klemente 24.09.2005 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 Witam,Zainteresowałem się ofertą developera Servotech Canada Polska. Inwestycja powstaje na osiedlu "Przy ogrodowej III" w Józefosławiu pod Warszawą. Niestety nie wiem zbyt wiele o technologii lekkiego budownictwa szkieletowego. Proszę o ocenę standardu wykonania budynku:I KONSTRUKCJA BUDYNKU:1) Fundamenty, ściany do poziomu stropu, żelbetowe monolityczne2) ściany i stropy - powyżej przyziemia - w konstrukcji szkieletowej drewnianej (między segmentami ceramiczna przegroda ogniowa)3) schody wew. drewniane, zew. w konstrukcji stalowej4) konstrukcja dachu drewniana kratownicowa impregnowanaII ŚCIANY ZEWNĘTRZNE - wypełniające o konstrukcji szkieletowej składające się z warstw (od str. zew.):1) tynk akrylowy na warstwie kleju z wtopioną siatką z włókna szklanego2) styropian gr. 5 cm mocowany mechanicznie3) wiatroizolacja z membran o wysokiej para-przepuszczalności ułożona na płycie OSB4) szkielet z profili drewnianych 89 mm wypełniony wełną mineralną gr 90 mm5) paroizolacja z folii PE6) okładzina z płyt GKF 12,5mm na ruszcie drewnianymIII ŚCIANY WEWNĘTRZNE międzylokalowe - ściana ogniowa z pustaków ceramicznych U-2201) szkielet z profili drewnianych 89 mm od strony każdego z lokali2) wypełnienie wełną mineralną gr. 10 cm3) poszycie płyta GKF 12,5mmIV ŚCIANY WEWNĘTRZNE -W KONSTRUKCJI SZKIELETOWEJ1) szkielet drewniany 89mm lub stalowy C75 - w poziomie przyziemia2) poszycie z płyt GKF 12,5 mm obustronnie jednowarstwowo (GKI 12,5mm w powierzchniach mokrych)V SUFITY - podwieszone1) ruszt z listew drewnianych lub OSB2) poszycie z płyty GKF 12,5mm, między lokalami 2xGKF 12,5mm3) na poddaszu montowany do konstrukcji dachu 2xpłyta GKF 12,5mm na listwach drewnianych +paroizolacja z folii PE4) stropy wypełnione wełną mineralną gr. 15'30 cmVI DACH1) poszycie z płyty OSB2) pokrycie gontem bitumicznym na papie izolacyjnej3) ocieplenie z wełny mineralnej gr. 25 cm w poziomie stropu nad II piętrem4) odwodnienie obróbki i podbitka z blachy aluminiowej Osiedle wygląda bardzo atrakcyjnie, ale jestem pełen obaw czy opisana technologia budowy jest zgodna z wymogami budownictwa szkieletowego. Jestem ciekaw ile lat taki budynek zapewniać będzie określone warunki mieszkaniowe bez konieczności ponoszenia nakładów finansowych na generalne remonty. Podejmuję życiową decyzję i chciałbym wiedzieć jaką wartość będzie miał ten budynek po 20 latach. Mam jeszcze pytanko dot. kosztów ogrzewania (grzejniki elektryczne). Developer oferuje mieszkania w części dolnej segmentu (2 poziomy: parter i podparter) oraz w części górnej segmentu (2 poziomy: piętro i poddasze). Czy koszty dot. ogrzewania będą wyższe na dolnym czy na górnym poziomie? Jestem zainteresowny raczej dolną kondygnacją ze względu na dostęp do ogródka. Obawiam się jednak czy mieszkanie na poziomie 80 cm poniżej poziomu gruntu nie będzie się wiązało z wilgocią i regularnym zalewaniem mieszkania w okresie jesienno-zimowym. Interesuje mnie również dzwiękoszczelność budynku wybudowanego wg opisanego wyżej standardu. Bardzo proszę o opinię znawców tematu i mieszkańców tego lub podobnych osiedli.Wasze odpowiedzi będą dla mnie cennymi wskazówkami. Pozdrawiam i zgóry dziękuję za porady. Klemente Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/40920-inwestor-serwotech-technologia-kanadyjska-pro%C5%9Bba-o-opinie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 24.09.2005 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 Mam jeszcze pytanko dot. kosztów ogrzewania (grzejniki elektryczne). ogrzewanie elektryczne to najdroższe ogrzewanie, jak dla mnie to odpada za drogo, wilgoć ? - dlaczego ma być wilgoć ?, zakładam iż budynek jest zrobiony zgodnie ze sztuką, czyli jest odpowiednia izolacja przeciwwilgociowa/wodna. Powiem szczerze że się spodziewałem bardziej ogrzewania nadmuchowego niż elektrycznego. Wolę dolną kondygnacje, bo: - jest tańsza w ogrzaniu, pod sobą mamy ziemię w zasadzie poniżej poziomu przemarzania, nad sobą nagrzaną kondygnacje przez "innych właścicieli" - chłodniej w lato - nie trzeba chodzić po schodach masz tam gaz ?, może da się zamontować jakiś niewielki kociołek do ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/40920-inwestor-serwotech-technologia-kanadyjska-pro%C5%9Bba-o-opinie/#findComment-832113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts