sceptyk 24.09.2005 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 problem ma podłoże w tym, że jeszcze tego roku chcę położyć podłogówkę i zrobić wylewki, aby zakończyć wszystkie brudne i mokre prace, jednak jak obliczyłem termin zalenia przypadnie na przełom listopada i grudnia, kiedy mogą być mrozy... no i co wtedy cyz można, jakie są zasqady aby nie spartolić dzieki z góry za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 24.09.2005 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 Jak będzie ciepła długa jesień, bez temperatury poniżej zera to proszę bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 24.09.2005 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 Zrobienie wylewek to kilka dni roboty.Dojrzewanie i pielęgnacja betonu to już kilka tygodni.Dobrze by było aby w tym czasie temperatura powietrza nie spadała poniżej +5 stC.Beton podczas wiązania wydziela ciepło.Jeżeli pod wylewkami będzie styropian a wierzch przykryjesz matami słomianymi to możesz zaryzykować.Jak chcesz mieć spokojną głowę lepiej przełożyć robotę na kwiecień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 24.09.2005 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 Ja robilem tynki i wylewki w listopadzie i grudniu (2 lata temu). Ale były już drzwi i okna, i dogrzewałem kozą (kupiona w Castoramie za ok. 100 zł)GrzegorzPS. z tego, co pamiętam, to najpierw tynki , potem wylewki. A przed tynkami - ościeżnice i okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 24.09.2005 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 Spokojnie. Jak jeszcze będziesz dogrzewał kozą to nie ma problemu. Dom jeszcze nie jest tak wychłodzony po jesieni. Jak ja robiłem (luty) to ostro musiałem grzać kozą żeby utrzymać temp. powyżej zera. Specjalnie czekałem na ocieplenie w lutym i jak tylko puściło to zrobili mi wylewki w 48 godzin. Potem prze tydzień grzałem a potem to beton już sam da sobie radę . Oczywiście wylewki z miksokreta. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzio 26.09.2005 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 nie znam się specjalnie na tym i wiem ze się nie powinno wystawiać betonu w czasie pielęgnacji na temp ponizej +5 st C ale trochę tego nie rozumie bo skoro w czasie wiązania betonu wydziela się ciepło to krótkotrwały lekki przymrozek chyba nie powinien zaszkodzić. Pytam tak tylko z ciekawości? Może ktoś to może wyjaśnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 26.09.2005 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 poniżej 5 stopni beton nie wiąże - ale nic mu się nie dzieje; parę (?) stopni poniżej zera zamarza - i to może być szkodliwe. Wiązanie betonu to faktycznie reakcja egzotermiczna i, dla duzych bloków betonowych, niewielki mróz nie jest szkodliwy. Ale wylewki to duże powierzchnie które wychładzają się dosyć szybko - lepiej, gdy w pomieszczeniach te 5-10 stopni jest...pozdrawiamGrzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sceptyk 26.09.2005 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 no to się dowiedziałem...o reakcji ezgotermicznej tego nie wiedziałem, ale to zawsze pocieszające, tym bardziej,że mam okna i drzwi, a na dodatek w salonie podłączony kominek to chyba będzie dobrze dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 26.09.2005 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 "egzo..." czyli reakcji przebiegającej z wydzieleniem się ciepła (było w szkole średniej) pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darp 26.09.2005 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 Ja robilem tynki i wylewki w listopadzie i grudniu (2 lata temu). Ale były już drzwi i okna, i dogrzewałem kozą (kupiona w Castoramie za ok. 100 zł) Grzegorz PS. z tego, co pamiętam, to najpierw tynki , potem wylewki. A przed tynkami - ościeżnice i okna Grzegorz a nie chcesz odsprzedać takiej kozy? Dziś szukałem w Olsztynie i nie mogę kupić. Pozdrawiam Darek P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.09.2005 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 a na syberii leja lawy fundamentowe przy -30 i jakos sie nie obawiaja ze nie zwiaze Swoj pierwszy strop lalem w wigilie 1987 roku, padal snieg, bylo minus 5 (maksymalna temperatura dzienna), poszedl beton B-30 z dodatkami i co...... poki co a uplynelo juz kilkanascie lat stron nawet nie popekal Pozniej stawialem sciany na zaprawie z dodatkiem zwyklej soli kuchennej - tez stoja i nie pekaja (tylko jakos slone sa ) poza tym zawsze masz mozliwosc wejsc na strone http://meteo.icm.edu.pl gdzie prognoze w 99% pewna na najblizsze dwa dni poznasz a i dlugoterminowki sa nad wryaz sprawdzalne zawsze mozesz wylewke przesunac o dzien lub kilka popatrz - zeszlej zimy mozna bylo dzialac do konca stycznia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzio 27.09.2005 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 A jak długo beton bez dodatków nie powinien być poddawany temp. poniżej 5 st C? Chodzi mi o to jak długo mam się martwić czy np następnego dnia nie przyjdzie przymrozek a beton już wylany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 27.09.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Grzegorz a nie chcesz odsprzedać takiej kozy? Dziś szukałem w Olsztynie i nie mogę kupić. Pozdrawiam Darek P Odsprzedam za pół ceny - jak odbierzesz z Bydgoszczy pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sceptyk 27.09.2005 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 oczywiście, że "egzo", a nie "ezgo", po prostu się pomyliłem w klawiszach pragnę się pochwalić, że reakcje egzo i endo są pojęciem mi znanym po prostu nie wiedziałem, że reakcja egzo następuje w przypadku wiązania betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 28.09.2005 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 No proszę. Zgodnie z przysłowiem: "człowiek uczy się całe życie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts