Elewacja wejściowa (północna) jest w tym domu conajmniej skromna (jeśli chcecie obejrzeć więcej zdjęć tego domu, wejdźcie na skrót www pod moim postem). Niemniej jednak byłam tego świadoma gdy projekt wybierałam, a stawiałam bardziej na funkcjonalność niż wygląd zewnętrzny.

Myślę, że jak obsadzę odpowiednio domek zielenią, to zyska na urodzie i charakterze.

Klinkier to swojski Roben cieniowany nr 17. Dachówka to Roben jesienny liść (też trochę cieniowana brązowa). Bardzo lubię klinkierowe i inne naturalne wykończenia domów (klinkier oprócz urody jest trwały!), więc zamieniłam zaplanowane w projekcie drewniane słupki na klinkierowe. I myślę, że wyszło dobrze.

Dzięki jeszcze raz za ciepłe słowa! :grin: :grin: :grin:

A.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Alicjanka dnia 2002-12-13 14:18 ]

Bardzo ładny....., podoba mi się :smile:

Życzę miłych letnich wieczorów w ogrodzie, który mam takie wrażenie, że będzie wspaniale komponował się z rzeźbą budynku.

Cieszę się, że wybrałaś identyczna dachówkę jak ja. To miłe.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Wowka dnia 2002-12-13 15:23 ]

Klaudia,

Dachówkę możesz z bliska obejrzeć na stronie www (pod moim postem) klikając na "full size" na samym dole pod zdjęciem po prawej stronie. W takim powiększeniu można obejrzeć wiele szczegółów.

Wowka, to samo mogę powiedzieć ja - niewiele się widzi odważnych do tej dachówki. :smile: A jaką kolorystykę (okna, elewacja) do tej dachówki dobierasz w swoim domu?

Franek, drzwi otwierają się klasycznie: dwie części po lewej stronie zdjęcia się otwierają jak każde drzwi balkonowe (do środka pokoju), a ostatnia część po prawej stronie zdjęcia (przy schodach) jest stała (z nakładką aby wyglądała tak jak te części które się otwierają). Zdecydowaliśmy się na tą jedną część stałą, ponieważ jest ona w bardzo niedużej odległości od rogu pokoju (ok. 25cm) i zawsze coś tam będzie stało (duża zieleń, palma, choinka itp), więc stwierdziliśmy, że nie będziemy z niej i tak korzystać.

On 2002-12-13 17:30, Alicjanka wrote:

Wowka, to samo mogę powiedzieć ja - niewiele się widzi odważnych do tej dachówki. :smile: A jaką kolorystykę (okna, elewacja) do tej dachówki dobierasz w swoim domu?

Kosze miedziane, rynny Marley - miedziane, pas podrynnowy ciemny brąz podobnie jak i podbitka. Stolarka mahoń meranti, parapety klinkrowe ciemny brąz z angobą. Co do koloru elewacji to mamy czas (na szczęście bo to trudna decyzja) do wiosny. W tym roku zakończyliśmy na ociepleniu.

Pozdrawiam