Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka kubatura kotłowni?

B.M.

Recommended Posts

Myślę, że chodzi tutaj o jakiś mały kociołek. W takim przypadku wysokość nie może być mniejsza niż 2,5 metra. Są pewne przepisy które mówią, że od ściany odległość kotła nie może być mniejsza niż 0,5m, a od przodu kotła musi być większa (odległość) o 0,5m od długości kotła, jednak nie mniejsza niż 2m. Siedzę w tym dość długo, ale nigdy nie zastanawiałem się nad kubaturą kotłowni.

Chcąc być w zgodzie z przepisami, to te 10m3 jest przymało.

Ja napisałem odpowiedź znając kubaturę. Normy normami, a życie życiem. Myślę, że na tych 4 - 5 m2 wciśniecie te swoje kotły na ekogroszek. I nie wiem co tutaj bym napisał, to i tak postawicie je na tym co macie. Jeżeli jeszcze nie macie domów, a są w zamyśle, to chociaż drzwi zróbcie z wiatrołapu, garażu, a nie z głównego hollu.

Cy ktoś jeszcze może odpowiedzieć mi na pytanie czy w kotłowni o kubaturze 10m3 mogę zamontować poec na eko-groszek.

Z góry dziękuję :roll:

PN-EN 12809:2002

PN-87/B-02411

Wysokość pomieszczenia kotła powinna zapewnić możliwość czyszczenia kotłów. Wysokość pomieszczenia kotła może być równa wysokości kondygnacji, na której został on zamontowany.

Odległość kotła od przegród powinna zapewniać dostęp do wszystkich części kotła wymagających obsługi, konserwacji i czyszczenia. Odległość przodu kotła od przegrody powinna być nie mniejsza niż 1 m.

to dla kotła do 25 kW

a co na to ustawodawca?

Pomieszczenia przeznaczone do instalowania kotłów na paliwo stałe oraz pomieszczenia składu paliwa i żużlowni powinny odpowiadać przepisom rozporządzenia, a także wymaganiom określonym w Polskiej Normie dotyczącej kotłowni wbudowanych na paliwo stałe.

§ 136. 1. Pomieszczenia przeznaczone do instalowania kotłów na paliwo stałe oraz pomieszczenia składu paliwa i żużlowni powinny odpowiadać przepisom rozporządzenia, a także wymaganiom określonym w Polskiej Normie dotyczącej kotłowni wbudowanych na paliwo stałe.

2. Kotły na paliwo stałe o mocy cieplnej nominalnej do 25 kW powinny być instalowane w wydzielonych pomieszczeniach technicznych zlokalizowanych w piwnicy, na poziomie ogrzewanych pomieszczeń lub w innych pomieszczeniach, w których mogą być instalowane kotły o większych mocach cieplnych nominalnych. Skład paliwa powinien być umieszczony w wydzielonym pomieszczeniu technicznym w pobliżu kotła lub w pomieszczeniu, w którym znajduje się kocioł.

3. Kotły na paliwo stałe o łącznej mocy cieplnej nominalnej powyżej 25 kW do 2.000 kW powinny być instalowane w wydzielonych pomieszczeniach technicznych zlokalizowanych w piwnicy lub na poziomie terenu. Skład paliwa i żużlownia powinny być umieszczone w oddzielnych pomieszczeniach technicznych znajdujących się bezpośrednio obok pomieszczenia kotłów, a także mieć zapewniony dojazd dla dostawy paliwa oraz usuwania żużla i popiołu

jaki z tego wniosek?

można w budzie dla psa jeśli spełnia przepisy pożarowe ;)