Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nowe prawo budowlane?

piotr.nowy

Recommended Posts

Brawo Ksztof.

Popieram Cię. Przecież twój sąsiad mógł zapomnieć o prawidłowej odległości. A że powiedziałeś mu wystarczająco wszcześnie, to poprawił. Sąsiad ma teraz satysfakcję, że jest wszystko zgodnie z prawem i nie wyszedł na buraka.

I jest to kolejny mały krok do państwa prawa.

Pozdrawiam

RysieK

• 3 weeks później...

Pozwolicie, że wtrącę.

Wszystko pięknie się mówi jak się nie ma sąsiada kilka metrów od swojego okna.

Ja od kilku lat mieszkam w domu bez firan i zasłon (bo wszyscy alergicy, bo lubię, itd.) Działka obok była za mała na budowę, więc ja postanowiłem postawić dom w odległości 4,5m od granicy. Potem okazało się, że sąsiad działkę powiększył (dokupił kawałek sąsiedniej) i już mógł się wybudować. Postawił dom w odległości nawet poniżej 3m od granicy, przecież sąsiad nie będzie stękał o 20 cm (rzeczywiście nie stękałem, bo ściana miała być bez okien) i to mimo tego, że perspektywa widoku ze swojego okna samej ściany zamiast drzew, trochę mnie przygnębiła. Teraz szykuje się okno w dachu w moją stronę. Powiecie może, że jestem upierdliwy, że nie cieszy mnie perspektywa, zaglądania mi do salonu i sypialni (chociażby przypadkiem). No cóż, jestem marudą.

Postawcie się jednak w takiej sytuacji i postarajcie się zrozumieć kogoś kto od teraz (może do końca życia) będzie żył ze ścianą zamiast drzew i sąsiadem w oknie.

Ja też chciałem się dowiedzieć jakie są przepisy tylko dlatego, żeby porozmawiać z sąsiadem posiadając wiedzę o przepisach.

I nie rugajcie Krzysztofa za to, że chce się ratować jak może.

Życząc samych pięknych widoków za oknem, pozdrawiam.

Szymon