Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy wylewki można robić podczas zimy

sceptyk

Recommended Posts

problem ma podłoże w tym, że jeszcze tego roku chcę położyć podłogówkę i zrobić wylewki, aby zakończyć wszystkie brudne i mokre prace, jednak jak obliczyłem termin zalenia przypadnie na przełom listopada i grudnia, kiedy mogą być mrozy... no i co wtedy :o cyz można, jakie są zasqady aby nie spartolić :o dzieki z góry za pomoc :wink:

Zrobienie wylewek to kilka dni roboty.

Dojrzewanie i pielęgnacja betonu to już kilka tygodni.

Dobrze by było aby w tym czasie temperatura powietrza nie spadała poniżej +5 stC.

Beton podczas wiązania wydziela ciepło.

Jeżeli pod wylewkami będzie styropian a wierzch przykryjesz matami słomianymi to możesz zaryzykować.

Jak chcesz mieć spokojną głowę lepiej przełożyć robotę na kwiecień.

Spokojnie. Jak jeszcze będziesz dogrzewał kozą to nie ma problemu.

Dom jeszcze nie jest tak wychłodzony po jesieni. Jak ja robiłem (luty) to ostro musiałem grzać kozą żeby utrzymać temp. powyżej zera. Specjalnie czekałem na ocieplenie w lutym i jak tylko puściło to zrobili mi wylewki w 48 godzin. Potem prze tydzień grzałem a potem to beton już sam da sobie radę :wink:. Oczywiście wylewki z miksokreta.

Pozdrawiam

nie znam się specjalnie na tym i wiem ze się nie powinno wystawiać betonu w czasie pielęgnacji na temp ponizej +5 st C ale trochę tego nie rozumie bo skoro w czasie wiązania betonu wydziela się ciepło to krótkotrwały lekki przymrozek chyba nie powinien zaszkodzić. Pytam tak tylko z ciekawości? Może ktoś to może wyjaśnić

poniżej 5 stopni beton nie wiąże - ale nic mu się nie dzieje; parę (?) stopni poniżej zera zamarza - i to może być szkodliwe. Wiązanie betonu to faktycznie reakcja egzotermiczna i, dla duzych bloków betonowych, niewielki mróz nie jest szkodliwy. Ale wylewki to duże powierzchnie które wychładzają się dosyć szybko - lepiej, gdy w pomieszczeniach te 5-10 stopni jest...

pozdrawiam

Grzegorz

Ja robilem tynki i wylewki w listopadzie i grudniu (2 lata temu). Ale były już drzwi i okna, i dogrzewałem kozą (kupiona w Castoramie za ok. 100 zł)

Grzegorz

PS. z tego, co pamiętam, to najpierw tynki , potem wylewki. A przed tynkami - ościeżnice i okna

Grzegorz a nie chcesz odsprzedać takiej kozy?

Dziś szukałem w Olsztynie i nie mogę kupić.

Pozdrawiam

Darek P

a na syberii leja lawy fundamentowe przy -30 i jakos sie nie obawiaja :) ze nie zwiaze

Swoj pierwszy strop lalem w wigilie 1987 roku, padal snieg, bylo minus 5 (maksymalna temperatura dzienna), poszedl beton B-30 z dodatkami i co...... poki co a uplynelo juz kilkanascie lat stron nawet nie popekal

Pozniej stawialem sciany na zaprawie z dodatkiem zwyklej soli kuchennej - tez stoja i nie pekaja (tylko jakos slone sa ;) )

poza tym zawsze masz mozliwosc wejsc na strone

http://meteo.icm.edu.pl gdzie prognoze w 99% pewna na najblizsze dwa dni poznasz a i dlugoterminowki sa nad wryaz sprawdzalne

zawsze mozesz wylewke przesunac o dzien lub kilka

popatrz - zeszlej zimy mozna bylo dzialac do konca stycznia :)