B.M. 24.09.2005 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 Mam kotłownię o kubaturze 10m3 czy w takiej kotłowni mogę ogrzewać dom piecem na paliwa stałe np. węglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 24.09.2005 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 Myślę, że chodzi tutaj o jakiś mały kociołek. W takim przypadku wysokość nie może być mniejsza niż 2,5 metra. Są pewne przepisy które mówią, że od ściany odległość kotła nie może być mniejsza niż 0,5m, a od przodu kotła musi być większa (odległość) o 0,5m od długości kotła, jednak nie mniejsza niż 2m. Siedzę w tym dość długo, ale nigdy nie zastanawiałem się nad kubaturą kotłowni.Chcąc być w zgodzie z przepisami, to te 10m3 jest przymało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.M. 25.09.2005 05:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 niewiem czy to będzie mały kociołek, chciałbym wstawić piec na eko-groszek który ma ogrzać powierzchnię 150m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 25.09.2005 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 (podciągam temat) Bede miał podoby problem i tez chce piec na eko groszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 25.09.2005 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 Ja napisałem odpowiedź znając kubaturę. Normy normami, a życie życiem. Myślę, że na tych 4 - 5 m2 wciśniecie te swoje kotły na ekogroszek. I nie wiem co tutaj bym napisał, to i tak postawicie je na tym co macie. Jeżeli jeszcze nie macie domów, a są w zamyśle, to chociaż drzwi zróbcie z wiatrołapu, garażu, a nie z głównego hollu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.M. 29.09.2005 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Cy ktoś jeszcze może odpowiedzieć mi na pytanie czy w kotłowni o kubaturze 10m3 mogę zamontować poec na eko-groszek. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 29.09.2005 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Cy ktoś jeszcze może odpowiedzieć mi na pytanie czy w kotłowni o kubaturze 10m3 mogę zamontować poec na eko-groszek. Z góry dziękuję PN-EN 12809:2002 PN-87/B-02411 Wysokość pomieszczenia kotła powinna zapewnić możliwość czyszczenia kotłów. Wysokość pomieszczenia kotła może być równa wysokości kondygnacji, na której został on zamontowany. Odległość kotła od przegród powinna zapewniać dostęp do wszystkich części kotła wymagających obsługi, konserwacji i czyszczenia. Odległość przodu kotła od przegrody powinna być nie mniejsza niż 1 m. to dla kotła do 25 kW a co na to ustawodawca? Pomieszczenia przeznaczone do instalowania kotłów na paliwo stałe oraz pomieszczenia składu paliwa i żużlowni powinny odpowiadać przepisom rozporządzenia, a także wymaganiom określonym w Polskiej Normie dotyczącej kotłowni wbudowanych na paliwo stałe. § 136. 1. Pomieszczenia przeznaczone do instalowania kotłów na paliwo stałe oraz pomieszczenia składu paliwa i żużlowni powinny odpowiadać przepisom rozporządzenia, a także wymaganiom określonym w Polskiej Normie dotyczącej kotłowni wbudowanych na paliwo stałe. 2. Kotły na paliwo stałe o mocy cieplnej nominalnej do 25 kW powinny być instalowane w wydzielonych pomieszczeniach technicznych zlokalizowanych w piwnicy, na poziomie ogrzewanych pomieszczeń lub w innych pomieszczeniach, w których mogą być instalowane kotły o większych mocach cieplnych nominalnych. Skład paliwa powinien być umieszczony w wydzielonym pomieszczeniu technicznym w pobliżu kotła lub w pomieszczeniu, w którym znajduje się kocioł. 3. Kotły na paliwo stałe o łącznej mocy cieplnej nominalnej powyżej 25 kW do 2.000 kW powinny być instalowane w wydzielonych pomieszczeniach technicznych zlokalizowanych w piwnicy lub na poziomie terenu. Skład paliwa i żużlownia powinny być umieszczone w oddzielnych pomieszczeniach technicznych znajdujących się bezpośrednio obok pomieszczenia kotłów, a także mieć zapewniony dojazd dla dostawy paliwa oraz usuwania żużla i popiołu jaki z tego wniosek? można w budzie dla psa jeśli spełnia przepisy pożarowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.M. 29.09.2005 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Bardzo ci dziękuję modularwreszcie coś konkretnego się dowiedziałem, Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 29.09.2005 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Bardzo ci dziękuję modularwreszcie coś konkretnego się dowiedziałem, Pozdrawiam! jest jeszcze kilka innych obostrzeń ... ale nie tyczą się kubatury podział jest na do 25 kW i ponad 25 kW ... a potem chyba ponad 400kW ale to jak czujesz się bardzo niedogrzany :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.M. 29.09.2005 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Za bardzo gorący to nie jestem mam zamiar wstawić piec 25KW bo mam do ogrzania 160m2 powierzchni uzrytkowej, myślę że moę do tej kotłowni go wstawić, Dzięki za podpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 29.09.2005 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 zawsze mi sie wydawało, że takie kotły musza miec większą moc na 160m2 z 40kw. ale pewnie cos mi sie pop...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 29.09.2005 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 zawsze mi sie wydawało, że takie kotły musza miec większą moc na 160m2 z 40kw. ale pewnie cos mi sie pop...... widać kto tu niedogrzany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts